Rentevasteperiodes: Portugese huizenbezitters in de knel door opgelopen Euribor-tarief

29 augustus 2024 Leestijd ± 3minuten
Rentevasteperiodes: Portugese huizenbezitters in de knel door opgelopen Euribor-tarief

Deze zomer kijken we naar de rentevasteperiodes in andere landen in Europa. In dit deel richten we onze blik op Portugal. Portugezen hebben vaak een hypotheek waarvan de rente gebaseerd is op het interbancaire Euribor-tarief.

Portugal kent veel huiseigenaren. Ongeveer 78% van de inwoners is in het bezit van een eigen woning. Dat is ruim boven de 70%, het gemiddelde van de Europese Unie. 41% van de Portugezen is bovendien volledig eigenaar van het huis en hoeft dus geen hypotheek meer te betalen.  

De Portugezen die wel een hypotheek hebben afgesloten, hebben vaak een Euribor-hypotheek. Euribor is het variabele rentetarief waartegen banken in de eurozone onderling geld aan elkaar uitlenen. Lang stond het Euribor-tarief heel erg laag of was het zelfs negatief. Door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank ging het sterk omhoog, automatisch gevolgd door hogere hypotheeklasten voor Portugese huiseigenaren. 

In de knel 

Veel Portugezen kwamen door deze flink hogere hypotheeklasten financieel in de knel, waardoor de Portugese regering in september vorig jaar besloot tot ingrijpen. Geldverstrekkers moesten de Euribor-rente met 30% verlagen als bleek dat de lener in financiële problemen verkeerde of in financiële problemen zou komen.  

"Als gevolg van deze maatregel kan de hypotheekrente de komende twee jaar niet hoger zijn dan 70% van het Euribor-tarief", zei Fernando Medina, de Portugese minister van Financiën, op een persconferentie. 

Volgens hem zijn ongeveer 1 miljoen gezinnen met de maatregel geholpen. “De abrupte stijging van de hypotheeklasten is ongetwijfeld het ernstigste probleem waarmee Portugese gezinnen vandaag de dag worden geconfronteerd, naast de impact van de inflatie. We willen ze twee jaar lang stabiliteit geven”, stelde Medina. Maar het is geen kwijtschelding. Portugese geldverstrekkers kunnen na vier jaar beginnen met het terugvorderen van de onbetaalde rente.  

Naar verwachting gaat de ECB haar beleidsrente nu stapsgewijs verder verlagen. In anticipatie hierop is het Euribor-tarief gedaald en dat is goed nieuws voor veel Portugese huizenbezitters. 

Ruim hypotheekaanbod 

Naast de variabele Euribor-hypotheken is er ook een ruim aanbod aan hypotheken met een rentevasteperiode. Deze periode kan variëren van 1 tot 30 jaar, vergelijkbaar dus met de Nederlandse situatie. Geldverstrekkers eisen dat de hypotheken op latere leeftijd volledig zijn terugbetaald. De meeste geldverstrekkers hebben hierbij een leeftijdsgrens van 70 jaar. 

Portugezen kunnen vaak tot 80% van de waarde van hun woning lenen. Buitenlanders met een Portugese hypotheek moeten het doen met maximaal 70%. 

Een hypotheek die de laatste tijd aan populariteit wint, net zoals in buurland Spanje, is de gemengde hypotheek. Deze variant biedt een vaste rente voor één of een aantal jaren, waarna de rente variabel wordt. Een hypotheek kan bijvoorbeeld bestaan uit twee delen: een 5-jarige rentevasteperiode en een daaropvolgende 25-jarige hypotheek, met een rente gebaseerd op het Euribor-tarief. Vaak gaat hierbij om huizenkopers die voor de korte termijn zekerheid willen hebben, maar voor de lange termijn de voordelen van variabele rente niet willen missen.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.