Per dag verwerkt Stan de Muijnck 10 gigabyte aan data

13 maart 2023 Leestijd ± 2minuten
Per dag verwerkt Stan de Muijnck 10 gigabyte aan data

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Maar wie zijn de werknemers achter MUNT? We laten een aantal bekende en onbekende gezichten aan het woord. Dit keer: Stan de Muijnck, manager Data & Analytics bij DMFCO, het moederbedrijf van MUNT. 

Een van de zaken waar de 31-jarige De Muijnck voor zorgt, is dat investeerders inzage hebben in hun portefeuille. Hij is er verantwoordelijk voor dat alle gegevens goed in de computersystemen terechtkomen en worden verwerkt. 

“Een pensioenfonds dat een miljard euro investeert in hypotheken, heeft daarmee drieduizend individuele leningen in portefeuille. Op portefeuilleniveau maken we rapportages: wat is er per maand afgelost, wat komt erbij? Zo weet een investeerder precies waar hij aan toe is.”

Een investeerder kan zelfs per individuele lening een rapport krijgen. Daarin staan wegens privacybescherming geen namen van klanten, maar bijvoorbeeld wat voor soort persoon de lening heeft aangevraagd, wat het onderpand is en wat de risico’s zijn. “Ook wordt per lening in kaart gebracht wat de toekomstverwachtingen zijn, bijvoorbeeld hoeveel zal zijn afgelost in tien jaar tijd.” 

Per dag krijgt De Muijnck voor 10 gigabyte aan data binnen. Elke betaling, aflossing, wijziging en nieuwe lening moet immers worden vastgelegd. “We hebben een heel stevig en vooral consistent fort gebouwd: alle informatie is duidelijk en snel terug te vinden.”

De grootste uitdaging haalt De Muijnck uit het leesbaar en begrijpelijk maken van de enorme stroom aan informatie. “Mensen zeggen wel eens dat ze gave AI-modellen willen hebben, maar uiteindelijk hebben ze veel meer aan een handzame pdf of excel waarin ze in één oogopslag kunnen zien wat ze nodig hebben.”

“Mijn werk is vergelijkbaar met een ijsberg: je ziet alleen de analyse. Maar daaronder zit gigantisch veel data (management) verborgen die niemand ziet, maar die wel goed beheerd moet worden.” 


Lees ook
‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’
Dat ene advies

‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Arjen van Doesum van Freek Hypotheek Zaandam over dat ene advies…

Huurders vrezen bij voorbaat kansloos te zijn op koopmarkt

Huurders vrezen bij voorbaat kansloos te zijn op koopmarkt

Veel huurders willen graag overstappen naar een koopwoning, maar kloppen niet aan bij een adviseur. Zij gaan ervan uit dat ze sowieso geen kans maken, zo blijkt uit een representatief onderzoek van MUNT Hypotheken onder bijna tweeduizend huishoudens. 64 procent van de huurders in Nederland overweegt momenteel een overgang naar een koopwoning. Het is voor hen echter moeilijk om een woning te kopen, omdat ze vaak niet over genoeg eigen vermogen beschikken en lastig vermogen kunnen opbouwen. 

Huurder zoekt adviseur niet op: ‘Vaker negatiever beeld dan werkelijkheid’

Huurder zoekt adviseur niet op: ‘Vaker negatiever beeld dan werkelijkheid’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Mieke Pannekoek van Financieel Fit Boxmeer over betalingsachterstanden, hopeloze huurders en hypotheekrenteaftrek. 

Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?
Column

Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?

Je hebt ze ongetwijfeld gesproken: klanten die nadenken over verduurzaming. Is het voor klanten op leeftijd nog wel slim om extra kosten te maken? Een rekenvoorbeeld.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.