Op jacht naar frauduleuze hypotheken

Jaarlijks tientallen miljoenen euro’s schade door hypotheekfraude
31 maart 2022 Leestijd ± 2minuten
Op jacht naar frauduleuze hypotheken

Door hypotheekfraude wordt naar schatting tientallen miljoenen euro’s financiële en maatschappelijke schade aangericht. Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) probeert deze fraude te voorkomen. “Het komt niet vaak voor dat adviseurs de zaak bedonderen”, vertelt Puck van der Laan, adviseur Veiligheidszaken.

SFH is een samenwerkingsverband van alle Nederlandse hypotheekverstrekkers.  De stichting houdt geldverstrekkers op de hoogte van de nieuwste methodes van fraudeurs. Ook worden adviezen uitgebracht hoe met bepaalde zaken - zoals illegale onderverhuur of wietteelt - kan worden omgegaan. 

  Fraudeurs belanden vervolgens in een register dat hypotheekverstrekkers kunnen inzien. Daar staat ‘een groot aantal’ namen in, weet Van der Laan. Wie in de fout is gegaan, komt meestal acht jaar op de lijst te staan.

  Geldverstrekkers zijn gewaarschuwd

  “Het is niet zo dat iemand die op de lijst staat helemaal nooit meer een hypotheek kan krijgen, maar het wordt wel veel moeilijker: andere geldverstrekkers zijn dan gewaarschuwd. Deze kunnen dan contact opnemen met de vorige hypotheekbank van de aanvrager om na te gaan waarom iemand op de lijst is gezet”, aldus Van der Laan. 

  Het zijn vooral consumenten die in dit frauderegister staan. “De rol van de adviseur blijft bij fraudezaken vaak buiten beeld. Als een adviseur bij verschillende verstrekkers frauduleuze aanvragen doet, wil dat niet zeggen dat de ene partij weet dat de adviseur dat ook bij een andere partij heeft gedaan”, stelt Van der Laan. Toch staan er ook verschillende adviseurs op de lijst. “We hebben voorbeelden gezien waarbij de adviseur mensen stimuleerde om bepaalde zaken aan te passen in hun hypotheekaanvraag.” 

  In geval van fraude wordt er samengewerkt met de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie en kunnen panden worden gesloten of in beslag genomen. 

  Veelvoorkomende vormen van hypotheekfraude:

  • Vervalsen van werkgeversverklaringen en/of loongegevens, al dan niet in samenspraak met de werkgever.
  • Frauduleuze uitbetalingen van bouwdepots.
  • Gebruik van het onderpand voor een doel dat anders is dan was opgegeven bij de financier (hennepteelt, onrechtmatige verhuur, illegale prostitutie, enzovoort).
  • Gefingeerde winst creëren door georganiseerde ABC-constructies (het in korte tijd kopen en doorverkopen van een woning, waardoor de hypotheekverstrekker eindigt met een onderpand dat ver boven de marktwaarde is aangekocht) en witwassen.
  • Verzwijgen van het bezit van meerdere onroerende goederen. 

  Lees ook
  De vriendenhypotheek wint aan populariteit

  De vriendenhypotheek wint aan populariteit

  Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Guido Schotten van VLIEG Financieel Advies Amstelveen en Frank Calis van Hypotheco zien steeds meer vrienden samen een hypotheek afsluiten: “Je haalt je wel wat op de hals als je dit doet.”

  “Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”
  Opinie

  “Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”

  In de rubriek De Kettingvraag stelt Antoine van de Laar uit Someren aan vakgenoot Harrie-Jan van Nunen uit Den Bosch de volgende vraag: “Welke zaken zou jij wijzigen als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening?”

  MUNT lanceert: Dating-app voor woningzoekenden

  MUNT lanceert: Dating-app voor woningzoekenden

  Door torenhoge huizenprijzen en schaarste op de woningmarkt vissen alleenstaanden steeds vaker achter het net. MUNT Hypotheken schiet hen te hulp met een nieuwe app die huizenzoekers aan elkaar koppelt. Hypotheek At First Sight moet in de loop van april beschikbaar zijn in alle app stores.

  Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”
  Adviseur van de maand

  Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”

  Topdrukte zijn ze bij Ruben Steen op kantoor wel gewend. Geregeld komt er een hele bak met nieuwbouwaanvragen langs bij Q Financieel. “Dan draaien we onder grote druk enorme productie. Net als nu.”

  Nieuwsbrief

  Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.