NVB over peildatum leennormen

22 december 2016 Leestijd ± 2minuten
NVB over peildatum leennormen

Een verandering in het toetsmoment: is dat het moment van de aanvraag van het rente-aanbod of het definitieve aanbod? Hoe staat de NVB in deze specifieke kwestie? We vroegen het Anneloes van Ulden, Senior Adviseur Consumentzaken.

De AFM maakte begin december bekend dat het moment dat consumenten een hypotheek aanvragen voortaan niet langer geldt als de officiële peildatum, maar het moment dat de geldverstrekker akkoord is. De aanpassing is een gevolg van de nieuwe Europese hypotheekregels die sinds medio juli van kracht zijn.

Overgangstermijn
Door de verandering van het toetsmoment dreigen veel leningen die in december zijn aangevraagd, onder de leennormen van 2017 te vallen. De AFM houdt echter rekening met een overgangstermijn. Aanvragers die na 1 januari 2017 een definitief aanbod krijgen, maar voor 31 december 2016 een offerte hebben gevraagd, kunnen door de hypotheekaanbieder getoetst worden met de leennormen uit 2016. Deze overgangstermijn geldt tot 1 februari 2017.

Aanvraagmoment rente-aanbod geen juridische status
Hoe denkt de NVB daarover? Anneloes van Ulden, Senior Adviseur Consumentzaken: “We hadden een situatie waarbij we allemaal werkten met een niet-bindend aanbod. Immers, het renteaanbod heeft in juridisch opzicht niet zoveel waarde. Het is immers geen definitief aanbod. Door de invoering van de Mortgage Credit Directive (MCD) heb je twee leidende momenten: het moment van aanvraag en het bindend aanbod. Destijds leek het handig om daarbij uit te gaan van het aanvraagmoment. Voortschrijdend inzicht zegt dat dat in juridisch opzicht niet de juiste manier is om daarnaar te kijken. Daarom heeft AFM gezegd dat je moet kijken naar de datum van het bindend aanbod. Dat lijkt inderdaad ook juridisch gezien de juiste manier te zijn.”

Explain-mogelijkheid
Van Ulden erkent dat dit vervelend is voor alle partijen, vooral omdat het ontzettend laat in het traject besloten is. “Maar zelfs als je 1 februari 2017 niet redt, bestaat er altijd nog een explain-mogelijkheid. Je mag met goede redenen en goed onderbouwd tot de conclusie komen dat je de hypotheek toch gaat verstrekken. Soms heeft de klant al andere afspraken met betrekking tot de koop en zou hij financieel erg gemangeld worden als de financiering niet rond zou komen. Dan kan het in het belang van de klant zijn om die financiering wel te verstrekken.”


Lees ook
Positie bankgebonden hypotheekadviseurs op losse schroeven
Cijfers & onderzoeken

Positie bankgebonden hypotheekadviseurs op losse schroeven

Hypotheekadviseurs die hun authenticiteit en onafhankelijkheid onderstrepen zorgen voor positieve associaties in het brein van hun klant en kunnen op sterke waardering rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van neuromarketingbureau Neurensics naar emoties bij huizenkopers. Hiermee is voor het eerst in de geschiedenis op wetenschappelijke basis onderzocht wat er in het brein van de consument gebeurt gedurende verschillende fases in het hypotheektraject. Daarbij werden onder andere fMRI-scans gemaakt.

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien? [deel 2]
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien? [deel 2]

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Nico Stolwijk, Manager Belangenbehartiging bij de Vereniging Eigen Huis, is de vierde deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’. Eerder was het eerste deel van het interview te lezen, vandaag deel 2. 

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Menno Luiten, Manager Marketing en Distributie bij MUNT Hypotheken is de tweede deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’.

Wat is het effect van een aardbevingsrisico op de waarde van een woning?

Wat is het effect van een aardbevingsrisico op de waarde van een woning?

Hoe taxeer je een woning in Noordoost-Groningen die ligt in het gebied waar een risico bestaat op aardbevingen vanwege de gaswinning door de NAM? Voor die taak stond NVM-taxateur Theo Lieberom van Lieberom Makelaars drie jaar terug. De taxaties zijn nodig voor de waarderegeling van de NAM die verkopers van woningen compenseert voor een eventueel waardeverlies door de gaswinning. Modelmatige waardering wordt gebruikt in combinatie met de fysieke taxatie ter plekke voor het opstellen van een taxatierapport dat kan leiden tot een compensatie bij verkoop van de woning in het aardbevingsgebied.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.