“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”

Vragen aan adviseur Frank Roggen
18 oktober 2021 Leestijd ± 3minuten
“Overheid wil zorgen voor lucht, maar ademnood is steeds het gevolg”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Danny Seegers uit Maastricht, stelt de volgende vraag aan vakgenoot Frank Roggen uit Eindhoven.

Hoe zie jij de woningmarkt voor starters ontwikkelen tussen nu en drie jaar? En welke initiatieven vanuit geldverstrekkers en overheid zouden aan die toekomst een positieve bijdrage leveren?

Wat verwacht je van de woningmarkt? 

“De kranten staan vol met verhalen over starters. Laat ik het erop houden dat de markt ronduit slecht is. Ik moet zeggen dat ik ook niet direct een oplossing zie voor de problemen. De prijzen lopen alleen maar op en als starters niet snel toeslaan, wordt het probleem voor hen de komende jaren alleen maar groter.”

Waarom?

“Ik voorspel dat het alleen maar gekker gaat worden. Om die gekte even in perspectief te plaatsen: ik heb laatst een cliënte geholpen die blij was dat ze een huis had bemachtigd voor €380.000, terwijl de vraagprijs oorspronkelijk €310.000 was. Zeer bedenkelijk. Ook als je bedenkt wat de koper uiteindelijk heeft aangekocht. Dat was geen paleis.”

Kun je echt geen oplossing bedenken?

“Bouwen, bouwen, bouwen zou ik zeggen, maar zo’n unieke oplossing is dat natuurlijk niet! We zullen out of the box moeten denken om kansen te creëren en vervolgens in te koppen. Het ombouwen van winkels, kantoorgebouwen laten evolueren in appartementen en veel meer ouderen laten doorstromen zijn dingen die prioriteit moeten krijgen.”

Dan vraag 2 van Danny: welke initiatieven vanuit geldverstrekkers en overheid zouden aan die toekomst een positieve bijdrage leveren?

“De rol van geldverstrekkers zie ik nog niet direct. Zij moeten vooral zorg dragen voor snelheid in het acceptatieproces en ons faciliteren. Wel hebben ze met het invoeren van de arbeidsmarktscan een belangrijke rol gespeeld. De overheid heeft ook al best wat gedaan aan het probleem. Zo eerlijk moet ik wel zijn.”

Heeft dat geholpen?

“Er is met goede wil actie ondernomen maar eigenlijk moeten we concluderen dat het vooral averechts heeft gewerkt. Met de starterslening en het sleutelen aan de overdrachtsbelasting heeft de overheid voor adem geprobeerd te zorgen, maar het heeft juist ademnood opgeleverd.”

Leg eens uit?

“De betaalbaarheid is juist alleen maar méér onder druk komen te staan. De ruimte om te lenen is toegenomen, dus de standaarden zijn alleen maar hoger komen te liggen en het heeft absoluut geen dempende werking gehad op de huizenprijzen.”

Wat zouden we verder kunnen doen? 

“Wat ik nog zou kunnen bedenken, is dat we ook hypotheken gaan verstrekken met een looptijd van veertig jaar. Met de rentestand van nu is dat best een plan. Misschien is het ook een goed idee om eens over de grens wat inspiratie op te halen. In Duitsland kun je bijvoorbeeld belastingvrij sparen. De jeugd moet veel meer worden gestimuleerd om te sparen, wellicht met zelfs een bonus vanuit de overheid. Op het moment dat ze een huis willen kopen zijn ze hopelijk kapitaalkrachtiger.”

Is het aanpakken van beleggers in vastgoed onderdeel van de oplossing?

“Beleggers moeten eens een beetje maatschappelijk besef krijgen. Er moet voorrang komen voor het eigen gebruik van de woning en daarnaast moeten verhuurders eens wat minder aan de eigen portemonnee denken. Kies als belegger ook eens voor dat jonge stel en gun de woning gewoon aan andere mensen.”

Wat wil jij weten en van wie?

“Ik heb wel een vraag voor Jan van Wijdeven van Lamers en van de Wijdeven uit Hapert (Noord-Brabant). Mijn vraag aan hem: Is duurzaam verbouwen onderdeel van je adviesgesprek en hoe pak je dit aan?”


Lees ook
“Oplossing problemen woningmarkt niet eenzijdig bij huiseigenaren leggen”
Opinie

“Oplossing problemen woningmarkt niet eenzijdig bij huiseigenaren leggen”

De Nederlandsche Bank (DNB) kwam eind vorige week met een aantal voorstellen om de woningmarkt beter te laten functioneren. DNB wil onder meer dat de eigen woning wordt belast. Maar dit voorstel kwam DNB-president Klaas Knot op veel kritiek te staan. Het zou huiseigenaren duizenden euro’s per jaar gaan kosten. “Zo’n pleidooi is niet goed voor de rust op de woningmarkt”, stelt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Woningmarkt: aanbod blijft krimpen, prijzen stijgen
Cijfers & onderzoeken

Woningmarkt: aanbod blijft krimpen, prijzen stijgen

Het aantal te koop staande woningen is opnieuw fors afgenomen ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit een analyse van Taxatheek.nl. Het aantal verkopen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom met bijna 20% steeg.

“Ik ben nogal competitief ingesteld”
Als ik niet werk

“Ik ben nogal competitief ingesteld”

Pas op relatief late leeftijd begon Thomas van Splunteren met een hobby die zou uitgroeien tot zijn passie: het spelen van golf. Hij is nu regelmatig te vinden op de banen van Golfclub Houtrak in Halfweg en is zelfs een aantal keren kampioen geworden.  “Het leuke van golf is dat je het met iedereen kunt spelen”, zegt Van Splunteren. Hij is adviseur bij De Hypotheker Amsterdam Zuidas/WTC.

“Erfgenamen moeten hypotheekadviseur niet zomaar overslaan”
Opinie

“Erfgenamen moeten hypotheekadviseur niet zomaar overslaan”

Een erfenis aanvaarden en afhandelen is niet eenvoudig. Toch winnen erfgenamen zelden advies in bij hun hypotheekadviseur. Volgens adviseurs Susan van der Graaf en Arco Kleimeer is dat soms een gemiste kans.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.