Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

21 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de schulden van jongeren. Zij hebben meer betalingsproblemen en zien de rente op studieleningen stijgen. “De voorlichting moet beter”, stelt Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer.

Studenten moeten weer rente betalen over studieleningen, dat geldt ook voor oud-studenten met een schuld. Stelling: rente op studieschulden hebben een groot effect hebben op de leencapaciteit.

“Ik denk het wel. Als je zestigduizend euro hebt geleend, dan ga je dat merken in je portemonnee. Het is even wachten op het Nibud. Zij zijn natuurlijk bezig met nieuwe normen en gaan dit vast nog wel meenemen. Dan wordt het een drama. Aan de andere kant dalen de huizenprijzen en heb je nog de mogelijkheid om – al dan niet met een kleine belasting – te schenken.”

Betalingsproblemen onder jongeren nemen toe, zo meldt BKR. Stelling: voorlichting wordt steeds belangrijker om de consequenties van schulden aan te kaarten.

“Ja! De voorlichting is zo slecht. Geldverstrekkers moeten ons ook meer waarschuwen als er achterstanden zijn. De rol van het intermediair wordt onderschat. Maar belangrijker: er wordt bij private lease of een nieuwe telefoon amper gewezen op de consequenties. Binnen één minuut heb je de nieuwste iPhone, maar het scheelt je wel vijfduizend euro hypotheek. Een klant van mij kon door een zware codering vanwege een achterstand op zijn telefoonkrediet geen hypotheek krijgen.”

NHG ziet de situatie voor zelfstandigen verbeteren op de woningmarkt. Stelling: we moeten naar een systeem toe waar zelfstandigen en werknemers in loondienst hetzelfde worden getoetst.

“Een arbeidsmarktscan zou een briljant idee zijn. Dan kijk je meer naar de toekomst dan het verleden. We moeten alleen wel opletten dat we niet doorslaan naar de andere kant. Dat een bank zegt: jij werkt bij Tata Steel, dus gaan we jou geen hypotheek geven. Maar zeker, als er potentie zit in een startende ondernemer, dan lijkt me dat goed. Gelukkig is er voor hen al meer mogelijk. Vroeger moest je als ondernemer het gemiddelde inkomen nemen van drie jaar. Nu is dat korter.”
 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Noorse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Noorse hypotheekmarkt

De Noorse hypotheekmarkt steekt eenvoudiger in elkaar dan de Nederlandse: Noorwegen kent alleen een annuïtaire of lineaire hypotheek. Aflossingsvrij bestaat niet. Kopers moeten daar ook een grote zak geld meenemen - terwijl de huizenprijzen fors stijgen. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een hypotheekadviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de status van duurhuurhypotheken. Succesvolle cases zijn op één hand te tellen. Jammer maar logisch, vindt Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven.

Preventief Beheer: samen tot een oplossing komen voor woningbehoud

Preventief Beheer: samen tot een oplossing komen voor woningbehoud

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Wie zijn de werknemers achter MUNT? We laten een aantal bekende en onbekende gezichten aan het woord. Dit keer: Marco Frensch, coördinator Preventief Beheer bij de afdeling Bijzonder Beheer. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.