Politiek wil herfinanciering van studieschuld faciliteren: “Alle beetjes helpen”

18 september 2023 Leestijd ± 2minuten
Politiek wil herfinanciering van studieschuld faciliteren: “Alle beetjes helpen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week doen we dat met Guido Schotten van VLIEG Financieel Advies. Hij spreekt over het herfinancieren van studieschulden, de invloed van de tegenvallende nieuwbouw en de mismatch op de woningmarkt.
 

Het CDA wil dat starters hun studieschulden kunnen herfinancieren, waardoor de aankoop van een eerste woning makkelijker wordt. Hoe kijk jij aan tegen dit plan?

“Het is voor starters al moeilijk genoeg om met een modaal inkomen een woning te kopen met deze huizenprijzen. Laat staan met een flinke studieschuld. Alle beetjes die kunnen helpen, zijn denk ik goed. Je moet op zoek naar ideeën om het mensen makkelijker te maken om woningen te kopen. Dat kan hiermee, maar ook als ik als adviseur een studielening als werkelijke last kan toetsen. Zo heb ik veel meer mogelijkheden om starters te helpen. Het kromme is nu dat mensen wel een huur van 2.000 euro kunnen betalen, maar niet een hypotheek mogen van 1.800 euro per maand.”

Makelaars ondervinden grote problemen door de terugval van nieuwbouw. Wat is volgens jou de invloed hiervan op het intermediair? 

“Door het wegvallen van de nieuwbouw, valt een structureel deel van de omzet weg. De nieuwbouw die er wel komt, heeft te maken met lange oplevertijden. Dat geeft allerlei problemen, bijvoorbeeld omdat een bouwdepot een maximale looptijd heeft. Op het moment dat je een lage rente hebt en de hypotheek meeneemt naar de nieuwbouw, dan wordt de oude hypotheek omgezet naar een eenjaarstarief of variabele rente. Voorheen had je daar geen last van, maar met deze rente wel. Stel je had een rente van twee procent, dat wordt dan in een keer vier procent, waardoor je lasten verdubbelen.”

Onderzoek van DNB wijst uit dat er een grote mismatch is op de woningmarkt. Niet alleen veel huurders willen kopen, maar ook andersom. Wat houdt hen tegen?

“Vind maar eens een woning voor de verhuur. De groep die van koop naar huur wil, is de groep oudere woningbezitters. Je bent na inschrijving zo’n vijftien jaar verder voordat je iets krijgt toegewezen. En de vrije sector is niet te doen. Ouderen willen huren omdat ze hun vermogen uit stenen willen halen. Maar in de particuliere sector moet je 24.000 euro per jaar aan huur van je vermogen afsnoepen, en dan heb je er nog niets leuks van gedaan. Dan gaat het snel, dat is zonde. Voorheen had je een opeetconstructie, maar dat wordt moeilijker nu de rente zo gestegen is.”  

    


Lees ook
SEH-directeur Bart de Nie: ‘Hypotheekrenteaftrek had moeten worden afgeschaft’
De Koplopers

SEH-directeur Bart de Nie: ‘Hypotheekrenteaftrek had moeten worden afgeschaft’

Door de hoge rente is een stagnatie op de koopwoningmarkt in zicht, meent Bart de Nie. De directeur bij de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) meent dat de overheid een kans heeft laten liggen door niet de hypotheekrentaftrek af te schaffen, toen de rente nog laag was. Het had volgens hem de prijsontwikkeling van huizen kunnen temperen. 

Dít moet Den Haag doen om de woning- en hypotheekmarkt vlot te trekken
Column

Dít moet Den Haag doen om de woning- en hypotheekmarkt vlot te trekken

De verkiezingen komen er over een paar maanden aan. Gevolgd door een formatie. En pas dan hebben we weer een missionair kabinet. Hoelang zal dat nog duren? Hopelijk kort. Maar belangrijker nog: wat gaat het nieuwe kabinet doen, specifiek in ons domein de woonmarkt? Laten we daar eens over dromen.

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim
Over de grens

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Duitse systeem voor woningfinanciering. Volgens hypotheekadviseur en Duitsland-expert John Bonke is er één ding dat ze daar sowieso heel slim hebben bedacht.

Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week doen we dat met Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken, het opeten van de overwaarde door gepensioneerden en de rol van inflatie in hypotheekadvies.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.