Pensioenfondsen kunnen voor verduurzaming niet zonder de hypotheekadviseur

06 januari 2022 Leestijd ± 2minuten
Pensioenfondsen kunnen voor verduurzaming niet zonder de hypotheekadviseur

Waarom gaat de reductie van de CO2 langzaam? Het ontbreekt niet aan goede bedoelingen. Het grote probleem is de rekening die moet worden betaald om een betere wereld te krijgen. Kijk maar naar Nederlandse woningen: driekwart van de huiseigenaren is positief over verduurzaming van de eigen woning, maar rond de 40% denkt dat het te weinig oplevert en onderneemt geen actie. 

Pensioenfondsen lopen ook tegen dit dilemma aan. Deelnemers willen graag dat hun geld wordt ingezet voor een betere wereld. Tegelijkertijd hebben deze fondsen wel één hoofddoel en dat is het opbouwen van pensioenen. En dat is nog knap lastig met de huidige lage rente. Kortom, de rekening voor vergroening oppakken kunnen zij maar tot beperkte hoogte. 

Fondsen hebben daarom de voorkeur voor een andere benadering, die veel resultaten oplevert. Ze gaan in gesprek met de ondernemingen waarin zij beleggen en benadrukken de langetermijnvoordelen van duurzaamheid. Neem een olieproducent. De olieproducent kan kiezen voor een nieuwe investering in een olieboorplatform of in niet-fossiele brandstof. Olie levert op de korte termijn meer op, maar is geen langetermijnstrategie voor dit bedrijf. Pensioenfondsen benadrukken dan als aandeelhouders bij deze olieproducent dat zij liever goede investeringen zien op de korte termijn, met eventueel iets minder winst, om op de lange termijn een goede belegging te behouden. 

Adviseurs spelen een essentiële rol

Precies daarom spelen adviseurs een essentiële rol bij de verduurzaming van Nederlandse huizen. Aan de ene kant kunnen adviseurs huiseigenaren goed inlichten over de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren middels een hypotheek. Met de huidige gasprijzen zullen veel huiseigenaren al zijn overtuigd. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan kunnen adviseurs klanten ook helpen door de voordelen van energiebesparende maatregelen op de lange termijn te benadrukken.

Door bij alle investeringen in de woning ook duurzame opties te overwegen, zorgen huiseigenaren dat het huis voldoet aan de moderne standaarden. Daardoor is het huis, ook in tijden waarop de woningmarkt minder krap is, makkelijk te verkopen en levert het dus voor de huiseigenaar meer geld op.

De oplossing bij duurzaamheid ligt dus vooral in het keren van het perspectief van korte termijn naar lange termijn.  

Evelien van Hilten is hoofd portfoliomanagement bij DMFCO, de asset manager achter MUNT Hypotheken.
 


Lees ook
AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”
De Koplopers

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”

De huizenmarkt is oververhit. Hypotheekadviseurs zetten alles op alles om hun klanten aan een hypotheek te helpen en doen steeds meer aan maatwerk. Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden. 

Écht met de billen bloot bij klanten door woekerpolis
Adviseur van de maand

Écht met de billen bloot bij klanten door woekerpolis

Met ruim 22 jaar ervaring kan Johan de Jonge van Financieel Raadhuis in Zutphen klanten lezen als de beste. Hij zorgt ervoor dat niemand naar buiten stapt zónder exact te snappen waarom een bepaalde hypotheek is gekozen. “Ik heb nu eenmaal de intrinsieke behoefte om te vertellen hoe dingen in elkaar steken.”

Rente kan alleen omhoog als het economisch beter gaat
De Kettingvraag

Rente kan alleen omhoog als het economisch beter gaat

In de rubriek De Kettingvraag stelt Roel van Meeuwen uit Diessen vakgenoot Antoine van de Laar uit Someren de volgende vraag: “Wat verwacht jij van de hypotheekrente?”

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.