Perfect storm in de nieuwbouw: “Alle partijen moeten nu concessies doen”

30 mei 2023 Leestijd ± 3minuten
Perfect storm in de nieuwbouw: “Alle partijen moeten nu concessies doen”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul van Manen van HypotheekVakman Zeist laat zijn licht schijnen over tijdelijke huurcontracten, verduurzaming en nieuwbouw. 

Huurders bejubelen het verbod op tijdelijke huurcontracten; verhuurders noemen het funest voor de aanpak van de problemen op de woningmarkt. Stelling: de inperking op tijdelijke huurcontracten zal een averechts effect hebben voor huurders.

“Naar mijn idee maken deze nieuwe maatregelen van het verbod op tijdelijke huurcontracten de huurmarkt aanzienlijk krapper. Ik snap dat de maatregel bedoeld is om de huurder meer bescherming te geven, maar de huurmarkt raakt door deze maatregel meer uit balans. De verhuurder wordt minder flexibel en zal een beleggingspand in de verkoop zetten. Dat is jammer want mensen die een tijdelijke woning zoeken, willen we juist toegang geven tot de markt. Deze maatregel lijkt voordelig voor de huurder maar al op korte termijn denk ik dat zowel verhuurder als huurder hiervan de nadelen ondervinden.”

Maar liefst 83% van de Nederlandse huizenbezitters heeft hun woning in de afgelopen twee jaar verduurzaamd of is van plan dit te doen. Stelling: deze trend zal zich ook de komende jaren voortzetten. 

“Dit is een onderwerp dat mij aan het hart gaat en dat ik dagelijks aan de adviestafel bespreek met mijn klanten. Ik ben blij dat ik dat kan doen; jaren geleden moest ik mijn klanten oproepen om over verduurzamen na te denken, nu komt de klant er zelf mee.” 

“Ondanks dat de energiekosten nu gedaald zijn, denk ik dat verduurzaming aangewakkerd is. Het gaat namelijk niet alleen om het besparen op de rekening maar ook om comfortabeler wonen in je huis. Op de lange termijn maakt het je huis daarnaast meer waard - ook al blijf je er voorlopig toch wonen, geeft dat een goed gevoel.”

Steeds meer kopers van nieuwbouwhuizen zijn gevangen in een perfect storm van vertraagde bouw en snel gestegen hypotheekrente. Moet de termijn van de hypotheekoffertes worden opgerekt? 

“Ik denk dat dat niet de oplossing is voor de bouwcrisis. Geldverstrekkers zijn vaak al bereid om te rekken. Waar wel naar gekeken zou kunnen worden, is het feit dat een bouwproject pas start als minimaal zeventig procent van het project is verkocht. Dat betekent dus dat degenen die al hebben gekocht, moeten wachten tot die zeventig procent is bereikt.” 

“Alle partijen die betrokken zijn bij nieuwbouw moeten nu concessies gaan doen. Ook bouwontwikkelaars moeten water bij de wijn doen. Op de lange termijn red je daarmee je broodwinning.” 

“Als de projectontwikkelaar alvast gaat bouwen als vijftig procent van het project is verkocht, dan leg je het risico neer bij de professionele partijen in plaats van bij de individuele koper. Die wordt door de huidige crisis al genoeg geraakt. Ik zou dat percentage dus verlagen. Marktwerking bereik je uiteindelijk door beweging van professionele partijen.”
 


Lees ook
Komt er een nieuwe golf van vastgoedveilingen?
Column

Komt er een nieuwe golf van vastgoedveilingen?

Mijn grote ‘hobby’ in dit vak is het veilen van onroerend goed. Dat komt door de veelzijdigheid van het veilen: je komt een keertje buiten kantoor en probeert een oplossing te vinden voor partijen die in een zeer penibele situatie zitten. Er zitten behoorlijk wat juridische en fiscale aspecten aan het veilen. Wellicht is hobby daarom een wat misplaatst woord: in ieder geval blijft het een uitdagende gebeurtenis. 

Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Uit het jaarverslag van klachteninstituut Kifid blijkt dat vorig jaar het aantal behandelde hypotheekklachten is gedaald van 465 naar 382. Een opvallende daling, gezien het feit dat het aantal bankklachten juist met ruim 150 toenam naar 851. “Toch zijn 382 hypotheekklachten nog te veel, al leert de praktijk dat dit niet geheel te voorkomen is”, stelt Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

Pensioenfonds Detailhandel: “Nederlandse hypotheken bleken het betrouwbaarst”

Pensioenfonds Detailhandel: “Nederlandse hypotheken bleken het betrouwbaarst”

Pensioenfondsen beleggen een deel van hun vermogen in hypotheken. Wat maakt het voor hen aantrekkelijk? Henk Groot, die bij Pensioenfonds Detailhandel verantwoordelijk is voor de beleggingen, legt uit: “We zochten naar een goed alternatief voor obligaties. Nederlandse hypotheken bleken het best en betrouwbaarst.” 

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?
Column

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?

Tegenover mij zit een power-koppel: hij een uit de Hollandse klei getrokken adonis en zij een Zuid-Amerikaanse ravissante zwartharige schoonheid. Ze hebben een woning gekocht en de afgesproken passeerdatum is over drie weken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.