Overwaarde omzetten in liquide middelen? “Geen goed idee om schuld te verhogen bij tegenvallers”

03 februari 2023 Leestijd ± 2minuten
Overwaarde omzetten in liquide middelen? “Geen goed idee om schuld te verhogen bij tegenvallers”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Roland Aarts van Inde Hypotheekelarij over overwaarde, DUO en bestaande portefeuilles. 

Overwaarde omzetten in liquide middelen zou huishoudens kunnen helpen financiële tegenvallers op te vangen. Een groep economen pleit daarom voor een participatiehypotheek.

Stelling: het zou gemakkelijker moeten zijn om je overwaarde aan te spreken. 

“Het lijkt mij geen goed idee om je schuld te verhogen terwijl je al met financiële tegenvallers zit. Wat mij betreft zou je daarom niet gemakkelijker je overwaarde aan moeten kunnen spreken. Ik vind het een ander verhaal als je de hypotheek verhoogt om je woning aan te passen als je de financiële ruimte daarvoor hebt.”  
 
Studieschulden zorgen weer voor problemen: pas drie jaar na afstuderen wordt de aflostermijn bepaald. Tot die tijd gaan geldverstrekkers ervan uit dat de schuld in 15 jaar wordt afbetaald, terwijl oud-studenten met een aflostermijn van 35 jaar een ruimere hypotheek kunnen krijgen.

Stelling: geldverstrekkers zouden standaard van een aflossingstermijn van 35 jaar voor studieschulden moeten uitgaan. 

“Ik vind dat de studieschuld ofwel moet worden vastgelegd bij BKR, ofwel er minder betuttelend moet worden opgetreden. Ik heb weleens een klant gehad met twintig duizend euro aan studieschuld die tegelijkertijd veertig duizend euro op de spaarrekening had staan. Je zou kunnen uitgaan van de volwassenheid van de afgestudeerden. Zij moeten zelf kunnen kiezen hoe lang ze erover doen om de schuld af te lossen.” 
 
Adviseurs steken veel tijd in het actief beheren van de bestaande portefeuille.

Stelling: de huidige marktomstandigheden lenen zich er prima voor om meer omzet uit bestaande klanten te halen. 

“Zeker. Wij zijn daar afgelopen oktober mee begonnen. Een APK’tje, bij wijze van. We nemen daarin alle zaken mee die in een normaal hypotheekgesprek aan bod komen. Schuld ten opzichte van marktwaarden, risico’s, verduurzamen maar ook verzekeringen. De klanten vinden de het fijn om daar uitgebreid naar te kijken en wij halen daar inderdaad omzet uit. Dat beheer begon natuurlijk een beetje noodgedwongen nadat de hypotheekmarkt stil kwam te liggen. De markt trekt hier weer wat aan, maar dit is een blijvertje.” 
 


Lees ook
Hoe kijken buitenlandse investeerders naar Nederlandse hypotheken?
Column

Hoe kijken buitenlandse investeerders naar Nederlandse hypotheken?

In de Nederlandse hypothekenmarkt zijn steeds meer buitenlandse investeerders actief. Deze buitenlandse investeerders brengen nieuw geld op de markt, waardoor meer hypotheken beschikbaar zijn voor consumenten. Maar hoe kijken buitenlandse beleggers aan tegen de risico’s van het investeren in Nederlandse hypotheken? En waarom is het zo belangrijk dat zij goed worden voorgelicht over deze risico’s?  

‘Er is eindeloos veel te leren over hypotheken’

‘Er is eindeloos veel te leren over hypotheken’

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Maar wie zijn de werknemers achter MUNT? We laten een aantal bekende en onbekende gezichten aan het woord. Dit keer: Lisa Jordan, Acceptant Voorlegdesk.   

Gedupeerde beleggers, rustiger tijden en minder nieuwbouw: “De markt is in beweging gezet”

Gedupeerde beleggers, rustiger tijden en minder nieuwbouw: “De markt is in beweging gezet”

​​Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop Haarlem, over nieuwbouwplannen, Zweden en huizenbeleggers.

“Starterskorting zorgt voor overbiedingen”

“Starterskorting zorgt voor overbiedingen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Sabine Bomhof, eigenaar van Hypotheek Visie Hilversum en Utrecht Overvecht over volkshuisvesting, doorbouwgarantie en korting voor starters.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.