Welke invloed heeft ouderschapsverlof op de hypotheek?

28 februari 2018 Leestijd ± 2minuten
Welke invloed heeft ouderschapsverlof op de hypotheek?

Elke werknemer met kinderen onder de acht heeft recht op ouderschapsverlof. Dit is meestal onbetaald verlof en de fiscale voordelen die er vroeger waren, zijn in 2014 afgeschaft. Desondanks is het een interessante regeling voor ouders omdat ze recht houden op het aantal uren werk dat ze hadden voor het verlof in ging. Bij het kopen van een huis kan het alleen wel een aandachtspunt zijn. Er kan namelijk niet zomaar worden gerekend met het inkomen van voor het verlof.

Hendrik Schakel van Viisi, dat is gespecialiseerd in hypotheekadvies voor hoogopgeleiden, zegt dat de grens op zes maanden ligt. “Op hoofdlijnen is dit bij iedere hypotheekverstrekker hetzelfde. Ik denk dat dit aansluit op de regel voor de onvoorwaardelijke loonsverhoging. Als je weet dat inkomen binnen korte tijd weer omhoog gaat wordt de verlaging als tijdelijk gezien. Hoe de verklaring van de werkgever eruit moet zien verschilt misschien een beetje, of hoe diep hypotheekverstrekkers erop doorvragen.”

Hij komt de combinatie ouderschapsverlof en hypotheek regelmatig tegen. “Als hypotheekadviseur, adviseer je over belangrijke momenten in het leven van mensen. Je merkt dat als er een eerste of tweede kind op komst is, mensen op zoek gaan naar een grotere woning.”

Het verlof betekent echter wel dat ze tijdelijk minder werken en dus minder inkomen hebben dan daarvoor. Daardoor valt de maximale hypotheek op basis van het inkomen ook lager uit. Dit kan net onhandig zijn als kopers een huis zoeken met het oog op de toekomst en hun leencapaciteit maximaal willen gebruiken. Op internetfora verzinnen huizenkopers daarom trucs om toch op hun gewone inkomen te kunnen lenen, bijvoorbeeld om in overleg met hun werkgever het verlof tijdelijk stop te zetten.

Het kan werken, maar verstandig is het niet, zegt Schakel. “Als adviseur werk ik daar natuurlijk niet aan mee. Je hebt hier twee kanten van het verhaal. Enerzijds is er natuurlijk het recht om zodra je dat aangeeft bij de werkgever het oude aantal uren te gaan werken en het oude salaris te verdienen. Anderzijds zijn er vrij duidelijke regels met betrekking tot de hypotheekverstrekking. Die schrijven nu eenmaal voor dat je uit moet gaan van het huidige salaris, ook als dat lager is dan wat je voorheen verdiende. De enige uitzondering is wanneer binnen een half jaar het salaris onvoorwaardelijk hoger is dan het huidige salaris.”

Los van het feit dat mensen dan niet volledig open zijn naar de hypotheekverstrekker, is ook een belangrijke vraag hoe tijdelijk iets als ouderschapsverlof echt is, zegt Schakel. “Mensen veranderen ook als ze een kind krijgen. Volgens mij zijn er genoeg mensen die na verloop van tijd besluiten dat de tijd met hun kind zo waardevol is, dat ze hun werk op vier dagen laten. Dat is wat je als adviseur naar boven moet halen. Het zijn dingen die bepalen hoe we de hypotheekconstructie gaan maken en bij welke geldverstrekker dat past.”

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

‘Klanten Vivat lopen geen risico'

02 maart 2018 Het rommelt rond de moeder van verzekeraar Vivat, het Chinese ...

'MUNT is een trendsetter'

28 februari 2018 Erik Teunisse is al 22 jaar franchisenemer van de Hypotheker, ...

Een huizenkoper is net een parkiet

02 maart 2018 Hoe kun je het gedrag van mensen beïnvloeden? Het antwoord ...

MUNT verwerkt 250ste Simpel Overstap Hypotheek

26 februari 2018 MUNT Hypotheken heeft de 250ste Simpel Overstap Hypotheek (SOH) verwerkt. ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.