Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

13 oktober 2023 Leestijd ± 3minuten
Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Nico de Graaf van Hypotheekshop Bussum over de rente op studieschulden, die vanaf volgend jaar vijf keer zo hoog is.

De rente is nu nog 0,46 procent, maar stijgt vanaf volgend jaar naar 2,56 procent. Door de rentestijging moeten bepaalde groepen (oud-) studenten straks meer gaan terugbetalen. Hoe is dit nieuws bij jou en jouw klanten gevallen?

“Het zal voor veel klanten van ons als een verrassing komen. Zij hebben die leningen bewust niet verder afgelost, omdat er geen tot weinig rente over werd gerekend, en krijgen ineens te maken met een forse stijging. De gemiddelde studieschuld is twintigduizend euro. Dat is honderden euro’s aan rente per jaar. Bang voor de lopende portefeuilles en betaalproblemen ben ik niet, maar voor starters wordt het lastiger om een hypotheek te krijgen.”

Je geeft aan dat men bewust minder heeft afgelost. Is deze ontwikkeling een reden om hier verandering in te brengen?

“Met de kennis van nu hadden veel mensen in het verleden andere keuzes gemaakt. Dat is alleen niet terug te draaien. Het kan slim zijn om nu meer te gaan aflossen, zeker als je nog geen rente betaalt, als je net klaar bent met studeren. De beste lening is geen lening, maar dat is niet zo eenvoudig, en de juiste keuze is voor iedere individu anders.”

Stel je beschikt over een beetje eigen vermogen en je bent op zoek naar een woning. Loont het dan om je studieschuld (deels) af te betalen, of kan je dat spaargeld beter inzetten voor de aankoop?

“Tegenwoordig heb je vaak het maximale nodig om aan te kopen. De hoeveelheid eigen geld die hiermee gepaard gaat, wordt naar mijn mening wel eens onderschat. Alleen al de zogenaamde kosten koper, bij de aanschaf van een woning, komt al snel neer op zo’n tienduizend euro. 
En dan heb ik het nog niet gehad over aanpassingen aan en/of de inrichting van de nieuwe woning.”

Heb jij nog andere tips die misschien niet voor de hand liggen op dit gebied?

“Als er genoeg vermogen is, heb je de mogelijkheid familiair te lenen. Dan betaal je rente aan bijvoorbeeld de ouders, die de rente op hun beurt - met een groot hart - terug kunnen schenken aan het einde van het jaar. Daarmee is de pijn voor het verkrijgen van een hypotheek weggenomen.”

Het verzwijgen van de studieschuld is in ieder geval geen goed idee. Verwacht jij dat de hogere rente op studieschulden hier invloed op zal hebben?

“Ik denk dat de bewustwording gegroeid is de afgelopen jaren. Starters kopen vaak een woning met NHG, maar dat vangnet gaat niet op als je de studieschuld hebt verzwegen. Men weet gewoon: het afbetalen van de studieschuld is een onderdeel van de maandelijkse uitgaven. Dat besef zal alleen maar groter worden met de hogere rente – verwacht ik.”


Lees ook
‘Ondanks een BKR-registratie was een hypotheek toch mogelijk’

‘Ondanks een BKR-registratie was een hypotheek toch mogelijk’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Stephan Schouten, bedrijfsleider/financieel adviseur bij De Hypotheker in Hoofddorp, over dat ene advies…

Zijn senioren de toekomst van de huizenmarkt?
Column

Zijn senioren de toekomst van de huizenmarkt?

Tegen 2030 heeft een kwart van de huishoudens in Nederland een hoofdbewoner die 70-plus is. Het grootste gedeelte van deze bevolkingsgroep heeft een woning die in verhouding (te) groot is. Het is logisch dat senioren blijven wonen in die grote woning, maar dit betekent wel dat de doorstroming van de huizenmarkt beperkt wordt. 

Kwart Nederlanders achteraf ontevreden over keuzes bij afsluiten hypotheek

Kwart Nederlanders achteraf ontevreden over keuzes bij afsluiten hypotheek

Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren had achteraf liever andere keuzes gemaakt bij het afsluiten van een hypotheek. Meer dan de helft van deze Nederlanders twijfelt of zij wel de juiste rentevasteperiode hebben gekozen. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1500 Nederlanders.

Geen doorhalingen meer: “Als een klant gokverslaafd is, kan hij of zij dat alsnog buiten beeld houden”

Geen doorhalingen meer: “Als een klant gokverslaafd is, kan hij of zij dat alsnog buiten beeld houden”

Tegenwoordig zijn bankafschriften niet meer geanonimiseerd/doorgehaald. Banken en adviseurs kunnen alle transacties zien, waaronder ook betalingen die wellicht gevoelig liggen. Zoals gokgerelateerde afschrijvingen, maar bijvoorbeeld ook grote betalingen aan slijterijen. Hoe gaan adviseurs hiermee om?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.