Politiek wil eigenwoningforfait opkrikken: “Terwijl de compensatie van Wet Hillen al wordt afgebouwd”

15 juli 2022 Leestijd ± 2minuten
Politiek wil eigenwoningforfait opkrikken: “Terwijl de compensatie van Wet Hillen al wordt afgebouwd”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Dick van Leeuwen en Guido Schotten bespreken onder meer de beoogde verhoging van het eigenwoningforfait: “Vooral gepensioneerden die hun woning al afbetaald hebben gaan dit voelen.”

De politiek is van plan om het eigenwoningforfait te verhogen van 0,45 naar 2,45 procent. Wie gaan dat in hun portemonnee voelen?

Dick: “Vooral de mensen die de woning al afbetaald hebben en dus geen renteaftrek meer hebben. En dan wordt de Wet Hillen, die ter compensatie hiervoor gold, ook nog eens afgebouwd. Het is goed voor de staatskas, maar niet voor mensen die net hebben afgelost. Er zal best wat weerstand komen tegen dit soort ingrijpende fiscale plannen.”

Guido: “Ouderen, want je hebt ook niet meer de Wet Hillen. Met die wet hoefde je de eigen woning niet meer bij het inkomen op te tellen. Nu deze wordt geschrapt is de situatie bijna omgekeerd. Maar in de basis zal iedereen het voelen.”

Steeds minder mensen kiezen ervoor om te gaan trouwen. Veel mensen zullen twijfelen over de juiste constructie bij de intrek van of bij hun partner. Wat adviseer jij deze mensen? 

Guido: “Ik adviseer mensen altijd om iets te regelen bij de notaris. Stel een van de twee komt te overlijden, dan wil je niet dat de overige familieleden aanspraak maken op de woning. Dat kan gebeuren als je niets geregeld hebt.”

Dick: “Ik zeg altijd: kom naar mij toe bij veranderende gezinssituaties. Maar in de praktijk meldt eigenlijk nooit iemand dat hij of zij gaat samenwonen. Dat is gek. Degene die erbij komt wonen is juridisch niets. Het kan slim zijn om een samenlevingscontract of testament op te stellen. Doe je dit niet, dan is het standaard erfrecht van toepassing bij overlijden.”

NHG waarschuwt voor onverantwoorde erfpachtconstructies. Zijn scherpere voorwaarden en toezicht hierop een goede ontwikkeling?

Dick: “Ik vind het goed dat ze waarschuwen hiervoor. Er ligt ook een taak bij hypotheekadviseurs om dit toekomstige huiseigenaren duidelijk te maken. Gemeentelijke erfpacht is nog relatief veilig. Ik ben alleen geen voorstander van een inkomensafhankelijke canon. Je weet niet waar je in de toekomst aan toe bent. Vooralsnog is het aftrekbaar, maar dat kan ook ophouden natuurlijk.”

Guido: “Vaak zie ik dat een canon afgekocht is voor vijftien jaar. Dat is verraderlijk. Je weet niet wat je over vijftien jaar gaat betalen. De verkoop kan tegen die tijd ook lastiger worden. Vijftien jaar tijd vliegt zo voorbij. Het alternatief? Wat mij betreft gaan we van erfpacht af. De gemeenten moeten die mensen een voorstel bieden. Dat gaat in Amsterdam alleen erg langzaam.”


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur
Trends

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere beleggers slaan nog snel toe voor de overdrachtsbelasting op 1 januari omhoog schiet. Tegelijkertijd zijn partijen die al langer actief zijn op de markt juist voorzichtig en houden rekening met een crash.

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt

De Belgische hypotheekmarkt is voor een deel vergelijkbaar met de Nederlandse, maar wijkt ook op bepaalde punten af. Zo wordt er bij onze zuiderburen een leeftijdsgrens gehanteerd en kan in België een koop ook mondeling worden gesloten.

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Groot-Brittannië ziet er op veel punten anders uit dan de Nederlandse. Er is geen provisieverbod en er worden veel kortlopende hypotheken verstrekt. Ook vecht een groot aantal hypotheekverstrekkers om een klein marktaandeel.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.