Russisch gas een bruggetje naar verduurzamen? “Niet nodig, mensen zijn blij als ze kunnen verduurzamen”

22 juli 2022 Leestijd ± 2minuten
Russisch gas een bruggetje naar verduurzamen? “Niet nodig, mensen zijn blij als ze kunnen verduurzamen”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Mieke Pannekoek van Finzie Boxmeer vertelt onder meer over de ontwikkelingen rondom de gastoevoer vanuit Rusland op haar hypotheekgesprekken: “Mensen zijn blij als ze van het gas af kunnen.”

Rusland hervat de gasexport richting Europa. Gebruik je de huidige gascrisis als bruggetje naar vaste lasten en daarmee verduurzaming?

“Nou, de toevoer van gas uit Rusland is niet specifiek een onderwerp. Dat is ook niet nodig. Verduurzaming is al langer geleden een vast onderdeel geworden. Wanneer mensen willen verhuizen of verbouwen komen zij zelf er zelf al mee. Mensen zijn blij als ze zoveel mogelijk kunnen doen, daar valt van gas af gaan ook onder. De vaste lasten zijn bij sommige huishoudens het afgelopen jaar verdubbeld.”

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie moet volgend jaar fors omhoog, vindt Vereniging Eigen Huis. Hoe belangrijk is een grotere toegankelijkheid voor het vangnet NHG op de huidige markt?

“Het is heel belangrijk! De interesse is er sowieso door het lage rentetarief. Als je honderd procent financiert, scheelt dat zeker een half procent. Maar ook veel andere voordelen van NHG vallen weg als je boven die 355.000 euro uitkomt. En door die grens kan ik steeds minder huishoudens in NHG stoppen. Als je starters dit vangnet voor inkomensdaling of relatiebeëindiging wil blijven geven, moet je door de gestegen huizenprijzen inderdaad fors omhoog.”

De rente die banken zelf betalen is de afgelopen weken gedaald, terwijl de hypotheekrente voor klanten al tijden op het hoogste niveau sinds 2014 staat. Hoe leg je dit uit aan de consument?

“De banken worden door de media onterecht aangerekend dat ze nog niet omlaag zijn gegaan met hun rente. Wat mensen vergeten is dat de rente op de kapitaalmarkt al veel langer aan het stijgen was voordat de hypotheekrente steeg. De stijging van de hypotheekrente heeft toen ook een tijdje geduurd. Ik snap dat de huidige situatie niet prettig voelt voor klanten, maar het mes snijdt aan twee kanten. Het veert gewoon niet meteen een-op-een mee. Maar ik zie wel een daling in het verschiet.”


Lees ook
Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Groot-Brittannië ziet er op veel punten anders uit dan de Nederlandse. Er is geen provisieverbod en er worden veel kortlopende hypotheken verstrekt. Ook vecht een groot aantal hypotheekverstrekkers om een klein marktaandeel.

De Steunpilaar van Frank Calis: compagnons Marnix Medema en Jeroen van Wolde

De Steunpilaar van Frank Calis: compagnons Marnix Medema en Jeroen van Wolde

Wie of wat maakt het leven van adviseurs makkelijker? Frank Calis van Hypotheco in het Groningse Haren nomineert vol overgave zijn compagnons Marnix Medema en Jeroen van Wolde. “Zonder deze twee was het lang niet zo leuk!”

Woningmarkt: aantal verkopen opnieuw omlaag, mogelijk kanteling sentiment

Woningmarkt: aantal verkopen opnieuw omlaag, mogelijk kanteling sentiment

Het aantal woningverkopen is in het tweede kwartaal opnieuw gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande woningen daarentegen nam toe, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 21% steeg. Dat blijkt uit cijfers van Taxatheek.nl.

Woningmarkt keert terug naar gezondere situatie: “Het aantal overbiedingen neemt af”

Woningmarkt keert terug naar gezondere situatie: “Het aantal overbiedingen neemt af”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop Haarlem-Centrum en Robert van der Hoeven van De Hypotheekshop in Voorburg zien dat de hectiek op de woningmarkt is afgenomen. “Wij merken dat klanten weer ruimschoots de gelegenheid krijgen om een woning te bezichtigen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.