Wat is een verantwoorde hypotheek? Een hypotheek die betaalbaar moet zijn, ook als het tegenzit. Het leven kan soms zo lopen dat mensen in betalingsproblemen komen. Dan kan NHG dat belangrijke vangnet zijn om consumenten te helpen.
We kijken voortdurend naar mogelijkheden om dit vangnet nog waardevoller te maken. Zo hebben we vorig jaar de woningbehoud-tools uitgebreid, die je kunt inzetten bij (aankomende) hypotheekproblemen. Het consolideren van schulden is hierdoor mogelijk geworden. Een mooie uitbreiding waar steeds vaker gebruik van gemaakt wordt. En dat is belangrijk, zeker nu uit onze woonlastenmonitor blijkt dat veel mensen zich financiële zorgen maken. Toch is nog niet iedereen bekend met deze specifieke woningbehoud-tool.
Elk jaar houden we onze Voorwaarden en normen (V&N) tegen het licht. We passen de regels aan op verbeteringen die we (vaak met de markt) ontwikkelen. Zo blijven ze up-to-date. Ook nu hebben we weer een aantal wijzigingen doorgevoerd die van kracht worden in 2025. Ik licht er twee veranderingen uit. Voor een handig totaaloverzicht verwijs ik je naar deze link. Ook ga ik kort in op een specifieke verandering voor uitzendkrachten.
Zo wordt het voortaan mogelijk dat bij het overlijden van een consument de inwonende erfgenaam – onder voorwaarden – kan worden toegevoegd aan de lening met NHG. En daardoor kan hij of zij dus ook gebruik maken van het vangnet van NHG, zoals inzet van woningbehoud-tools bij hypotheekproblemen en eventuele kwijtschelding, zonder dat je de lening met NHG opnieuw hoeft af te sluiten. Zo voorkomen we een ingewikkeld en kostbaar proces voor de erfgenaam.
De pilot die we in 2020 zijn gestart met de Arbeidsmarktscan is succesvol geëvalueerd en daarom hebben we deze modelmatige bepaling van iemands kansen op de arbeidsmarkt opgenomen in de V&N. Een flexibel arbeidscontract hoeft zo de toegang tot de hypotheekmarkt niet meer te belemmeren. De arbeidsmarktscan kijkt namelijk niet alleen naar het verleden, maar ook naar het toekomstperspectief van een consument.
Met een Perspectiefverklaring kunnen uitzendkrachten in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. Door versoepeling van de voorwaarden van stichting Perspectiefverklaring kunnen vanaf 2025 uitzendkrachten eerder op een verantwoorde wijze een lening afsluiten. Nu moet een uitzendkracht 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om een perspectiefverklaring te krijgen. Deze termijn wordt verkort naar 26 weken. Wel moet de uitzendkracht in de laatste 14 maanden er 12 gewerkt hebben.
Het is nu aan jou om de veranderingen ook daadwerkelijk in de praktijk te laten landen. En consumenten te attenderen op wijzigingen of verruimingen die voor hen van toepassing zijn. Heb jij nog een wens of een goed idee uit de praktijk hoe wij onze V&N nog beter kunnen laten worden? Mail het naar [email protected].