Onafhankelijke verkoop bestaat niet - onafhankelijk advies wél!

22 november 2023 Leestijd ± 3minuten
Onafhankelijke verkoop bestaat niet - onafhankelijk advies wél!

Financiële keuzes zijn als een doolhof met talloze wegen en valkuilen. De juiste route kiezen kan het verschil maken tussen financiële zekerheid en een leven vol zorgen. In deze wirwar van opties zijn er twee belangrijke gidsen: de banken en verzekeraars versus de onafhankelijke hypotheek- en assurantieadviseurs. De vraag die we onszelf moeten stellen is: wie is de beste gids voor de financiële toekomst?

Laten we beginnen met de grootbanken en verzekeraars. Ze zijn de verleidelijke wegwijzers langs de snelweg van het financiële landschap. Ze bieden producten en diensten aan, maar laten we niet vergeten wat hun hoofddoel is: verkoop. Ze hebben hun eigen assortiment en dat is waar ze je naar toe willen leiden. Maar dit betekent niet noodzakelijk dat hun producten de beste keuze zijn voor de consument. Ze missen vaak het brede perspectief en de vergelijkingsmogelijkheden die nodig zijn om de perfecte pasvorm te vinden.
 
Aan de andere kant heb je de onafhankelijke adviseurs. Ze zijn ervaren gidsen die het financiële doolhof door en door kennen. Ze hebben geen eigen producten om te pushen, wat betekent dat hun focus puur op het klantbelang ligt. Ze bieden niet alleen advies, maar ook een breed scala aan opties. Ze vergelijken de markt, onderzoeken de mogelijkheden en presenteren een oplossing die het beste past bij de behoeften van de klant.

Een ander voordeel van onafhankelijke adviseurs is hun nauwe band met hun klanten. Zo kennen de adviseurs in het dorp hun klanten persoonlijk. Ze begrijpen de situatie en kunnen advies op maat bieden. Ook hebben ze toegang tot een breed scala aan opties, waardoor ze beter kunnen vergelijken. Zo kunnen ze beter rekening houden met meeneemregelingen, versnelde aflossingen en de rentetarieven van verschillende aanbieders. Ook kunnen ze de voorwaarden van verschillende verzekeringsmaatschappijen beter analyseren en zorgen dat de verzekering of hypotheek echt past.

Laten we niet vergeten dat onafhankelijkheid de sleutel is. Onafhankelijke adviseurs zijn er om de klant te helpen, niet om een specifiek product te verkopen. Dit maakt hun advies kostbaar en oprecht. Het is dan ook verrassend dat sommige financiële instellingen blijven proberen direct aan de consument te verkopen zonder de voordelen van onafhankelijk advies. Waarom zouden ze de onafhankelijke adviseurs niet omarmen als een waardevolle partner in plaats van te blijven vissen in onbekende wateren? We kunnen wel blijven praten over provisietransparantie, maar laten we ons concentreren op wat echt belangrijk is: de belangen van de consument. Waarom zou een directe aanbieder niet net zo transparant moeten zijn als een onafhankelijke adviseur?
 
Kortom, het is de keuze tussen verkoop en advies. Een advies vanuit een breed perspectief kan alleen worden geboden door onafhankelijke adviseurs. Het is tijd dat we de waarde van deze toegewijde gidsen de erkenning geven die ze verdienen. Ze zijn er om de consument te loodsen door het financiële doolhof en dat is een dienst die we niet mogen onderschatten. 

Als het moeilijk wordt, of als er iets aan de hand is, kun je erop vertrouwen dat de onafhankelijke adviseur klaarstaat voor zijn klant. Het is de enige weg naar financiële zekerheid en gemoedsrust. 

Independence Day is in de Verenigde Staten een grootse nationale feestdag ter viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheid. Zou toch gaaf zijn als er ook een dag komt waarbij het onafhankelijk intermediair groot wordt gevierd!
 


Lees ook
Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Roel Wonders van Roel Wonders Hypotheekadvies over het grootste nieuws op de binnenlandpagina's van de afgelopen week: de PVV is de grootste geworden. 

Klanten vragen helemaal niet om beheer!
Column

Klanten vragen helemaal niet om beheer!

Elke week, of sterker nog misschien wel elke dag, staat klantbeheer ergens op de agenda. Het is een terugkerend onderwerp. Compliance stipt het belang aan vanuit de wettelijke zorgplicht vereisten, de klant heeft doorgaans hoge verwachtingen en de AFM heeft het over principes voor de doorlopende ondersteuning van klanten. Dan is er vaak intern ook nog een afdeling commercie die stelt dat er een belang is om hier actief mee aan de gang te gaan.

Hogere rente, lagere rente, overreactie?

Hogere rente, lagere rente, overreactie?

Het dominante thema op de financiële markten is en blijft de rente. Dat is niet alleen de korte rente, die bepaald wordt door de Centrale Banken. Nog belangrijker is de risicovrije swaprente langer dan 5 jaar, zo legt senior portfolio manager bij DMFCO Matthieu Vos uit. Die risicovrije swaprente wordt bepaald door de vrije jongens van de kapitaalmarkten. 

62 procent Nederlanders: Nieuw kabinet moet méér doen om woningvoorraad te verduurzamen

62 procent Nederlanders: Nieuw kabinet moet méér doen om woningvoorraad te verduurzamen

Een nieuw kabinet moet meer financiële mogelijkheden ter beschikking stellen om het verduurzamen van woningen mogelijk te maken. Uit onderzoek van MUNT Hypotheken blijkt dat 62 procent van de Nederlanders hiervoor pleit. De hypotheekverstrekker vindt dat de overheid en financiële instellingen huiseigenaren onvoldoende motiveren om hun woning te vergroenen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.