Rekenexperts bieden meer maatwerk voor ondernemers

24 december 2020 Leestijd ± 3minuten
Rekenexperts bieden meer maatwerk voor ondernemers

Hoe wordt de financiële situatie van ondernemers beoordeeld als zij een hypotheek aanvragen? Twee partijen vertellen over hun (zeker niet negatieve) ervaringen in de afgelopen coronaperiode.

Bert Fransen van Zakelijk Inkomen en Bas Aartsen van Raadhuys zien in ieder geval meer ruimte voor maatwerk en flexibiliteit.


Coronaprikkel wegfilteren


Rekenexpert Zakelijk Inkomen heeft direct bij de eerste lockdown (maart 2020) besloten om de buffer van ondernemers mee te wegen. Oprichter Bert Fransen benadrukt dat zijn bedrijf daar niet alleen in stond want er was direct overleg met andere rekenpartijen.
 
Ondanks de flexibele weegmethode was het voor sommige ondernemers een hard gelach. Jarenlang een goede omzet, en dan één kwartaal wat minder door de lockdown; is dat direct een reden om het inkomen als niet stabiel te zien? “Nee, niet in alle gevallen,” vindt Fransen. “Zeker nu we meer data voorhanden hebben over 2020.”
  
Voor iedere onderneming wordt nu bepaald in hoeverre de coronamaatregelen van invloed zijn geweest op het resultaat van 2020. Er wordt gekeken of er voldoende herstel is aangetoond. “Wanneer dat mogelijk is, wordt de invloed van de maatregelen als het ware uit het jaar 2020 gesneden,” vertelt Fransen. Echt alles is maatwerk geworden bij Zakelijk Inkomen, want de ene ondernemer is de andere niet. Daarbij is de insteek altijd te blijven kijken naar wat wél mogelijk is.
 
In algemene zin kan gesteld worden dat er geen afname is in het aantal hypotheekaanvragen van ondernemers. Het is nu nog niet met zekerheid te zeggen waar dat aan ligt. Naast de coronamaatregelen zullen ook andere factoren meespelen. Fransen denkt dat ondernemers momenteel nog met een gerust hart een hypotheek aanvragen. Met uitzondering van ondernemers uit de getroffen sectoren zoals de horeca en evenementenbranche. 
 
Fransen ziet ook dat geldverstrekkers goed omgaan met de situatie. “Er is ruimte voor maatwerk, en dat is ook nodig in deze periode,” vindt hij.
Ook hypotheekadviseurs denken goed mee met ondernemers vindt Fransen. “Maar,” stelt hij. “Alles staat of valt natuurlijk met de onderbouwing.
Een duidelijke toelichting die wij kunnen staven, resulteert vaak in een reële en verantwoorde berekening.”


Meer flexibiliteit nodig


Ondernemers uit bepaalde sectoren moeten niet zomaar zonder meer worden uitgesloten. Dat was al snel duidelijk volgens Bas Aartsen van  Raadhuys. Samen met het collectief van rekenpartijen is in deze lijn geadviseerd aan de geldverstrekkers. Er wordt per casus gekeken wat reëel is en wat niet.

Ook Raadhuys ziet geen teruggang in het aantal aanvragen, laat staan dat er (relatief) meer afwijzingen zijn. “Ondernemers weten in samenspraak met hun adviseur al heel goed wat ze wel, of niet kunnen doen,” denkt Aartsen.
Zowel in het begin van de coronacrisis, maar ook nu, ziet Raadhuys veel ondernemers met een gezonde buffer. Iets dat meeweegt bij de beoordeling in tijden als deze.

Gaandeweg het jaar komen ondernemers door met meer cijfers en die zijn zeker niet allemaal dramatisch ziet Aartsen. Natuurlijk zijn horecabedrijven getroffen, maar een aantal weet de klap goed op te vangen met thuisbezorgingen. En er zijn bedrijven die juist beter zijn gaan draaien, zoals de IT-sector die ondersteunt bij de inrichting van het werken op afstand.

De onrust van de eerste periode lijkt na meer dan een half jaar wel weggeëbd, denkt Aartsen. Ondertussen hebben rekenpartijen een goede modus gevonden om ondernemers niet klakkeloos uit te sluiten van een hypotheek. Iedereen heeft met deze crisis te maken, maar maatwerk is nodig als je kwaliteit wilt leveren. “Daar moeten we nooit concessies op doen,” zegt Aartsen stellig.

Ondertussen bespreken hypotheekadviseurs de zaak ook goed door met hun ondernemende klanten. “Het is wel belangrijk om de corona-effecten nog eens extra goed door te spreken met ondernemers,” vindt Aartsen. “Geef dat ook door aan de rekenpartij, want hoe meer informatie wij hebben, hoe beter wij een beoordeling kunnen maken. Ik zie sowieso eigenlijk alleen maar goed onderbouwde dossiers, blijf daar vooral mee doorgaan zou ik zeggen.”
 


Lees ook
Hypotheek Panel: lossen de nieuwe hypotheekregels wel wat op?
Opinie

Hypotheek Panel: lossen de nieuwe hypotheekregels wel wat op?

Er wordt hard gewerkt aan een stabiele woningmarkt, maar dragen de nieuwe regels voor huizenbezitters daar eigenlijk wel voldoende aan bij?

De heetste hypotheek topics van 2020 (deel 1)
Trends

De heetste hypotheek topics van 2020 (deel 1)

Wat waren de onderwerpen waar u het meest in geïnteresseerd was in dit bewogen jaar?

Heeft hypotheekadvies door banken nog bestaansrecht?
Column

Heeft hypotheekadvies door banken nog bestaansrecht?

Mark de Rijke is directeur van CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur) bij CMIS Group. Een opvallende uitspraak van het Kifid zet hem aan het denken over de rol van hypotheekadvies door banken. En dan vooral over hoe duidelijk die rol is voor een consument. Hij deelt zijn gedachtegang graag met u in zijn column.

MUNT Hypotheken introduceert gecertificeerde inkomensverklaring voor ondernemers

MUNT Hypotheken introduceert gecertificeerde inkomensverklaring voor ondernemers

MUNT Hypotheken gaat samenwerken met Raadhuys Tax Legal Accounting voor het afgeven van gecertificeerde inkomensverklaringen voor ondernemers. Adviseurs kunnen de benodigde jaarcijfers en aangiftes inkomstenbelasting aanleveren, waarna de Raadhuys-medewerkers binnen vijf werkdagen een gecertificeerde inkomensverklaring aanleveren. MUNT Hypotheken neemt het vastgestelde toetsinkomen één-op-één over. “Ondernemers weten dan met zekerheid van welk inkomen zij uit kunnen gaan bij hun hypotheekaanvraag,” verklaart mr Bas Aartsen van Raadhuys.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.