Opeethypotheek: De grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

13 augustus 2019 Leestijd ± 3minuten
Opeethypotheek: De grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

De huizenprijzen stijgen en onze samenleving vergrijst. Het is daarom niet verwonderlijk dat de populariteit van de opeethypotheek stijgt. Ouderen zoeken steeds vaker advies over hoe ze de overwaarde van hun huis kunnen verzilveren, zonder dat ze hoeven te verhuizen. Welke voor- en nadelen kleven er aan de opeethypotheek?

De opeethypotheek - ook wel overwaardehypotheek of verzilverhypotheek genoemd - wordt door een aantal geldverstrekkers aangeboden. In feite sluit de huiseigenaar een nieuwe hypotheek op zijn huis af, ter waarde van de overwaarde. Een deel van dat bedrag wordt daarna in z’n geheel of in delen uitgekeerd.

De opeethypotheek kan zeker een interessante optie zijn. Maar er is wel een aantal zaken waar de senioren rekening mee moeten houden. 

Nadelen

Je kunt nooit de complete overwaarde opnemen

De looptijd van de lening is praktisch oneindig. Daarom houden banken een flinke marge aan en krijgt men slechts een deel van de overwaarde uitgekeerd. Je moet dus wel een flinke overwaarde hebben, wil je een aantrekkelijk bedrag overhouden. Heeft de eigenaar nog een kleine restschuld? Check dan goed per aanbieder wat de mogelijkheden zijn.

Je eet een deel van de erfenis op

Het vermogen dat de eigenaar nalaat aan de erfgenamen gaat omlaag. Hij gebruikt het immers zelf. Dit is vaak de reden dat senioren slechts een deel van hun overwaarde willen aanspreken. Zo blijft er altijd wat achter. Men kan er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van het vrijgekomen geld fiscaal voordelig aan de kinderen te schenken. 

Totale schuld groeit, kans op restschuld

De hypotheekschuld wordt groter. Uiteraard rekent de bank rente over deze lening, maar die rente wordt steeds opgeteld bij de schuld. De lening is bovendien aflossingsvrij. De bank gaat ervan uit dat dit allemaal met de verkoop van het huis wordt afbetaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan blijft de eigenaar - of zijn erfgenamen - met een restschuld achter.

Voordelen

Geld vanuit de stenen naar de portemonnee

Het grootste voordeel van de opeethypotheek is duidelijk: ouderen vullen hun huidige AOW of pensioen aan. Dit geld is helemaal vrij te besteden. Denk aan vakanties of (klein)kinderen, maar ook eventuele zorg of aanpassingen aan het huis worden hier vaak mee betaald.

Profiteer van de stijgende huizenprijzen zonder te verhuizen

Vroeger kon je alleen je overwaarde verzilveren door je huis te verkopen. Veel senioren zijn echter gehecht aan hun woning en de buurt. Die zitten dus helemaal niet op een verhuizing te wachten. Met deze oplossing profiteren ze toch van de recente stijging van de huizenprijzen. 

Hypotheek op basis van overwaarde en leeftijd in plaats van inkomen

Vooral senioren met een laag inkomen zijn geholpen met deze hypotheek. Zij kunnen op basis van hun overwaarde een hypotheek nemen, die ze op basis van hun inkomen misschien nooit hadden gekregen. Senioren met een goed pensioen hebben wellicht meer aan een krediet- of aflossingsvrije hypotheek.

Op dit moment bieden ABN Amro, Florius, Vivat, Rabobank en SNS een - soort van - opeethypotheek aan. De voorwaarden per aanbieder kunnen flink verschillen.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

01 oktober 2019 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

Hypotheek oversluiten; direct doen of wachten tot 2020?

02 oktober 2019 Daar gaan ze weer; de hypotheekrentes. Wie in de afgelopen ...

Gluren bij de buren: in Frankrijk is het juist stoer om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen

30 oktober 2019 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

Oversluiten, gedragsbeïnvloeding en andere onderwerpen waar u mee bezig was in 2019

23 december 2019 Het was weer een mooi hypotheekjaar! Hoog tijd om even ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.