Onderschat de doorlooptijden van betalingen via de notaris niet

12 september 2023 Leestijd ± 3minuten
Onderschat de doorlooptijden van betalingen via de notaris niet

Kopers van een woning (zouden moeten) weten dat ze de koopprijs en de kosten moeten overboeken naar de derdengeldenrekening van de notaris, en dat deze over het geld dient te beschikken vóórdat de akte van levering wordt getekend. Toch gaat het nog regelmatig fout. 

Vorige week was het weer zo ver. En niet één, maar wel twee keer.

Beide kopers moesten uit eigen middelen nog een bedrag overmaken om de volledige koopprijs en de kosten te betalen. Zij hadden zeker anderhalve week vóór de overdracht hun nota's van afrekening gehad. Daarnaast was ook nog telefonisch contact geweest, maar nee, op de dag van overdracht blijkt: de bedragen die ze zelf moesten betalen waren niet zichtbaar op de derdengeldenrekening.

Je zou tegenwoordig verwachten dat wanneer je de gelden een dag vóór de overdracht zou overboeken, dat het dan op tijd is verwerkt. Nou nee, in ieder geval niet in deze situaties. In het ene geval zou het geld van een buitenlandse bank moeten komen, in het andere geval van een Nederlandse bank, maar niet een van de grotere.

Niet zichtbaar

In beide gevallen hadden de kopers bericht van hun bank gehad dat het geld was aangekomen. Waarschijnlijk wordt daarmee bedoeld dat het geld is bijgeschreven op de rekening van de bank waar ik mijn derdengeldenrekening aanhoud. Zichtbaar op mijn derdengeldenrekening was het echter niet op het moment dat de verkopers en kopers bij mij aan tafel zaten.

Dan ontvouwt zich een interessante discussie.

“Ik heb toch bericht gehad, dat het geld is aangekomen? Ik heb hier het bewijs dat het geld van mijn rekening is afgeboekt. Er kan echt niets tussenkomen, het geld wordt zeker op de derdengeldenrekening bijgeschreven.” 

En dan wreekt zich mijn rechtlijnigheid. In de praktijk en ook privé soms lastig mee om te gaan (hoewel dat bijna altijd langs mij heen gaat), maar in het belang van de verkoper en de uitvoering van de koopovereenkomst kan ik niet anders. Dat betekent helaas wel dat het feestje voor de koper wordt uitgesteld. 

Mooi gevoel

We komen er wel uit, natuurlijk. En voor mij is dit de mogelijkheid om mijn waarde te laten zien, door te zorgen dat de situatie niet ontspoort en dat iedereen binnen de mogelijkheden toch een mooi gevoel aan de overdracht overhoudt. Vervelend is het desondanks wel.

Net in het vak zei ik vaak 'nee' als iets niet volgens het boekje verliep. Nu zeg ik: “Geen probleem, we moeten alleen dit of dat nog even regelen.” Misschien is het de toon die de muziek maakt.

Meestal staat het geld binnen afzienbare termijn op de rekening en dan kan alsnog worden gepasseerd. Zo ook deze keren: eind goed al goed. Toch is het belangrijk dat we klanten aan de hand blijven nemen bij dit soort procedures. Dit voorkomt behoorlijk wat ongemak tijdens het feestje dat de passeersessie zou moeten zijn. 


Lees ook
Deze klant was zó blij met maatwerk dat de adviseur twee keer taart kreeg
Dat ene advies

Deze klant was zó blij met maatwerk dat de adviseur twee keer taart kreeg

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Jeroen Smits van De Hypotheker in Gorinchem over dat ene advies…

Jan Modaal heeft kans op 1% van de koophuizen: ‘De starterslening is een loterij’

Jan Modaal heeft kans op 1% van de koophuizen: ‘De starterslening is een loterij’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week doen we dat met Margreet Modderman van Hypotheek Visie Meppel. Ze spreekt over de woningmarkt voor alleenstaanden met een modaal inkomen nadat ze vorige week een noodkreet aan de gemeente stuurde: “Vul de pot van de starterslening!”

Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Groep met problematische aflossingsvrije hypotheek slinkt: “Grotendeels door prijsstijgingen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week doen we dat met Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken, het opeten van de overwaarde door gepensioneerden en de rol van inflatie in hypotheekadvies.

Dít moet Den Haag doen om de woning- en hypotheekmarkt vlot te trekken
Column

Dít moet Den Haag doen om de woning- en hypotheekmarkt vlot te trekken

De verkiezingen komen er over een paar maanden aan. Gevolgd door een formatie. En pas dan hebben we weer een missionair kabinet. Hoelang zal dat nog duren? Hopelijk kort. Maar belangrijker nog: wat gaat het nieuwe kabinet doen, specifiek in ons domein de woonmarkt? Laten we daar eens over dromen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.