Pensioenfonds Detailhandel: “Nederlandse hypotheken bleken het betrouwbaarst”

30 mei 2023 Leestijd ± 3minuten
Pensioenfonds Detailhandel: “Nederlandse hypotheken bleken het betrouwbaarst”

Pensioenfondsen beleggen een deel van hun vermogen in hypotheken. Wat maakt het voor hen aantrekkelijk? Henk Groot, die bij Pensioenfonds Detailhandel verantwoordelijk is voor de beleggingen, legt uit: “We zochten naar een goed alternatief voor obligaties. Nederlandse hypotheken bleken het best en betrouwbaarst.” 

Hypotheken lopen vaak lang en leveren een stabiel rendement. De lange looptijd past goed bij de langlopende verplichtingen die pensioenfondsen hebben, namelijk het uitbetalen van pensioenen - nu en in de (verre) toekomst. 
 
Nederlandse woninghypotheken zijn veilige beleggingen. Grond is schaars en woningen zijn waardevast. Dat maakt woningen betrouwbare onderpanden. Zo lopen pensioenfondsen minder risico en maken zij toch jaren achtereen rendement. 

Beleggen in hypotheken 

“Wij hebben veel jonge deelnemers die pas over twintig of dertig jaar hun pensioen in zicht krijgen”, vertelt Groot. “Dat gaat om de lange termijn. Daarom beleggen we veel in langlopende hypotheken, waarvan de rente ook twintig of dertig jaar vaststaat. Zo lopen onze langlopende verplichtingen mooi gelijk op met onze inkomsten uit die langlopende hypotheken." 
 
Sinds 2015 belegt Pensioenfonds Detailhandel in MUNT. Groot: "We zijn ingestapt met zo’n € 800 miljoen, circa 2,5% van onze totale beleggingsportefeuille. Destijds zochten we naar een goed alternatief voor onze obligatieportefeuille: die rendeerde maar matig en in enkele gevallen zelfs negatief. Nederlandse woninghypotheken bleken het beste alternatief: die kennen lage kredietverliezen en bleken het beste en betrouwbaarste alternatief.” 

Eigen portefeuille 

Er zijn meer voordelen. Groot: “Door onze beleggingen in MUNT kunnen we, samen met de andere deelnemende pensioenfondsen, invloed uitoefenen op het beleid. Bovendien hadden we hier de mogelijkheid om een eigen portefeuille op te bouwen. Prettig, want zo kunnen we onze hypothekenportefeuille precies laten aansluiten op de wensen van onze deelnemers.” 
 
En het rendement? “Daarbij nemen we als referentie altijd het rendement op veilige staatsobligaties. Je loopt bij het beleggen in woninghypotheken wel iets meer risico. Voor dat hogere risico wil je als belegger gecompenseerd worden en dus ook wat meer vergoed krijgen. Via deze woninghypotheken halen we 1,5 tot 2% extra rendement, dat is prima.” 

Verduurzamen 

Pensioenfonds Detailhandel koos voor MUNT omdat de hypotheekverstrekker het nét even anders doet dan de rest van de markt. “We helpen klanten bijvoorbeeld actief bij het verduurzamen van hun huis”, zegt Rogier van der Hijden, Algemeen Directeur van DMFCO Asset Management, de vermogensbeheerder achter MUNT.  
 
Als een van de eerste maakte MUNT ook financiering van houten woningen mogelijk. Een sterk opkomende trend, niet alleen voor eengezinswoningen, maar inmiddels zelfs voor grote appartementencomplexen. Bekende recente houtbouwprojecten zijn HAUT in Amsterdam en het nieuwe SAWA, dat nu verrijst aan de Lloyd-pier in Rotterdam. 
 
Van der Hijden: “Veel andere hypotheekverstrekkers waren terughoudend om huizen van hout te financieren. Ze vonden het risico van bijvoorbeeld brand te groot. Wij willen houtbouw juist graag mogelijk maken vanwege de milieuvoordelen. Daarom hebben we dat onderzocht. Wat bleek: moderne houtbouw met CTL – cross laminated timber oftewel kruiselings verlijmd naaldhout – is ijzersterk en in alle opzichten gelijkwaardig aan traditionele bouw.” 
 
Dit artikel is ook verschenen in jij en wij online.


Lees ook
Komt er een nieuwe golf van vastgoedveilingen?
Column

Komt er een nieuwe golf van vastgoedveilingen?

Mijn grote ‘hobby’ in dit vak is het veilen van onroerend goed. Dat komt door de veelzijdigheid van het veilen: je komt een keertje buiten kantoor en probeert een oplossing te vinden voor partijen die in een zeer penibele situatie zitten. Er zitten behoorlijk wat juridische en fiscale aspecten aan het veilen. Wellicht is hobby daarom een wat misplaatst woord: in ieder geval blijft het een uitdagende gebeurtenis. 

Perfect storm in de nieuwbouw: “Alle partijen moeten nu concessies doen”

Perfect storm in de nieuwbouw: “Alle partijen moeten nu concessies doen”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul van Manen van HypotheekVakman Zeist laat zijn licht schijnen over tijdelijke huurcontracten, verduurzaming en nieuwbouw. 

Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Minder hypotheekklachten bij Kifid: ‘Reden voor tevredenheid in deze turbulente woningmarkt’

Uit het jaarverslag van klachteninstituut Kifid blijkt dat vorig jaar het aantal behandelde hypotheekklachten is gedaald van 465 naar 382. Een opvallende daling, gezien het feit dat het aantal bankklachten juist met ruim 150 toenam naar 851. “Toch zijn 382 hypotheekklachten nog te veel, al leert de praktijk dat dit niet geheel te voorkomen is”, stelt Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

12 tips waarmee starters de beste hypotheek krijgen

12 tips waarmee starters de beste hypotheek krijgen

Hoe kun je starters het beste aan een hypotheek helpen? En hoe benutten ze hun mogelijkheden optimaal? Twee adviseurs - Imke Dewaide uit ‘startershemel’ Heerlen en Marco Vonk uit ‘startershel’ Amsterdam - delen hun tips. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.