Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

13 februari 2023 Leestijd ± 2minuten
Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Brancheverenigingen maken zich geen zorgen over het door de AFM aangekondigde onderzoek naar de werkpraktijk van hypotheekadviseurs. De NVHP, Adfiz en OvFD laten in een reactie aan Kop-Munt weten dat zij geen enkele reden hebben om te twijfelen aan de kunde en kennis van adviseurs. 

“Het is prima om na tien jaar weer een onderzoek te doen naar de kwaliteit van advies”, stelt OvFD-directeur Colinda Rosenbrand. “We weten dat er een onderzoek komt en wachten dat met vertrouwen af. De AFM zegt zelf dat ze geen aanleiding hebben om te denken dat het in Nederland misgaat met advies en wij onderschrijven dat.”

Rosenbrand is ervan overtuigd dat de leidraad hypotheekadvisering door adviseurs goed wordt gevolgd. “Aandachtspunt is daarbij wel – en dat hebben we de AFM ook verteld – dat het aantal onderwerpen dat met de klant besproken moet worden, hoog is. En dan hebben we het nog niets een over het aantal documenten dat daarbij komt kijken. De aandachtsspanne van de klant is maar beperkt, dus daar moeten adviseurs een modus in zien te vinden.” 

Ook NHVP-voorzitter Turhan Özgüner, maakt zich weinig zorgen. “Het is belangrijk dat consumenten advies krijgen in de volle breedte van hun financiële huishouding. Ook actuele thema’s als bijvoorbeeld duurzaamheid en energielasten moeten daarom worden meegenomen. De financiële gezondheid op lange termijn zou altijd het uitgangspunt moeten zijn.”

Belangenbehartiger Adfiz waarschuwt daarbij wel voor toenemende regeldruk: “Het is prima dat de AFM zich een beeld vormt over wat er allemaal tijdens een adviesgesprek wordt besproken”, stelt een woordvoerder. “Het mag niet zo zijn dat door dit onderzoek op basis van een mogelijk enkel incident een verkeerd beeld wordt gecreëerd en de regeldruk verder wordt opgevoerd.”

Alle koepelorganisaties stellen constructieve gesprekken met de AFM te hebben. “Een belangrijk onderwerpen in de hypotheekmarkt is maatwerk. Hierover hebben we wel signalen ontvangen van aanbieders die terughoudend zijn geworden in het bieden van maatwerk”, laat Adfiz weten. “Wij verzamelen voorbeelden waar maatwerk onterecht niet mogelijk is en die bespreken we met de AFM. Het is goed dat de AFM bevestigt dat maatwerk belangrijk is en de kaders schetst. Daarmee kunnen aanbieders aan de slag.”


Lees ook
AFM richt pijlen op adviespraktijk
De Koplopers

AFM richt pijlen op adviespraktijk

Bij het afsluiten van een hypotheek worden steeds minder verzekeringen afgesloten die de consument moeten behoeden voor de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden. De Autoriteit Financiële Markten maakt zich zorgen dat consumenten grote risico’s nemen - te groot soms. Het is een van de redenen om dit jaar de kwaliteit van adviesgesprekken onder de loep te nemen. Zdenka van Schaik, verantwoordelijk voor het toezicht op onder andere de hypothecaire sector, geeft tekst en uitleg.

AFM start kwaliteitsonderzoek: “Adviseur moet beëdigd beroep worden”

AFM start kwaliteitsonderzoek: “Adviseur moet beëdigd beroep worden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer over de plannen van de Autoriteit Financiële Markten.

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”
De Koplopers

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”

De huizenmarkt is oververhit. Hypotheekadviseurs zetten alles op alles om hun klanten aan een hypotheek te helpen en doen steeds meer aan maatwerk. Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden. 

De woondeal in Drenthe

De woondeal in Drenthe

Vol goede moed en met grote ambities kondigde minister De Jonge zijn plannen aan in de loop van het vorige jaar: 900.000 nieuwe woningen binnen nu en 2030. Het doel: de woningmarkt verlichten met betaalbare woningen voor starters en spoedzoekers.  Een belangrijk aspect in zijn optimisme: de samenwerking van het Rijk met provincies en gemeenten in woondeals maakt een belangrijk verschil met de vorige wooncrisis. Hoe staat de vlag erbij in Drenthe?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.