Over gifbekers en halflege glazen

23 januari 2023 Leestijd ± 2minuten
Over gifbekers en halflege glazen

Het gaat even slecht in de hypotheekmarkt en de experts en de pers duikelen over elkaar heen wie het eerst het desastreuze nieuws kan brengen. We zien namelijk een kentering in de hypotheekmarkt en dat moet iedereen weten. 

De prijzen van woningen dalen (en dat zal nog wel zo’n twee jaar doorgaan), nieuwbouwwoningen worden bijna niet meer gebouwd en we verwachten zo’n 15, nee 20, nee 30% minder hypotheken in 2023 dan afgelopen jaar. De onheilspellers zijn er als de kippen bij en de pers brengt dit nieuws met alle plezier. Want slecht nieuws is goed nieuws!
 
En het is helemaal niets nieuws. Het leven, de economie en dus ook de woningmarkt gaat in cycli op en neer. Na regen komt zonneschijn en omgekeerd. Prijsdalingen volgen prijsstijging op, de verkopersmarkt wordt een kopersmarkt, verkopen worden vervangen door verbouwingen, etcetera. En elke periode brengt nieuwe uitdagingen, maar ook kansen.

Mogelijkheden 

Door de prijsdalingen krijgen starters weer wat meer mogelijkheden. Door de rust hebben adviseurs meer tijd voor bestaande klanten en dus actief klantbeheer. En daardoor kunnen we met elkaar kijken naar het optimaliseren van de hypotheek, verzekeringen en consumptieve leningen. 
 
Mensen krijgen niet gelijk veel minder behoefte om leuk te wonen. De aandacht gaat alleen van verhuizen naar verbouwen en nu ook verduurzamen. Maar ook kan worden gekeken naar het verlagen van de woonlasten. Genoeg kansen voor een financieel- en hypotheekadviseur dus. Laten we ons dus maar niet in de put praten. Het glas is gewoon half vol en zeker geen gifbeker. 
 
En er gloort ook weer licht aan het eind van deze tunnel. Recent stond er in het FD dat Europa in één klap weer terug is. De prijs van gas en elektriciteit neemt af, de Euro neemt in waarde toe, voor bedrijven is het erg gunstig nu te lenen en de recessie zal waarschijnlijk zeer mild zijn of vermeden kunnen worden.

Blijven bouwen 

Fundamenteel is er weinig mis met de Nederlandse hypotheekmarkt. De komende jaren zal er meer vraag dan aanbod zijn. We moeten blijven bouwen (al is het nu met vertraging). En er zal sprake blijven van een stijgende trend van prijsontwikkelingen, al zal die natuurlijk pieken en dalen kennen.  

Een doorn in mijn oog blijft alleen dat mensen met een lager inkomen structureel worden belemmerd om een eigen woning te kopen. Onder het mom van ‘beschermen van mensen met laag inkomen’, ontnemen we hen de kans op een eigen woning en dus de kans op vermogensopbouw als extra pensioen. 
 
Nu maar hopen dat het kwaad niet al te veel is geschied en het consumentenvertrouwen te veel is aangetast. Want dan krijgen die onheilspellers nog gelijk en worden de onheilsberichten over de woning- en hypotheekmarkt een ‘self fulfilling prophecy’ - dan sta ik daar met m’n halfvolle glas.


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”
De Koplopers

Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”

Op 10 januari 2022 werd Hugo de Jonge minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Reden om een goed jaar later de balans op te maken. Dat doen we met Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft. Zijn oordeel: de minister is voortvarend begonnen. Het is alleen de vraag of de ambitieuze plannen van De Jonge gerealiseerd kunnen worden nu er een ‘perfecte storm van economische tegenwind en marktverstorende beleidsmaatregelen’ is ontstaan. 

Gedupeerde beleggers, rustiger tijden en minder nieuwbouw: “De markt is in beweging gezet”

Gedupeerde beleggers, rustiger tijden en minder nieuwbouw: “De markt is in beweging gezet”

​​Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop Haarlem, over nieuwbouwplannen, Zweden en huizenbeleggers.

Partners in het vak én het huwelijk: “Wij zijn complementair en werken daardoor efficiënter”
Adviseur van de maand

Partners in het vak én het huwelijk: “Wij zijn complementair en werken daardoor efficiënter”

Corstiaan van Pelt is al ruim twintig jaar financieel adviseur, waarvan tien jaar zelfstandig. Hij werkt sinds vier jaar samen met zijn vrouw, Jannette van Pelt-Rustenhoven. Corstiaan is Financieel Adviseur, Jannette is als Client Officer de spin in het web. Samen runnen zij Financieel Fit Gouda.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.