Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

16 juni 2022 Leestijd ± 3minuten
Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Robert van der Hoeven van Hypotheekshop Voorburg en Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg bespreken onder meer het belasten van overwaarde: “In 2009 stonden mensen huilend aan mijn bureau.”

Het woonbeleid is volgens hoofdeconomen van een aantal banken toe aan een grondige renovatie. Hoe kijk jij naar hun pleidooi voor het belasten van het ‘werkelijke rendement op de eigen woning’, ofwel de overwaarde, in box 3?

Klaas: “Het belastingstelsel voor woningen in box I is inmiddels te complex geworden. Bijvoorbeeld het langzaam afschaffen van de wet Hillen in combinatie met teruglopende renteaftrek is voor bijna niemand te begrijpen, laat staan te verdedigen. De overwaarde van je woning belasten? Woningwaarde is iets op papier, dat héb je niet. Je kan het niet uitgeven. Sommigen moeten dan een schuld aangaan om die belasting te betalen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Robert: “Ik heb de woningmarkt in 2009 meegemaakt. Mensen stonden huilend aan mijn bureau, want hun huis stond onder water. Die mensen werden toen ook niet geholpen. Zij moesten restschulden meefinancieren, en zouden nu belasting moeten betalen over de extra meerwaarde? Dat is onredelijk.”

Een andere maatregel, uit hetzelfde rapport, is om de loan to value te verlagen. Dit moet de grilligheid van de markt tegengaan. Ben jij het hiermee eens?

Robert: “Nee, ik vind honderd procent marktwaarde prima. Als je naar negentig procent gaat, sluit je een nog grotere groep starters uit. De markt is al bijna onbetaalbaar. Zonder overwaarde of rijke ouders ben je dan kansloos. Dan woon je tot je veertigste bij papa en mama.”

Klaas: “Bijna alle hypotheken die we hebben, hebben een vorm van aflossing erin. Daarmee ben je vanzelf al de loan-to-value aan het verlagen. Ik betwijfel ook of een lagere LTV de grilligheid van de markt tegengaat. De renteknop heeft zichtbaar meer invloed, kijk maar naar de huidige situatie van huizenprijzen.”

De renteverhogingen van de Europese en de Amerikaanse centrale bank zorgen ervoor dat hypotheekrentes na een korte adempauze verder stijgen. Wat zijn de gevolgen voor jouw praktijk?

Klaas: “Het zijn stijgingen die ik nog nooit heb gezien. Zo snel zo omhoog. Eng vind ik het niet, wel verrassend. Het blijkt maar weer dat je geen voorspelling kan doen. Daardoor wordt men nu misschien terughoudend. Je kijkt wat er gebeurt. Misschien gaan we weer jarenlang richting de tien procent.”

Robert: “Wat ik vermoed en verwacht, is dat de stijging verdergaat. We zitten binnen zes maanden op een verdubbeling van de rente. Dat is enorm. Of ik mij zorgen maak? Nee, wij zijn vrij klein. We komen in een normaler vaarwater. Gelukkig is er nog een hoop te halen uit het beheer van bestaande klanten.”


Lees ook
Over grijzer en kaler worden - én de liefde voor het vak
Column

Over grijzer en kaler worden - én de liefde voor het vak

Er is natuurlijk niets mis met oudere grijze mannen, kijk maar naar mijn foto. In de advieswereld wordt het aantal grijstinten alleen wel erg hoog. En deze vergrijzing lijkt gepaard te gaan met een kaalslag.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Hypotheekadvies geven aan expats: 7 vragen én antwoorden

Hypotheekadvies geven aan expats: 7 vragen én antwoorden

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. Dick van Leeuwen werkt als hypotheekadviseur in en rondom Den Haag, waar een kwart van zijn klantenportfolio bestaat uit arbeidsmigranten.

Kilometervreter op zoek naar de wensen van adviseurs

Kilometervreter op zoek naar de wensen van adviseurs

Per maand legt relatiemanager Remco van der Veen rustig drie- tot vierduizend kilometer af. Het is zijn missie om binnen een paar jaar alle hypotheekadviseurs van Nederland te hebben bezocht namens MUNT Hypotheken. “Mijn belangrijkste vraag is altijd: wat kan er beter?”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.