Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

10 december 2020 Leestijd ± 3minuten
Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere beleggers slaan nog snel toe voor de overdrachtsbelasting op 1 januari omhoog schiet. Tegelijkertijd zijn partijen die al langer actief zijn op de markt juist voorzichtig en houden rekening met een crash.

Mensen van buiten betalen te veel


“Het is echt een gekkenhuis. Op dit moment zijn er heel veel transacties”, zegt vastgoedondernemer en makelaar Vincent de Wit. “Vroeger kochten mensen vastgoed, tegenwoordig kopen mensen huur en kijken minder of niet naar de leegwaarde. Ik merk dat het vooral mensen van buiten het vastgoed zijn die veel, soms te veel, betalen.” 

De verhoging van de overdrachtsbelasting is voor veel beleggers een reden om nog dit jaar in actie te komen. Deze belasting stijgt op 1 januari waarschijnlijk van 2 naar 8 procent. “Dit soort beleggers lijkt nu bereid 10 tot 20 procent meer te betalen om 6 procent overdrachtsbelasting te vermijden. Inmiddels zijn de meeste notarissen vol en de banken dicht.”


Geld stroomt naar woningsector


“Het zijn met name nieuwe kleine beleggers die iets willen met hun spaargeld. Door de veranderingen op financiële markten stroomt er veel geld naar de particuliere woningsector. De markt was de laatste twee jaar al oververhit, maar er is nu een extra spurt bovenop gekomen door deze verandering van de overdrachtsbelasting”, zegt ook investeerder Jeroen Lentze. Hij is al ruim twintig jaar actief op de onroerend goed markt in Den Haag. 

Hij ziet het in Den Haag gebeuren dat beleggers een pand kopen zonder dat ze de regelgeving goed begrijpen. Ze kopen dan een woning met het doel deze te splitsen of er kamers in te verhuren, terwijl dat verboden is.


Niet de boot missen


“Ik begrijp de beweegredenen wel. Misschien denken mensen wel dat als ze in de verhuur geen winst maken, het pand toch wel het dubbele waard wordt. Dat is de afgelopen vijf jaar immers ook gebeurd. Dat kan ik natuurlijk niet uitsluiten. Sommige mensen die de boot hebben gemist zullen denken dat ze de volgende wel willen hebben.”

Wie zijn de nieuwe beleggers die de huidige hausse voeden? “Er zitten succesvolle MKB’ers tussen vanaf een jaar of veertig die wat kapitaal hebben opgebouwd, maar er zijn ook heel veel vijftigers en zestigers. Het zijn zelden jongeren.”


Volgend jaar wellicht een crash


Terwijl nieuwe kleine particuliere beleggers enthousiast kopen, gebeurt volgens Lentze onder meer ervaren beleggers het tegenovergestelde. “Ik zie juist veel meer professionele partijen een stapje terug doen en niks meer kopen. Ze verwachten dat er volgend jaar wellicht een crash komt. Er zullen mensen zijn die werken in de horeca of de reisbranche die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.”

Dat hoeft niet meteen te betekenen dat de prijzen instorten, maar wel dat de prijsstijgingen stoppen. De Wit houdt hier ook rekening mee. “Wellicht zal achteraf blijken dat mensen die nu kopen niet te veel hebben betaald. Veel beleggers hebben moeite met het betalen van geld aan de fiscus. De grote vraag is wat er gebeurt vanaf 1 januari.”
 


Lees ook
Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die in 2008
Trends

Huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die in 2008

Na zeven jaar van onafgebroken huizenprijsstijgingen lijkt het alsof de bomen op de woningmarkt tot in de hemel blijven groeien. Met inflatie en inkomensstijgingen meegerekend valt de prijsstijging echter wel mee. Volgens hoogleraar vastgoedwaardering Marc Francke zijn de prijzen nu min of meer vergelijkbaar met die in 2008.

Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep)

Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Michiel Meijer (Van Bruggen Adviesgroep)

Hoe heeft Hypotheek Topper Michiel Meijer van de Van Bruggen adviesgroep 2020 ervaren? Hij vertelt graag over ‘zijn’ jaar, dat niet alleen in zakelijk opzicht hoogte- en dieptepunten kende.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.