Oplopende inflatie, kopen als vrienden en de vergroeningsslag

04 februari 2022 Leestijd ± 3minuten
Oplopende inflatie, kopen als vrienden en de vergroeningsslag

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Niels Eriks van Bloedjes & Eriks Limmen en Maurice Cuvelier van Finzie Hoofddorp maken zich zorgen om de oplopende inflatie: "Meer mensen gaan problemen krijgen met de hypotheeklasten."

ING Bank zet 124 miljoen euro apart, bedoeld voor mensen die meer problemen krijgen met het betalen van hun hypotheeklasten. Baart de stijgende inflatie jou op dat vlak ook zorgen?

Niels: “Ja, ik verwacht dat meer mensen problemen gaan krijgen met de hypotheeklasten. Voor een hoop consumenten duurde de maand al te lang, die komen de laatste dagen tekort. Door de inflatie wordt het kostenplaatje nu ongunstiger; huishoudens hebben nog minder te besteden.”

Maurice: “De rente hebben veel mensen voor een hele lange tijd vastgezet, dus wat dat betreft niet. Toch kan ik mij iets voorstellen bij de zorgen. Duurdere boodschappen en een hogere energierekening hebben wel invloed op je portemonnee. Je merkt gelukkig dat de woonlasten vaak de eerste zijn die worden betaald.”

Soms baart het opzien als twee vrienden samen een huis kopen om samen in te wonen. Deze week vertelden twee vriendinnen over deze keuze. Zie jij dat ook steeds vaker in je praktijk? 

Maurice: “Zeker, en ook broers en zussen die samen iets kopen. De vraag hiernaar zal groter worden, mogelijkheden worden ook steeds meer verruimd. Maar ik maak mij zorgen op de middellange termijn. Vrienden vinden het nu een goed plan, maar willen er in de toekomst vanaf. Dan staat één van de twee toch weer op straat.”

Niels: “Het komt niet veel voor, terwijl het wel gewoon kan. Misschien is dat omdat vrienden bang zijn dat de ander een partner krijgt. Toch is het wel interessant. Sommige vrienden huren bijna tien jaar met elkaar – ze hebben dikke vette huur betaald. We denken op dit vlak wellicht nog iets te traditioneel.” 

Van de consumenten die in 2021 een nieuwe hypotheek met NHG afsloten, maakte ruim 21% gebruik van de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren. In 2018 was dit nog slechts 8%. Hoe kan de vergroeningsslag nog sneller gemaakt worden?

Niels: “Ik ben tegen verplichting. Je moet goed gedrag stimuleren. Je zou rentekorting moeten geven bij huizen met een energielabel A of hoger. Een paar verstrekkers doen dit al, maar eigenlijk zouden alle banken dit moeten aanbieden. Mensen zijn wel te porren voor een energiekorting van 0,1%.”  

Maurice: “Geldverstrekkers kunnen het als vast onderdeel in hun offerte zetten. Dat ze ongevraagd 9.000 euro budget voor energiebesparende maatregelen meenemen. Het gaat om een stukje bewustwording bij de mensen. Zij moeten aan de hand van voorlichting denken: het zou stom zijn als ik het niet doe. Er is ook bijna geen downside.” 

Wil jij ook een keer meedoen aan de Nieuwsupdate? Mail dan naar redactie@kop-munt.nl. 


Lees ook
“Hypotheken zijn nu eenmaal mijn grote liefde”
Adviseur van de maand

“Hypotheken zijn nu eenmaal mijn grote liefde”

Na twintig jaar bij de hypotheekshop dacht Perry Brouwer dat het tijd werd voor een carrièreswitch. Na een zeer kortstondig uitstapje als zorgbemiddelaar bleek niets minder waar: “Hypotheken zijn nu eenmaal mijn grote liefde.”

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden
Trends

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

Veel expats kopen tegenwoordig in Nederland een huis nadat ze aanvankelijk gehuurd hebben. Dat heeft onder meer te maken met de hoge huren in de vrije sector en de goede financieringsmogelijkheden in Nederland. “Wij krijgen heel vaak expats over de vloer die een woning willen kopen”, zegt Indra Manniesing, eigenaar van makelaarskantoor Dutch Real Estate Company (DREC) in Amsterdam.

Hypotheken en pensioenen, een match made in heaven?
Column

Hypotheken en pensioenen, een match made in heaven?

Pensioenlab is een denktank van jongeren voor de pensioensector. Drie jaar geleden heb ik binnen deze denktank gekeken naar een nieuw product waarbij hypotheken en pensioenen aan elkaar worden gekoppeld. Er waren hoge verwachtingen: dit was dé oplossing voor jonge starters om toch een woning te kopen.

Mogelijke zeepbel, stijgende rente en populaire aflossingsvrij

Mogelijke zeepbel, stijgende rente en populaire aflossingsvrij

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ramón Wernsen van Financial Planning 4 All in Alkmaar en Auke Pul van Baksteen & Pul financiële dienstverleners in Epe denken niet dat er een zeepbel op de Nederlandse woningmarkt is ontstaan.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.