Oud-studenten benadeeld: “Laat rente op studieschuld buiten beschouwing”

01 mei 2023 Leestijd ± 3minuten
Oud-studenten benadeeld: “Laat rente op studieschuld buiten beschouwing”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Petra Koch van het kantoor van René van Gameren in Culemborg laat haar licht schijnen over onder meer de aantrekkende markt, starters en studieschulden.

Het is drukker bij de hypotheekadviseur omdat de rente weer licht stijgt, zo kopt De Telegraaf. Merk jij dat ook? 

“De drukte van de afgelopen drie jaar is zeker nog niet terug. Echt onrustig is het ook niet, zoals een jaar geleden. Toen de oorlog uitbrak, de energieprijzen fors stegen en de rente grote sprongen maakte, was de onrust aanmerkelijk groter. Wat ik nu wel merk: mensen maken veel bewustere keuzes als ze een huis aankopen of als ze gaan verbouwen. Ze nemen dus iets meer tijd.”

Wat vind jij van de oproep om één vaste datum uit te roepen waarop het meenemen van een studieschuld verplicht is? 

“Het bespreken van een studieschuld ís al verplicht. Dat is natuurlijk vervelend voor sommigen die daardoor minder kunnen lenen. Het is spijtig dat bij het afsluiten van de DUO-lening het niet altijd duidelijk is geweest voor de student wat dit in de toekomst voor je kan betekenen bij bijvoorbeeld het kopen van een huis. Daarom denk ik dat het beter is om de regels rondom de studieschulden te veranderen. Voorheen betaalden studenten geen rente, maar nu wel. Een studieschuld kan daardoor fors oplopen. Omdat een grote groep daardoor wordt benadeeld, zou je de rente buiten beschouwing moeten laten.”

Vind jij dat, om de woningnood tegen te gaan, de verkameringsvergunning (die kamerverhuur verbied) moet worden afgeschaft?

“Het is een kortetermijnoplossing die nu wat ruimte biedt, maar mogelijk ook beleggers aanjaagt toch weer woningen te kopen en de prijs op te drijven. We moeten meer op de langere termijn denken om oplossingen te creëren. Kantoren blijven op grote schaal leeg staan. Bouw die om tot woningen. Er is behoefte aan starterswoningen, zoals studios. Mensen die net klaar zijn met studeren, willen niet in een kamer blijven wonen. Er komen steeds meer eenpersoonshuishoudens doordat mensen langer alleen blijven of gaan scheiden. Door voor hen te bouwen, ontstaat er ruimte op de woningmarkt - en speel je studentenkamers vrij voor de echte studenten.” 

Denk je dat het er voor starters rooskleuriger uitziet omdat beleggers het toneel verlaten?

“Starters komen zeker beter aan bod op dit moment, dat zie ik over de hele breedte. De markt is minder overspannen. Natuurlijk, ze hebben gehoord dat de rente heel laag was. Maar zij hebben geen hypotheek van 1,4% waarvan de rentevaste periode afloopt en naar 5% springt. We rekenen nu met de 4.1% NHG, en dat kunnen ze redelijk makkelijk dragen als ze geen andere schulden hebben. Wat ik wel merk is het verdwijnen van de jubelton. Daardoor wordt er echt minder geschonken.”


Lees ook
Tien jaar sinds provisieverbod: “Advies kost nu simpelweg te veel geld”
Opinie

Tien jaar sinds provisieverbod: “Advies kost nu simpelweg te veel geld”

Sinds 2013 mogen adviseurs, bemiddelaars en aanbieders van financiële producten geen provisie meer ontvangen voor complexe producten. Tien jaar later ziet Hans Stroosma dat het verbod juist heeft geleid tot een financiële drempel voor consumenten. “Kwetsbare groepen kloppen niet meer aan voor belangrijk financieel advies”, zegt de eigenaar van BTER Financieel Leeuwarden.

De oude vrienden van Nicolaas Pierson maken starters blij
Column

De oude vrienden van Nicolaas Pierson maken starters blij

In het jaar 2023 is heel Europa afgestapt van de hypotheekrenteaftrek… Heel Europa? Nee! Een klein land, gerund door onverzettelijke politieke partijen, blijft dapper weerstand bieden aan de Brusselse overheersers.

Verdiencapaciteiten, stijgende hypotheekrente en uitgestelde relatiebreuken

Verdiencapaciteiten, stijgende hypotheekrente en uitgestelde relatiebreuken

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Petra Koch van René van Gameren en Dirk Jan Renaud van Renaud en Wolf Adviesgroep schrikken niet van de oplopende hypotheekrente: “Paniek is niet nodig.”

Gen Z kiest voor freelancen: “Aantonen dat je een bestendig inkomen hebt”

Gen Z kiest voor freelancen: “Aantonen dat je een bestendig inkomen hebt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Jeroen van Lunen van DGA Financieel Adviseurs over onder meer de nieuwe generatie op de woningmarkt, die steeds minder vaak kiest voor een vast dienstverband.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.