Ouderschapsverlof beïnvloedt leencapaciteit

Deels door overheid betaald verlof gaat in per 2 augustus 2022
15 maart 2022 Leestijd ± 3minuten
Ouderschapsverlof beïnvloedt leencapaciteit

Na de geboorte van je kind kun je tijdelijk minder gaan werken en zo gebruik maken van het ouderschapsverlof. Dit is nu nog meestal onbetaald verlof. Toch is het een interessante regeling voor ouders omdat ze recht houden op het aantal uren werk dat ze hadden voor het verlof in ging. Bij het kopen van een huis kan het alleen wel een aandachtspunt zijn. Adviseurs kunnen namelijk niet zomaar rekenen met het inkomen van voor het verlof. Hierdoor kunnen consumenten mogelijk een lagere hypotheek afsluiten.

Ouders kunnen 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Beide ouders hebben hier recht op en bij een tweeling hebben zij zelfs recht op twee keer ouderschapsverlof. Hendrik Schakel van Visii, dat gespecialiseerd is in hypotheken voor hoger opgeleiden, komt de combinatie ouderschapsverlof en hypotheek regelmatig tegen. “Als hypotheekadviseur adviseer je over belangrijke momenten in het leven van mensen. Je merkt dat als er een eerste of tweede kind op komst is, mensen op zoek gaan naar een grotere woning.”

Het verlof betekent echter wel dat ze tijdelijk minder werken en dus minder inkomen hebben dan daarvoor. Daardoor valt de maximale hypotheek op basis van het inkomen ook lager uit. Dit kan net onhandig zijn als kopers een huis zoeken met het oog op de toekomst en hun leencapaciteit maximaal willen gebruiken. Op internetfora verzinnen huizenkopers daarom trucs om toch op hun gewone inkomen te kunnen lenen, bijvoorbeeld om in overleg met hun werkgever het verlof tijdelijk stop te zetten.

Niet verstandig

Het kan werken, maar verstandig is het niet, zegt Schakel. “Als adviseur werk ik daar natuurlijk niet aan mee. Je hebt hier twee kanten van het verhaal. Enerzijds is er natuurlijk het recht om, zodra je dat aangeeft, bij de werkgever het oude aantal uren te gaan werken en het oude salaris te verdienen. Anderzijds zijn er vrij duidelijke regels met betrekking tot de hypotheekverstrekking. Die schrijven nu eenmaal voor dat je uit moet gaan van het huidige salaris, ook als dat lager is dan wat je voorheen verdiende. De enige uitzondering is wanneer binnen een half jaar het salaris onvoorwaardelijk hoger is dan het huidige salaris.”

Los van het feit dat mensen dan niet volledig open zijn naar de hypotheekverstrekker, is ook een belangrijke vraag hoe tijdelijk iets als ouderschapsverlof echt is, zegt Schakel. “Mensen veranderen ook als ze een kind krijgen. Volgens mij zijn er genoeg mensen die na verloop van tijd besluiten dat de tijd met hun kind zo waardevol is, dat ze hun werk op vier dagen laten. Dat is wat je als adviseur naar boven moet halen. Het zijn dingen die bepalen hoe we de hypotheekconstructie gaan maken en bij welke geldverstrekker dat past.”

Aantrekkelijker ouderschapsverlof

Om ouderschapsverlof aantrekkelijker te maken besloot het vorige kabinet om de eerste negen van de 26 weken ouderschapsverlof deels te gaan betalen. Deze negen weken betaald verlof moet de medewerker in het eerste levensjaar van zijn kind opnemen. Het gaat om 70% van het loon en de uitkering wordt betaald door het UWV. De regeling gaat op 2 augustus 2022 in.

Schakel is blij met de veranderingen: “Wij juichen het toe dat ouders meer betaald ouderschapsverlof kunnen krijgen. Dit past bij onze gedachte dat mensen en hun familie eerst komen." 


Lees ook
‘Klanten Vivat lopen geen risico'
Opinie

‘Klanten Vivat lopen geen risico'

Het rommelt rond de moeder van verzekeraar Vivat, het Chinese Anbang. De oprichter en topman Wu Xiaohui zit achter de tralies en de Chinese overheid heeft het bedrijf nu onder curatele gesteld. Het roept nog eens de vraag op hoe risicovol het is als een Nederlandse bank of verzekeraar in handen komt van een investeerder uit het verre oosten?

'MUNT is een trendsetter'
Opinie

'MUNT is een trendsetter'

Erik Teunisse is al 22 jaar franchisenemer van de Hypotheker, met twee vestigingen: in Harderwijk en in Dronten. Zijn klantenbestand bestaat voor een groot deel uit doorstromers en overstappers. MUNT Hypotheken scoort goed bij de laatste doelgroep. “MUNT heeft het proces voor het oversluiten van hypotheken makkelijker gemaakt. Daar hebben ze een gat in de markt gezien. Je ziet dat andere hypotheekaanbieders dit voorbeeld nu volgen.”

Een huizenkoper is net een parkiet
Column

Een huizenkoper is net een parkiet

Hoe kun je het gedrag van mensen beïnvloeden? Het antwoord op deze vraag is niet zo ingewikkeld. Goed gedrag moet je belonen en slecht gedrag negeren. Dat blijkt onder andere uit het proefschrift ‘Organisaties conditioneren. De invloed van beloning en straf op werkprestaties’ van Marius Rietdijk, tegenwoordig wetenschappelijk directeur van het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Rietdijk baseert zijn conclusie mede op een tweetal experimenten, met een parkiet en werknemers van een printplatenfabriek. Voor zowel mens als dier geldt: een compliment geven, heeft meer resultaat dan een tik op de vingers. Je zou denken dat dit principe dan ook opgaat voor huizenkopers. Niet iedereen denkt er echter zo over.

MUNT verwerkt 250ste Simpel Overstap Hypotheek

MUNT verwerkt 250ste Simpel Overstap Hypotheek

MUNT Hypotheken heeft de 250ste Simpel Overstap Hypotheek (SOH) verwerkt. Dit is de eerste hypotheek in Nederland waarvoor het UWV-verzekeringsbericht of recente pensioenopgave voldoende is. De mijlpaal werd bereikt met de Financiële Makelaar, met wie MUNT sinds kort samenwerkt. De serviceprovider wist binnen nog geen week na de bekendmaking van de samenwerking de eerste SOH te laten passeren.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.