No-Risk clausule

02 november 2022 Leestijd ± 2minuten
No-Risk clausule

Nu de huizenmarkt stagneert, moet je als adviseur extra goed kijken naar de bepalingen in de koopakte. Daar staan soms clausules in die de koop - en de hypotheek - kunnen laten ontsporen.

De veranderende huizenmarkt heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat de klant niet meer binnen een kwartier hoeft te beslissen of hij de grootste uitgaven van z’n leven gaat doen. Het is mogelijk om nog eens een tweede bezichtiging te doen. Nog eens langs de hypotheekadviseur om de maandlasten door te rekenen. Het energieverbruik van de woning door te rekenen. Na veel wikken en wegen besluit de klant een bod uit te brengen, op basis van het advies van het intermediair. De aankoopmakelaar geeft aan dat de ‘openingsdans’ begint met een bod onder de vraagprijs. 

Ondertussen moet er ook nagedacht worden over de verkoop van de oude woning. Voor het financiële plaatje is er waarschijnlijk een overbrugging nodig om de overwaarde mee te nemen naar de nieuwe woning. Het biedingsproces voor de verkoop zal net zo geschieden als het aankoopproces. Niet meteen de zekerheid van een bepaalde overwaarde. Die nieuwe woning wil men graag, maar niemand wil straks met een restschuld achterblijven in een woning waar eigenlijk ook nog een paar zonnepanelen op het dak gelegd moeten worden om de maandelijkse last een beetje in toom te houden. Daarnaast wil men vaak graag de rente mee verhuizen van de hypotheek als deze de afgelopen vijf jaar is afgesloten. 

Creatieve oplossingen

Omdat de klant graag zekerheid wil, zijn er steeds meer creatieve oplossingen. Eén daarvan is de terugkeer van de No-Risk clausule. Hiermee kan de aankoop worden ontbonden, mocht de verkoop van de huidige woning te lang duren. De verkoper kan de koop ontbinden gedurende deze periode op het moment dat iemand zich meldt met gunstigere voorwaarden, aangezien de woning in de verkoop blijft. De eerste koper krijgt nog wel de mogelijkheid om binnen twee werkdagen tot een definitieve koop over te gaan. Mocht de koper hier niet voor kiezen, dan wordt de koop ontbonden. Koper nummer twee werkt dan samen met de verkoper de overeenkomst uit. 

Neem als adviseur dus altijd de koopakte goed door. Zeker in een tijd waarin extra waarborgen worden ingebouwd en een koop eenvoudiger kan worden ontbonden, moet je als adviseur op de hoogte zijn van de afspraken tussen koper en verkoper. 
 


Lees ook
‘Nederland is vergeten hoe je met hout moet bouwen’
Opinie

‘Nederland is vergeten hoe je met hout moet bouwen’

De grote boze wolf zit de Nederlandse woningbouw in de weg. Het verhaal van de drie biggetjes, waarbij de wolf een rieten en houten huisje zonder moeite omverblaast maar het stenen huisje blijft staan, bepaalt in grote mate hoe Nederland aankijkt tegen houten huizen. “Hout is leuk voor de schuur of de sauna, maar wonen in een houten huis schrikt velen af”, ervaart Bob Elzen van Treetek. “Ten onrechte: hout is duurzaam, comfortabel en dé oplossing voor ons woningprobleem.”

Grote vertraging voor woningbouw door schrappen bouwvrijstelling

Grote vertraging voor woningbouw door schrappen bouwvrijstelling

Projectontwikkelaars vrezen grote vertragingen bij nieuwe bouwprojecten nu de Raad van State een streep heeft gezet door de zogeheten bouwvrijstelling. Met de bouwvrijstelling zorgde de overheid ervoor dat voor bouw, aanleg en sloop van woningen, wegen en verduurzamingsprojecten geen natuurvergunning nodig was. 

Energielabels, rentestijging en een streep door de bouwvrijstelling: “Focus op verduurzaming, niet op verhuizen”

Energielabels, rentestijging en een streep door de bouwvrijstelling: “Focus op verduurzaming, niet op verhuizen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector en leggen een adviseur een aantal stellingen voor. Deze week geeft Jeff van den Berg van beuken'essers in Maastricht zijn visie over de halvering van het aantal hypotheekaanvragen in oktober, het schrappen van de bouwvrijstelling en het gevolg van gestegen rentes. 

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?
Column

Waarom gaat de hypotheekrente nu eigenlijk omhoog?

3 februari was voor mijzelf een historische werkdag. Sinds het begin van mijn carrière daalden rentes bijna alleen maar. Nu zat ik op mijn zolderkamer in corona-quarantaine te kijken naar rentes die verticaal omhoog liepen tijdens de ECB persconferentie.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.