'Online bieden leidt tot marktevenwicht, niet tot speculatie'

14 augustus 2018 Leestijd ± 3minuten
'Online bieden leidt tot marktevenwicht, niet tot speculatie'

De huizenmarkt is in grote delen van Nederland oververhit. Het Financieel Stabiliteitscomité van de overheid wil onderzoeken of bepaalde verkoopmethoden speculatie in de hand werken. Een nieuwe verkoopmethode die in opkomst is, is online bieden. De vraag is of dit tot speculatie leidt.

Mark Glas van de Gratis Makelaar uit Rotterdam denkt van niet. Het bedrijf is vorig jaar april gestart met online bieden. Verkopers kunnen hun woning aanmelden voor de site. Het proces is voor hun gratis, de uiteindelijke koper betaalt veilingkosten. Tot nu toe heeft het kantoor tweehonderdvijftig woningen op deze manier verkocht. Oprichter Glas vertelt hoe het verkoopproces werkt en tot wat voor verkoopopbrengsten dit leidt.

Hoe werkt het verkoopproces van de Gratis Makelaar?

“Eerst komt onze taxateur langs om met de verkoper een vraagprijs vast te stellen. Als een woning op de markt komt, houden we standaard twee keer een open huis. Daarna is er drie tot vijf werkdagen de tijd om een bod uit te brengen. Als koper kun je er zo goed over nadenken en een bod uitbrengen. Ik vergelijk het altijd met hoe het verkoopproces normaal gaat. Onder hoge druk moeten kopers vaak in een ondoorzichtig proces een beslissing nemen. Dat is echt niet goed.”

Online verkopen leidt tot een rustiger verkoopproces?

“Ja, wij brengen rust in het verkoopproces. Wij gaan nooit voor de markt uit. Wat veel gebeurt is dat vóór een woning op de markt komt makelaars die al aan elkaar hebben doorgespeeld. Als koper moet je dan eigenlijk al duizenden euro’s uitgeven aan een aankoopmakelaar om toegang te krijgen tot de woningmarkt. Wij kiezen ervoor om er even de tijd voor te nemen. Voor kopers is dat prettig, maar voor het proces als geheel ook.”

Hoe zit het met de verkoopopbrengsten?

“We zien dat online bieden leidt tot goede verkoopopbrengsten, maar ik zal niet zeggen dat wij altijd in iedere situatie de allerhoogste opbrengst weten te realiseren. Wij zien het ook breder dan alleen het hoogste bod, het gaat om een combinatie van opbrengst en de voorwaarden. Het kan best zijn dat iemand aangeeft dat hij geen voorbehoud van financiering nodig heeft of over twee maanden al kan afnemen en dat dit de verkoper heel goed uitkomt.  Het komt ook voor dat bieder nummer twee en de verkoper tijdens het open huis een goede klik met elkaar hebben en dat het een persoonlijke gunning is.”

De transparantie van online bieden leidt dus niet tot speculatie?

“Ik vind het interessant dat er onderzoek gedaan gaat worden naar speculatie. Ik ben heel benieuwd hoe ze de markt met gesloten enveloppen waarderen. Ik denk dat dit juist zorgt dat voor een enorme druk op de prijzen en voor onmenselijke situaties. Volgens mij kun je niet tegen de transparantie zijn zoals wij die bieden. Ik geloof ook niet dat het tot speculatie leidt, ik denk dat het juist leidt tot een goed marktevenwicht.”


Lees ook
Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk
Opinie

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de norm moeten worden in de hypotheekverstrekking. In een interview met Amweb stelt Schuiling, die de toezichthouder binnenkort verlaat, dat moet worden vastgehouden aan de leennormen en niet moet worden toegegeven aan de druk om daaraan te tornen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer zou graag zien dat er veel meer rekening wordt gehouden met de individuele situatie van huizenkopers. Hij zou de verplichte inkomensnormen het liefst afschaffen, zegt hij in reactie op Schuiling. Tegelijkertijd erkent hij ook dat de woningmarkt een verruiming van de kredietverstrekking nu kan missen als kiespijn.

‘Liever tien nieuwe hypotheken dan tien aanpassingen’
Opinie

‘Liever tien nieuwe hypotheken dan tien aanpassingen’

Omzetting van een aflossingsvrije hypotheek in een annuïteitenhypotheek, afkoop van een beleggingspolis, of een kleine verhoging. De consument ziet het als kleine aanpassingen, maar voor de adviseur kan het veel werk zijn, zeker als de hypotheekaanbieder zijn processen niet goed heeft georganiseerd.

‘NHG verruimt de weg naar een hypotheek voor de DGA’
Opinie

‘NHG verruimt de weg naar een hypotheek voor de DGA’

De mogelijkheden voor ondernemers met een BV om een hypotheek met NHG te sluiten worden verruimd. Na een jaar als ondernemer kan een directeur-grootaandeelhouder met een inkomensverklaring toegang krijgen tot NHG.

De woningmarkt in... ‘t Gooi

De woningmarkt in... ‘t Gooi

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. Deze zomer reizen we kriskras het hele land door. Deze week: het Gooi.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.