Onder de vraagprijs is het nieuwe overbieden: “Een hele gezonde situatie”

10 april 2023 Leestijd ± 2minuten
Onder de vraagprijs is het nieuwe overbieden: “Een hele gezonde situatie”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week met Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden over de nieuwe kwartaalcijfers van de NVM, eerder stoppen met werken en het wegvallen van de oversluitmarkt.

De gekte op de woningmarkt verdwijnt. Overbieden hoeft meestal niet meer. Hoe kijk jij naar de laatste cijfers van de NVM?

“Eigenlijk is er nu sprake van een hele normale situatie. Ik vind dat de media nogal negatief is en verwacht niet dat de markt instort. We zitten in een heel andere situatie dan vijftien jaar geleden. Dat je iets onder de vraagprijs uitkomt, was vroeger heel normaal. Woningen staan gewoon wat langer te koop. Dat is helemaal niet zo spannend. Dat is eigenlijk juist een heel gezonde situatie. "De afgelopen jaren waren ze afwijkend van de norm en niet andersom.”

Zo’n negentig procent van de woningmarkt heeft overwaarde. Zie jij veel vijftigplussers nadenken over het verzilveren van deze (enorme) overwaarde, zodat ze minder hoeven te werken of eerder kunnen stoppen?

“Nee, dat zie ik nog te weinig bij mijn klanten. Een hele hoop mensen nemen het stuur niet in handen. Vroeger zorgde de staat voor het pensioen. Het besef dat de verzorgingsstaat nu afbrokkelt, gaat heel langzaam. Je ziet veel mensen met een afwachtende houding. Ze kijken naar de korte termijn. Denk ik dat er veel meer mensen eerder kunnen stoppen? Absoluut! 

Mensen willen alleen nog betalen voor een hypotheekadvies. Dat is heel tastbaar met een concreet product. Maar de erkenning van de waarde van ander financieel advies is moeilijker voor de consument. Dat probleem speelde bij een provisiesysteem niet. Er is een enorme drempel ontstaan voor consumenten en de prikkel is weg bij het intermediair. Hierdoor blijven groepen mensen onthouden van belangrijk financieel advies.”

Het aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal van dit jaar gehalveerd. Dat is vooral het gevolg van een forse daling van het aantal oversluiters. Heb jij daar last van?

“Niet echt. Dat komt omdat ik ben begonnen zonder portefeuille. Sinds de start heb ik dus heel weinig met oversluiten gedaan. Verder heb ik altijd maximaal gefocust op een persoonlijke benadering. Veel grootbanken zitten op afstand, daar gaat alles digitaal. Ik zit juist aan de andere kant van het spectrum. Ik kom thuis bij de klant, die mij zeven dagen per week kan bellen. Die klantbediening werkt volgens mij bij iedereen. Jong tot oud wordt graag bij de hand genomen, als het gaat om iets groots zoals een hypotheek.”


Lees ook
Een kat in de zak gekocht met een woning met erfpacht?
Column

Een kat in de zak gekocht met een woning met erfpacht?

Wie de laatste jaren een woning kocht met een tijdelijke, afgekochte erfpacht zag vaak nauwelijks verschil in de koopprijs met een woning met eigen grond. Maar was dat terecht en wat is het toekomstplaatje van een woning met tijdelijke erfpacht?

“Samen kom je verder dan wanneer je het alleen doet”
Adviseur van de maand

“Samen kom je verder dan wanneer je het alleen doet”

Stef Hofmans, adviseur van Financieel Fit in Wijchen, kreeg het vak met de paplepel ingegoten. Zijn vader was namelijk ook hypotheekadviseur. “Op mijn zestiende wist ik het al en ik heb nooit meer iets anders gedaan.” 

Helpt u starters die hun studieschuld verzwijgen?
Dilemma

Helpt u starters die hun studieschuld verzwijgen?

Ongeveer 15 procent van de starters verzwijgt een studieschuld bij de hypotheekaanvraag. Een drietal hypotheekadviseurs vertelt openhartig hoe zij hiermee omgaan in de praktijk. Zelfs als dat in theorie kan uitmonden in gevangenisstraf. 

Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

De hypotheekmarkt trekt langzaam weer wat aan. Dit is te danken aan de wat lagere rente van de laatste tijd en de prijzen die aan het afnemen zijn. “De markt komt weer op gang”, zegt Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop in Haarlem Centrum.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.