NVB ook voor niet-banken?

27 december 2016 Leestijd ± 2minuten
NVB ook voor niet-banken?

Behalve MUNT Hypotheken zijn er nog enkele ‘niet-banken’ die hypotheken verstrekken en derhalve niet aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Toch zijn er kwesties rondom hypotheekverstrekking die niet-banken net zo goed aangaan als banken. Hoe ziet de NVB de samenwerking met niet-bancaire hypotheekverstrekkers op dergelijke onderwerpen?

Hypotheekverstrekkers hebben te maken met wet- en regelgeving die specifiek voor hen van toepassing is. De meeste verstrekkers van hypothecair krediet zijn banken. Dat geldt echter niet voor iedere verstrekker en het aantal niet-banken onder de hypotheekverstrekkers is de afgelopen jaren flink toegenomen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) overlegt over diverse kwesties op hypotheekgebied met haar achterban, die enkel bestaat uit banken. De keuze van het toetsmoment, is hier een mooi voorbeeld van. De niet-bancaire hypotheekverstrekkers, voor wie de thematiek wel van wezenlijk belang is, zijn hier normaal gesproken echter niet bij betrokken. In hoeverre kunnen zij hierbij betrokken worden?

Informeren volstrekt logisch
“Een lidmaatschap bij de NVB is niet mogelijk voor niet-banken, omdat het een bankvergunning vereist”, vertelt Anneloes van Ulden, Senior Adviseur Consumentzaken bij de NVB. “De NVB heeft alleen een structurele relatie met de 75 leden, waaronder ook kleine en buitenlandse banken. Wel kunnen andere partijen zelf contact met de NVB opnemen hierover.”
Van Ulden is van mening dat bepaalde thema’s inderdaad ook relevant zijn voor de niet-bancaire hypotheekverstrekkers. “Ik vind het volstrekt logisch om een hypotheekverstrekker te informeren over dit specifieke onderwerp. Op incidentele basis kunnen we contact hebben over dergelijke onderwerpen, maar structureel ontbreekt dus de relatie. En er zijn ook onderwerpen die vooral bancair van karakter zijn, zoals de impact van het toezichtsnetwerk op hypotheekverstrekking.”

Kamervragen
Geeft dit banken dan een voordeel ten opzichte van andere hypotheekverstrekkers? Dat ziet Van Ulden niet zo: “Als er vragen zijn over hypotheekverstrekking, richten die zich ook vaak op banken. Het ligt voor de hand dat wij daar als NVB antwoord op geven. Wel spreken we soms met de toezichthouder -zoals nu- of met het ministerie, naar aanleiding van Kamervragen. Dan adviseren wij om ook met andere partijen contact op te nemen. Ik heb mijn eigen achterban, de contributiebetalende leden. Maar voor informatie en vragen kunnen niet-banken altijd bij ons terecht.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Verduurzaming van de woning: isoleren of nul-op-de-meter?

15 december 2017 In een vorig artikel gaven Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker ...

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

04 januari 2017 De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit ...

Doorstroming vereist op woningmarkt

03 april 2017 De doorstroom in de woningmarkt hapert voor bepaalde groepen kopers. ...

De wildste verhalen van 5 jaar MUNT Hypotheken

26 september 2019 Wat hebben we een boel met elkaar meegemaakt de afgelopen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.