Onafhankelijkheid en integriteit

21 december 2023 Leestijd ± 2minuten
Onafhankelijkheid en integriteit

De belangen bij een taxatie zijn groot en sommige opdrachtgevers zijn er bij gebaat om de waardebepaling van de taxateur te beïnvloeden. Een paar scenario’s uit de dagelijkse praktijk.

De vechtscheiding

Meneer en mevrouw hebben na 10 jaar huwelijk besloten een einde aan hun relatie te maken. Voor de boedelscheiding dient de gemeenschappelijke woning te worden getaxeerd. Bij aankomst van de taxateur is mevrouw alleraardigst en biedt de taxateur een kop koffie aan, wellicht is er ook interesse voor wat lekkers? Het is immers al lunchtijd. Meneer is tijdens de opname erg kritisch over het huis en benoemd dat veel zaken dringend onderhoud nodig hebben. “Daarbij wil je echt niet naast die verschrikkelijke buren wonen! En de stookkosten zijn helemaal niet te doen!”

De starter

Een starter belt met de binnendienst van kantoor. “Mijn bieding is geaccepteerd en ik wil graag mijn aangekochte woning door jullie kantoor laten taxeren. Ik heb minimaal een taxatie van 435.000 euro nodig voor mijn hypotheek. Lukt dat? Zo ja, dan mogen jullie de woning taxeren.”

De erfgenaam

Een erfgenaam dient erfbelasting te betalen over 2 woningen die geërfd zijn. Deze erfgenaam belt met de taxateur en vraagt of hij de waardering zo laag mogelijk kan uitvoeren. Dit scheelt een aanzienlijk bedrag in de aanslag erfbelasting. Het zijn immers oude panden die volledig gedateerd zijn intern.

Volledig onafhankelijk 

Volgens de internationale taxatiestandaarden (de EVS-regelgeving) hoort een taxateur volledig onafhankelijk zijn taxatiewaarde te bepalen en zich te vergewissen van NRVT-regels of de opdracht uitgevoerd mag worden. De taxateur moet zich onder andere afvragen of hij te veel wordt beïnvloed door belanghebbenden, en of hij een waarde-instructie (wenswaarde) heeft ontvangen. Derden (de bank of bijvoorbeeld een bevoegd gezag) dienen namelijk vertrouwen te hebben in de deskundigheid van een taxateur. 

Dit legt veel druk bij taxateurs. De meeste collega’s kunnen daar ongetwijfeld goed mee omgaan, maar dat geldt niet voor iedereen. Zou het daarom niet beter zijn om de geldverstrekker in alle taxatierapporten te vermelden als opdrachtgever? In mijn opinie is dan een groot stuk beïnvloeding vanuit een particuliere opdrachtgever niet meer van toepassing. Voor zakelijke taxaties is dit immers ook zo geregeld. 

Johan Mulder is register/makelaar & taxateur en mede-eigenaar van Taxatheek Midden Nederland.
 


Lees ook
Antoinette Kalkman: “Het intermediair is vooral bezig met z’n eigen portemonnee”
De Koplopers

Antoinette Kalkman: “Het intermediair is vooral bezig met z’n eigen portemonnee”

Een blad voor de mond heeft Antoinette Kalkman nooit genomen. De directeur van Nationale Waarborg, oud-eigenaar en oprichter van Flexfront, is kritisch op hoe weinig de hypotheeksector doet voor de consument. “Klantbelang staat zelden op de eerste plaats.”

Dit lazen je collega-adviseurs het afgelopen jaar

Dit lazen je collega-adviseurs het afgelopen jaar

Wat gaat de woningmarkt doen? En wat heeft het provisieverbod - dat nu tien jaar bestaat - ons gebracht? Die vragen heeft menig adviseur bezig gehouden. Dit zijn de artikelen die het afgelopen jaar het meest zijn gelezen door hypotheekadviseurs op Kop-Munt. 

Dit verandert er op het gebied van hypotheken in 2024

Dit verandert er op het gebied van hypotheken in 2024

Wil je weten wat er volgend jaar verandert in wet- en regelgeving? Wie mag vanaf 1 januari meer lenen? Zoek niet verder. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’
Dat ene advies

‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Arjen van Doesum van Freek Hypotheek Zaandam over dat ene advies…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.