"Licht consumenten beter voor over ontbindende voorwaarden"

07 augustus 2018 Leestijd ± 3minuten
"Licht consumenten beter voor over ontbindende voorwaarden"

Huizenkopers zijn slecht op de hoogte van ontbindende voorwaarden, meldde de Hypotheker onlangs. Slechts 70 procent neemt een voorbehoud financiering op in het koopcontract. Het percentage dat een voorbehoud bouwkundige keuring opneemt is zelfs maar 28 procent. VBO Makelaar wil dat de bouwkundige keuring een voorwaarde voor financiering wordt. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie ziet er wel wat in om de notaris eerder in het verkoopproces te betrekken.

De Hypotheker baseerde zich op onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Van de mensen die het voorbehoud bouwkundige keuring niet opnamen, zag 60 procent het nut er niet van in. VBO Makelaar zou graag zien dat dit verandert. Het voorbehoud is sinds 1 februari onderdeel van het standaardmodel voor het koopcontract, maar de makelaarsorganisatie wil verder gaan. In een position paper stelde de organisatie onlangs dat het een voorwaarde zou moeten zijn voor financiering en zelfs zou moeten worden opgenomen in de gedragscode hypothecaire financieringen.

Goede voorlichting noodzakelijk

De andere belangrijke ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. Het komt niet uit het onderzoek van Binnenlandse Zaken, maar VBO Makelaar krijgt vanuit de achterban in verschillende regio’s signalen dat dit voorbehoud minder vaak wordt opgenomen. “Dat geldt naar mijn weten evenzo voor de signalen die consumentenvertegenwoordigers op de woningmarkt binnenkrijgen”, aldus woordvoerder Hans van den Heuvel.
Notarisorganisatie KNB ziet ook dat het belangrijk is dat mensen goed voorgelicht zijn over de ontbindende voorwaarden. Met uitzondering van Amsterdam, is het in heel Nederland gebruikelijk dat de makelaar het koopcontract opstelt. Een oplossing zou zijn om de notaris eerder te betrekken bij het opstellen van het koopcontract.

Amsterdams model vaker toepassen

“Een huis is een grote aankoop die je maar een paar keer in je leven doet. Met het juiste advies van de notaris erbij begrijp je waar je voor tekent. Het zou notarissen natuurlijk als muziek in de oren klinken als het Amsterdamse model vaker wordt toegepast”, aldus een woordvoerder van de KNB.
“Hier ben ik het uiteraard mee oneens”, reageert Van den Heuvel van VBO Makelaar op dit idee. “Op Amsterdam na maakt de makelaar altijd de koopovereenkomst en dat gaat zonder problemen.” Hij wijst erop dat het voorbehoud bouwkundige keuring in het Amsterdamse model in ieder geval tot voor kort ontbrak. “Het voorbehoud bouwkundige keuring staat in alle modellen die makelaars gebruiken opgenomen maar uitgerekend niet in het Amsterdamse model van de notarissen. Zij zijn dus de enige die het nu niet hebben opgenomen. Wellicht is het inmiddels aangepast, maar dit is mijn informatie hierover.”

De makelaarsorganisatie denkt dat het hoe dan ook belangrijk is dat de consument de ontbindende voorwaarden goed op het netvlies heeft. “Uit het onderzoek blijkt dat er bij de consument relatief veel onbekend is omtrent het hele proces. Niet geheel onterecht wil de minister daar dan ook in de informatievoorziening meer aan doen. Makelaars kunnen daar natuurlijk een belangrijke rol bij vervullen.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Hoe adviessoftware meer aandacht voor duurzaamheid oplevert

02 augustus 2018 Hoewel er veel aandacht voor duurzaamheid is, wordt er in ...

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

13 augustus 2018 Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de ...

Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift

31 juli 2018 Vereniging Eigen Huis (VEH) kwam deze week met teleurstellend nieuws: ...

Circulair bouwen voor starters

03 augustus 2018 Starters hebben het moeilijk op de huidige woningmarkt. Een koopwoning ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.