Paniek is niet nodig: “Men laat de hypotheek niet verslonzen”

Zorgt de inflatie voor betalingsachterstanden?
11 april 2022 Leestijd ± 2minuten
Paniek is niet nodig: “Men laat de hypotheek niet verslonzen”

Bijna twee op de drie hypotheekadviseurs denkt dat de hoge inflatie voor problemen gaat zorgen in zijn of haar hypotheekportefeuille. Dat blijkt uit een poll op deze site. Komt de betaalbaarheid van de woonlasten echt in het geding? 

Nederlanders waren in maart liefst 9,7 procent duurder uit dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral de energierekening is omhoog geschoten. Voor sommige huishoudens verdubbelt deze kostenpost. “Natuurlijk heeft dit invloed op wat we kunnen besteden. Er zijn zeker mensen die zullen worstelen, die een nieuwe begroting moeten maken”, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud. 

Altijd een veilige marge inbouwen

Echt zorgen maken doet Bettonville niet. “Bij hypotheken is er altijd een veilige marge ingebouwd. De betalingsachterstanden bij hypotheken is dan ook heel laag. Het is nog minder dan één procent in Nederland. Het merendeel zal dus geen echte problemen ervaren, maar er zijn aparte gevallen. Mensen gaan uit elkaar, verliezen hun baan en hebben een kind op komst. Het zal pittig zijn voor sommigen.”

“De hypotheekadviseur heeft een heel belangrijke rol. Zij moeten bepalen welke hypotheek past bij het inkomen en het uitgavepatroon”, aldus Bettonville. Het is daarnaast ook belangrijk om op de muziek vooruit te lopen. Michel Hulleman van BTER Financieel is zich als adviseur bewust van deze taak. “Van tevoren worden belangrijke financiële risico’s besproken. Ik zeg ook vaak bij de hypotheekaanvraag: als er dingen in de persoonlijke situatie veranderen, dan doe je er goed aan mij te bellen, zodat we kunnen kijken wat het effect hiervan is. Dat kan bij positieve en negatieve veranderingen.”

De adviseur is er juist om mee te denken

Er is alleen één probleem. Bettonville: “Iedereen wil het liefst problemen eerst zelf oplossen, zeker op het gebied van geld.” Mensen trekken dus niet snel aan de bel als de betaalbaarheid van woonlasten in het geding komen. Hulleman herkent die problematiek. “Misschien door schaamte of angst dat de bank je uit huis zet, terwijl de adviseur er juist is om met je mee te denken. Niet om je zo gauw mogelijk uit dat huis te krijgen.”

“Dat is tegelijkertijd waarom ik mij minder zorgen maak”, vervolgt Bettonville. “Mensen zullen eerder andere kosten laten verslonzen, niet de hypotheek. Een dak boven je hoofd is veel te belangrijk.” En wat dan als de inflatie blijft stijgen? “Dan kan ik mij voorstellen dat de financieringsnormen volgend jaar strenger worden. We moeten ervoor blijven zorgen dat mensen tegen een financieel stootje kunnen.”


Lees ook
Het gelijk van uitbesteden en samenwerken
Column

Het gelijk van uitbesteden en samenwerken

Ik spreek natuurlijk voor eigen parochie, maar dan toch; het gelijk van uitbesteden wordt weer keihard bewezen. In deze enorme drukke tijden zie je duidelijk het verschil tussen geldverstrekkers die (een deel) van hun processen en diensten hebben uitbesteed aan gespecialiseerde ketenpartners en de geldverstrekkers die dit niet doen. De doorlooptijden van laatstgenoemde geldverstrekkers rijzen op momenten de pan uit. Met vervelende gevolgen voor adviseurs en met name voor de consumenten.

‘Hoe groter een onderneming is, hoe makkelijker die te verkopen is’

‘Hoe groter een onderneming is, hoe makkelijker die te verkopen is’

De hypotheeksector vergrijst, waardoor bedrijfsoverdrachten de komende jaren steeds vaker zullen plaatsvinden. Maar wat zijn de mogelijke obstakels bij een bedrijfsoverdracht? “Belangrijk is transparantie. Niet proberen in het begin relevante informatie achter te houden. Onder het motto: dit is misschien niet zo heel fraai”, zegt overname-adviseur Maarten van Dijk. Dit is het tweede van een tweetal artikelen over bedrijfsoverdrachten.

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?
Column

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?

3 februari was voor mijzelf een historische werkdag. Sinds het begin van mijn carrière daalden rentes bijna alleen maar. Nu zat ik op mijn zolderkamer in corona-quarantaine te kijken naar rentes die verticaal omhoog liepen tijdens de ECB persconferentie.

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.