Nieuwbouw steeds moeizamer verkocht: “Andere factoren wegen zwaarder dan energierekening”

28 november 2022 Leestijd ± 2minuten
Nieuwbouw steeds moeizamer verkocht: “Andere factoren wegen zwaarder dan energierekening”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Romany Staring van Visie op Hypotheken & Verzekeringen, over dalende huizenprijzen, nieuwbouw en extra aflossen.  

De huizenprijzen voor koopwoningen zijn in oktober voor de derde maand op rij licht gedaald, met 0,5 procent. Een koophuis kostte in oktober nog gemiddeld 428.079 euro. Stelling: de prijsdalingen zullen blijven aanhouden.  

“Ik denk dat de prijzen gestaag zullen blijven dalen. De hypotheekrente heeft daar veel effect op. Zolang die zo hoog blijft, kunnen mensen een nieuw huis simpelweg niet meer financieren omdat ze een stuk minder kunnen lenen. Als koopwoningen voor het grootste gedeelte van de huizenzoekers niet meer betaalbaar zijn, dan kunnen huizenprijzen alleen maar dalen.”  

Nieuwbouw van meer dan vijf ton wordt steeds moeizamer verkocht en verkooptrajecten duren langer dan voorheen. Stelling: de stagnatie van de nieuwbouwverkoop zal aanhouden. 

"Nieuwbouw is een te groot risico geworden voor veel huizenkopers. Nieuwbouw duurt lang en in veel gevallen leggen aannemers het risico van prijsstijgingen van materialen bij de koper. Tegelijkertijd moeten kopers van een nieuwbouwwoning vaak nog hun huidige huis verkopen - en dat met de dalende huizenprijzen. Sommige doorstromers zullen dan akkoord moeten gaan met verlies. Een groot risico dus, daarom denk ik dat de verkoop van nieuwbouw zal blijven stagneren." 

Bij MUNT mag je altijd onbeperkt aflossen uit eigen middelen. Bij sommige andere geldverstrekkers mag dat alleen als de actuele hypotheekrente hoger is dan de eigen hypotheekrente. Verwacht of zie jij dat meer mensen meer gaan aflossen nu de rente gestegen is?  

“Ik zie dat het echt afhangt van hoe hoog de rente van de klant is. Alleen degenen met een hele hoge rente zullen zo veel mogelijk aflossen. Het is nu voor veel mensen belangrijk om een buffer achter de hand te hebben. Voor onvoorziene uitgaven zoals een hoge energierekening, of om uit te geven aan energiebesparende voorzieningen. Het is meer waard voor de meeste mensen om tienduizend euro op de bank te hebben staan dan om af te lossen en daarmee dertig euro per maand te besparen.”  


Lees ook
“Aflossen was voor dit stel minder belangrijk”
Dat ene advies

“Aflossen was voor dit stel minder belangrijk”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Jeffrey Littel over dat ene advies…

Marisa Lodewijks: "Advies op basis van kunstmatige intelligentie kannibaliseert adviseurskanaal niet"
De Koplopers

Marisa Lodewijks: "Advies op basis van kunstmatige intelligentie kannibaliseert adviseurskanaal niet"

Het afgelopen jaar is ‘heel welvarend’ geweest voor menig adviseur. Nu gaan we echter een onzekere tijd tegemoet. Marisa Lodewijks, directeur van Ingage Franchise, waar de 260 vestigingen van De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur onder vallen, voorspelt dat de markt dertig procent krimpt. “We gaan uitdagende tijden tijd tegemoet, maar ik zie volop kansen.”

Vallende blaadjes en rijdende treinen
Column

Vallende blaadjes en rijdende treinen

Het is herfst in hypothekenland! En we weten niet precies wat we moeten verwachten: gaan we een lange en koude winter in of gloort er na een kwakkelend wintertje weer een mooie lentezon?

Het kabinet zet in op seniorenwoningen: “Ik betwijfel of er doorstroming ontstaat”

Het kabinet zet in op seniorenwoningen: “Ik betwijfel of er doorstroming ontstaat”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Perry Brouwer van Freek Hypotheek Amersfoort, over de bouw van seniorenwoningen, de populariteit van variabele rente en de akte van verdeling.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.