Oh, wat een raar hypotheekjaar!

03 augustus 2023 Leestijd ± 2minuten
Oh, wat een raar hypotheekjaar!

De zomervakantie is een lekker mijmermoment. De belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar kunnen we nog eens rustig doornemen.

Aan de voet van de Mont Ventoux schrijf ik dit hypotheekjaaroverzicht op - met hier en daar een vleugje interpretatie. De enige constante in de afgelopen twaalf maanden was dat er altijd sprake was van verandering. 

Na recordstijging kwam recorddaling  

Na een paar abnormale jaren halveerde de hypotheekmarkt in volume. Recorddaling na recordstijging. Oversluiten, dat bestaat nauwelijks meer. Met nógal wat impact voor intermediairs die erg afhankelijk zijn van die markt. De rente steeg, daalde, steeg, daalde. En de huizenprijzen daalden vooral; een fenomeen dat we niet meer kenden. We zagen consumenten die en masse hun hypotheken meenemen naar hun volgende woning. Meeneemregelingen moesten worden afgestoft, bleken soms een wassen neus en deden het nodige stof opwaaien. Met recht een moeilijke markt en tegelijkertijd het nieuwe normaal? Hoe dan ook is het opvallend dat we voor het eerst in jaren geen nieuwe toetreders zagen. 

Het intermediair is je beste vriend 

Welke aanbieder of tussenpartij beloofde het afgelopen jaar niet een nog betere samenwerking met het intermediair aan te gaan? En wie deed dat daadwerkelijk? Er ontstonden conglomeraten waar eigenbelang voor klantbelang gaat. Na de golf van overnames onder het intermediair zagen we nu verticale integratie in de keten, met nogal wat conflicterende belangen. Voor veel intermediairs werden partners concurrenten, al hebben ze dat nog niet altijd in de gaten.  

Wanhoop 

Zoals gebruikelijk zat ook de politiek niet stil. Een woonminister die haast wanhopig en met soms twijfelachtige keuzes probeert controle over de woningmarkt te krijgen. Nieuwbouw is dankzij het stikstofprobleem haast onmogelijk geworden, terwijl het zo hard nodig is. Ook werd een volstrekt onvoldoende uitgewerkte wet rondom onafhankelijk advies gelanceerd. Leve de politieke scoringshorizon van maximaal 4 jaar. En oh ja, nog meer records: de kosten voor CDD en toezicht. Hopelijk lossen deze activiteiten wel-bestaande problemen op.  

Er gebeurde uiteraard nog veel meer. Het was een veelbewogen jaar. Maar nu spring ik op de fiets om de Ventoux te bedwingen. Na de zomer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. 
 
A bientôt! 


Lees ook
Buitenlandse rentes: korte rentevaste periodes brengen Zweden in problemen
Over de grens

Buitenlandse rentes: korte rentevaste periodes brengen Zweden in problemen

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Zweden ondervinden ze nu de gevolgen van hun voorliefde voor korte rentevaste periodes. 

Regels bij renteverlenging kunnen anders
Onafhankelijk Advies: een eerlijk gesprek

Regels bij renteverlenging kunnen anders

Blijft een hypotheekklant na afloop van de rentevastperiode bij zijn of haar bestaande geldverstrekker, dan hoeft deze alleen te 'tekenen bij het kruisje', stelt Menno Luiten. Maar wie overstapt naar een andere aanbieder, moet documenten aanleveren en kosten maken.

Buitenlandse rentes: Franse hypotheekmarkt tijdelijk op slot door hoge rente
Over de grens

Buitenlandse rentes: Franse hypotheekmarkt tijdelijk op slot door hoge rente

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Frankrijk zorgde een wettelijk renteplafond ervoor dat de markt volledig op slot ging. 

Adviseurs zijn net Fransen - maar zonder arrogante marketing?
Column

Adviseurs zijn net Fransen - maar zonder arrogante marketing?

Ieder jaar gaan wij in de zomervakantie het liefst naar het land van La Dolce Vita. De fantastische gevarieerde Italiaanse keuken, mooie kunststeden en vriendelijke mensen. Zeker als je met kleine kinderen bent. Hoe anders zijn de Fransen…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.