Nieuwe tool MVA: je betaalt nog steeds de hoofdprijs, maar dan wel transparant

12 juni 2018 Leestijd ± 3minuten
Nieuwe tool MVA: je betaalt nog steeds de hoofdprijs, maar dan wel transparant

Door de overspannen woningmarkt werken makelaars in grote steden vaak met inschrijvingen. Voor kopers is dit lastig, omdat ze geen goed beeld hebben van welk bod ze moeten doen om de inschrijving te winnen. Om de transparantie te vergroten, heeft de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) eind mei een online tool gelanceerd die de inschrijving kan vervangen.

Deze is ontwikkeld door veilinghuis de Eerste Amsterdamse. Directeur Chris van Dam legt uit hoe het werkt en hoe verkopers op de overspannen woningmarkt in de regio Amsterdam nog steeds de hoofdprijs kunnen krijgen, zonder dat het proces kopers frustreert.

In welke behoefte voorziet deze tool?

“De dramatische verhalen over de woningmarkt zijn bekend. Veertig man komen een woning bekijken en krijgen dan te horen dat ze een briefje kunnen inleveren. Dat is hopeloos frustrerend. Het komt vaak voor dat makelaars na een inschrijving gebeld worden door geïnteresseerden die alsnog een hogere bieding willen doen. Wij denken er al langer over na hoe we dit kunnen doorbreken en de prijs transparant tot stand kunnen laten komen.”

Is een tool die het biedproces online laat plaatsvinden daarvoor de oplossing?

“Een tool die zegt ‘zet het object op internet en kijk wie er gaat bieden’ wordt inderdaad door niemand gebruikt. Deze tool is gekoppeld aan de database van de MVA. Op het moment dat een verkoper besluit om de tool te gebruiken, is deze in één minuut aangemeld. Het is dus inderdaad online bieden, maar tegelijk is het ook zo in het bestaande verkoopproces ingebed dat de kans groter is dat het ook echt gebruikt wordt.”

Op veilingen wordt vaak gewerkt met het systeem van opbod en afslag. Dat is hierbij niet zo. Waarom?

“Wij zien dit echt als een prijsvormingstool. Bij een veiling wordt de transactie daadwerkelijk gedaan. Dat kan in dit geval niet omdat de transactie uiteindelijk bij de notaris terechtkomt en de koper drie dagen bedenktijd heeft. Bieders kunnen daarbij ook voorwaarden bedingen. Zo is het mogelijk dat de verkoper niet voor de hoogste prijs gaat, maar voor de tweede of derde omdat die betere voorwaarden heeft.”

Werkt de transparantie niet in het nadeel van de verkoper?

“Als het systeem niet tot de hoogste prijs zou leiden, zou het waardeloos zijn. Het uitgangspunt is dus de hoogste prijs, maar wel op zo’n manier dat voor de koper duidelijk is hoe die tot stand komt.”

Voor wat voor huizen is dit geschikt?

“Wij dachten dat we dit ontwikkelden voor appartementen van 50 vierkante meter in de Amsterdamse Pijp, maar grappig is dat we nu met zeventig procent van de huizen buiten de ring van Amsterdam zitten. We hebben in de ontwikkeling met marktpartijen gekeken voor welk segment dit geschikt kon zijn. We hebben uiteindelijk gekozen voor bestaande bouw, maar ook voor nieuwbouw en beleggingen kan dit hartstikke interessant zijn. Het is ook de doelstelling van de MVA om dit verder te ontwikkelen.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

'Geen hypotheek is de beste hypotheek'

07 juni 2018 Een veelgehoord alternatief voor een spaarrekening is om extra af ...

Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?

31 mei 2018 Door de grote vraag naar woningen komt de nieuwbouw flink ...

Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling

14 juni 2018 Door de extreem lage rente zijn veel spaarders op zoek ...

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’

16 mei 2018 De aandacht voor de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek is ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.