Nieuwbouw kwetsbaar in crisis, toch moet woningbouw volop doorgaan

18 juni 2020 Leestijd ± 3minuten
Nieuwbouw kwetsbaar in crisis, toch moet woningbouw volop doorgaan

De coronacrisis heeft vooralsnog een beperkte impact op de woningmarkt. Als de economie de komende tijd inzakt kan dat veranderen. Toch moet Nederland doorgaan met bouwen om het woningtekort tegen te gaan, zeggen Marja Elsinga van de TU Delft en Josje Hoekveld van AM.

Woningmarktstrateeg Hoekveld ziet dat de woningmarkt nu nog goed draait. Tegelijkertijd sluit ze niet uit dat die in kan zakken. “Het aanbod loopt nu op. Dat is niet verkeerd, het geeft een klein beetje verlichting, maar ik denk wel dat als de economische crisis door gaat zetten en veel mensen hun werk verliezen de woningmarkt klappen gaat krijgen.”
 

Nieuwbouw kwetsbaar

In dat geval is de nieuwbouw kwetsbaar. Dat komt doordat kopers die een oud huis moeten verkopen worden afgeschrokken door de lange tijd die het duurt voor ze de sleutel van hun nieuwe huis krijgen. “Als het in de tussentijd crisis wordt dan krijg je er misschien minder voor dan waarmee je had gerekend”, legt ze uit.
 

Leren van vorige crisis

Elsinga, hoogleraar Housing Institutions & Governance, denkt dat de woningbouw in ieder geval door moet gaan. “Tijdens de financiële crisis zijn heel veel bouwbedrijven omgevallen. Ik denk dat we daarvan moeten leren dat het echt verspilling van expertise en kapitaal is.” Ze pleit ervoor goed te kijken wat voor woningen er nodig zijn, zowel wat betreft kwaliteit als prijs en noemt senioren en jongeren als belangrijke doelgroepen.
 

“We zien aan de ene kant dat er heel veel vraag is naar woningen. Aan de andere kant zien we dat we 65 vierkante meter per persoon hebben en eigenlijk best ruim wonen. Dat komt doordat ouderen heel ruim wonen, terwijl veel van hen best zouden willen doorstromen. Ik denk dus dat het goed zou zijn om goede woonconcepten te ontwikkelen die echt aansluiten bij de vraag van ouderen.”
 

Grote behoefte energieneutrale woningen

Daarbij ziet ze kansen voor verduurzaming. Er is een grote behoefte aan betaalbare woningen die energieneutraal zijn. “Daarbij denk ik aan jongeren als doelgroep. Er is heel veel innovatie gaande, maar het komt nog veel te weinig van de grond. Ik denk dat het heel belangrijk is de innovatie een handje te helpen. Dat kan bijvoorbeeld door grond beschikbaar te stellen en alle kennis die er is samen te brengen met grond en geld. Dan kunnen we dit echt op grote schaal realiseren.”
 

Hoekveld verwacht dat de eisen die bewoners stellen aan hun woning door de coronacrisis zullen veranderen. “Mensen willen toch een privébuitenruimte die een beetje fatsoenlijk is een plek in huis waar je kan thuiswerken. Er zijn veel kleine appartementen gebouwd zonder balkon. Ik denk dat dit niet meer zo toekomstbestendig is.”
 

Kijk dus goed naar hoe en voor wie er wordt gebouwd, maar ga er in ieder geval mee door benadrukt Hoekveld. “In de vorige crisis hebben we gezien wat er gebeurt als je stopt met bouwen. Dan krijgt je zo’n tekort als waar we nu nog mee zitten. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die nu zal zeggen dat we pas op de plaats moeten maken.”

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Vraag het aan Chris: "Extra aflossen? Juist nu niet…"

18 juni 2020 Elke maand leggen we een prangende hypotheekvraag voor aan Chris ...

Hou op met ‘het maximale uit je geld halen’

18 juni 2020 De woningbezitter is smoorverliefd op de hypotheekschuld, stelt econoom Erica ...

Carla Muters (NHG): hypotheekadviseur kan in crisis bredere rol pakken

11 juni 2020 Als de coronacrisis de woningmarkt raakt en grote groepen woningbezitters ...

Efficiënter dan de hypotheekadviseur van juni ziet u ze zelden

25 juni 2020 De hypotheekadviseur van de maand juni zorgt ervoor dat hij ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.