Overbieden weer de norm: ‘Lastig voor kopers die met moeite de kosten koper bij elkaar hebben gespaard’

26 maart 2024 Leestijd ± 3minuten
Overbieden weer de norm: ‘Lastig voor kopers die met moeite de kosten koper bij elkaar hebben gespaard’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met onze columnist Quintus Winkler van De Hypotheker in Maarssen over familiehypotheken, overbieden en startersperikelen.  

Makelaars stellen dat overbieden weer de norm is geworden. Herken je dat?  
“Zeker, we zijn weer bijna terug naar Coronatijd waarbij je goed moet kijken of een woning niet expres lager in de markt is gezet dan de daadwerkelijke waarde van die woning. Een goede aankoopmakelaar kan huizenzoekers wel informeren tot welke grens ze zouden moeten gaan, maar dan nog zien we dat er flink over de adviesprijs wordt geboden. Er zijn nog steeds veel kopers met diepe zakken. Dat maakt het erg lastig voor de kopers die met veel moeite de kosten koper bij elkaar hebben weten te sparen.” 

Wordt het weglaten van ontbindende voorwaarden ook weer ingezet? 
“Ja. Ten opzichte van vorig jaar helpen we veel vaker klanten om een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering. In veel gevallen komen ze er anders niet tussen. Tegelijkertijd zien we dat veel starters wegtrekken. Maarssenbroek was altijd een startersmarkt, maar ook hier zijn de prijzen fors gestegen. Starters trekken vooral naar het zuiden – daar zijn huizen beter betaalbaar.” 

Heeft dat nog gevolgen voor je omzet? 
“Nee. We helpen ze nog steeds aan een hypotheek, alleen wonen ze ergens anders. Het enige dat we daar minder goed kunnen, is schakelen met lokale makelaars en taxateurs. Ons netwerk ligt immers hier.” 

Uit onderzoek blijkt dat starters niet meer op banen solliciteren als ze in de buurt geen geschikt huis kunnen betalen. Speelt dat ook een rol bij de starters die jij ziet wegtrekken? 
“Ik zie vaak dat ze een woning kopen buiten de randstad. Dan blijven ze misschien korte tijd nog forensen, maar daarna zoeken ze een baan dichter bij huis. Dat past in de trend waar je niet meer jarenlang bij dezelfde werkgever blijft.” 

Volgens het Kadaster zijn ‘kleine hypotheekverstrekkers’ in opkomst. Dan gaat het om particulieren of kleine bedrijven die maximaal vijf hypotheken verstrekken. Kom jij dat tegen? 
“Niet bij bedrijven, maar wel bij familiehypotheken. Sporadisch hebben we een klant die de hele hypotheek bij een familielid afsluit. Dan pakken we onze adviserende rol op, maar hoeven uiteraard niet te bemiddelen. Meestal gaat het hierbij om een familie die in hetzelfde dorp wil blijven wonen – er komt een huis vrij in het dorp, dan helpen ze elkaar. Het is dan prettig dat alles goed is vastgelegd, daar komen wij bij om de hoek kijken. Natuurlijk gaat het veel vaker om een deel van de hypotheek dat bij een familielid wordt afgesloten, maar de volledige hypotheek komt ook af en toe voor.”  


Lees ook
De meeneemregeling, een zegen voor de hypothekenmarkt
Column

De meeneemregeling, een zegen voor de hypothekenmarkt

In 2022 was het even wennen. Door de stijgende rente maakten klanten voor het eerst in de afgelopen 15 jaar massaal gebruik van de meeneemregeling. Hypotheekverstrekkers gingen snel na of alle systemen wel goed waren ingericht voor meeneemregelingen en adviseurs kregen ineens te maken met klanten die vastzaten bij een geldverstrekker. Ongekend en bij sommige labels ook geen fijne ervaring.  

Adviseur van de maand Tom van Wissen: ‘Vraag naar duurzaamheid blijft groeien’
Adviseur van de maand

Adviseur van de maand Tom van Wissen: ‘Vraag naar duurzaamheid blijft groeien’

Al tijdens zijn studie Facility Management aan de Haagse Hogeschool merkte Tom van Wissen (27) dat de financiële vakken hem het meest interesseerden. Bovendien krijgt hij energie van klantcontact. De stap naar het vak van hypotheekadviseur was dus vlot gezet.  

Overbruggingskrediet, waarom is er toch zo veel verschil tussen verstrekkers?
Column

Overbruggingskrediet, waarom is er toch zo veel verschil tussen verstrekkers?

Overbruggingskredieten zijn de olie van de Nederlandse huizenmarkt. Het overgrote deel van de Nederlanders koopt een nieuwe woning voordat de oude woning is verkocht. Vanuit een praktisch oogpunt heel erg logisch, maar in de praktijk toch wat complexer dan het lijkt - zeker in combinatie met de meeneemregeling.

Koffiedrinken met accountmanagers kan leiden tot indrukwekkende nieuwe proposities van geldverstrekkers
Column

Koffiedrinken met accountmanagers kan leiden tot indrukwekkende nieuwe proposities van geldverstrekkers

Iedereen kent ze wel, de accountmanagers van de geldverstrekkers. Je hebt ze in verschillende soorten en smaken. Grofweg kun je ze in drie categorieën onderverdelen. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.