Niet verlagen van de LTV? Kabinet toont ballen

27 januari 2022 Leestijd ± 2minuten
Niet verlagen van de LTV? Kabinet toont ballen

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat: een minister voor Wonen & Ruimtelijke ordening! Veel mensen hebben daarvoor gepleit en de geluiden zijn door politiek Nederland gehoord. 

Vanzelfsprekend is daar iemand voor gevraagd die veel verstand heeft van huisvesting, met jarenlange ervaring in de sector en een sterk ontwikkelde visie op hoe we de woning- en hypotheekmarkt structureel en fundamenteel gezond kunnen maken. Uiteraard is het een pré dat je bestuurlijke ervaring hebt en weet hoe de hazen lopen in Den Haag.

Als je deze criteria op een rijtje zet en er goed over nadenkt, kom je uit bij… Hugo de Jonge? Iemand met een achtergrond in het onderwijsveld en die nu de laatste jaren Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is geweest. 

Het blijft elke keer weer verbazingwekkend dat de politiek zich in een parallel universum lijkt te bewegen. De ervaring binnen de politiek lijkt telkenmale het belangrijkste en bijna enige criterium te zijn voor een benoeming. Het was sowieso een wonderlijke tombola met nieuwe namen en allerlei bijzondere stoelendansen. Met een aantal mensen die wél expertise hebben voor de betreffende post. Hopelijk overleven zij de Haagse cultuur, enig in haar soort.

Minister de Jonge heeft voldoende uitdagingen. Hoe krijgen we weer betaalbare woningen voor starters, hoe zorgen we ervoor dat mensen met minder inkomen ook vermogen kunnen opbouwen aan de hand van een eigen woning en hoe maken we van huren een prima alternatief? 

Het kabinet heeft in ieder geval al mooie ambities getoond:

  • 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar (huur en koop) met speciale aandacht voor starters, middeninkomens en senioren;
  • Senioren krijgen meer ruimte om een deel van het opgebouwd vermogen vrij te maken;
  • De Loan to Value wordt niet verlaagd.

En met het laatste heeft het kabinet al ballen getoond. Het niet verlagen van de LTV is in Europees verband politiek gezien best wel stoer. In mijn tijd bij de NHG kregen wij continu te horen dat de hoge LTV en de torenhoge hypotheekschuld Internationaal niet te verkopen zijn. Steevast reageerden wij daarop dat Nederland wereldwijd de laagste betalingsachterstanden en gedwongen verkopen hadden – en hebben! En je kunt dan wel de LTV op hypotheken verlagen, maar dan stijgt het consumptief krediet. Vergelijk Nederland maar eens met andere landen. Vrij gemakkelijk uit te leggen dus. Maar dan toch: standvastig van ons nieuwe kabinet.  

Uitdagingen genoeg. Ik hoop dat de minister niet denkt dat hij het na een aantal Covid-tropenjaren even rustig aan kan gaan doen. Maar de kranten volgend, heeft hij de handen al uit de mouwen gestoken.

Dylan Dresens is Algemeen Directeur van FlexFront. 
 


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Stater voorspelt: “Aantal transacties neemt af, markt voor oversluitingen droogt op”
De Koplopers

Stater voorspelt: “Aantal transacties neemt af, markt voor oversluitingen droogt op”

De inflatie stijgt, de huizenmarkt zit op slot en de markt voor oversluitingen staat op het punt om op te drogen. Het aantal transacties zal afnemen. Dat stelt Mario Menheere, sinds februari 2021 Managing Director Nederland bij hypotheekdienstverlener Stater.

De proef van NHG, verlaging van risico-opslag en de LTV

De proef van NHG, verlaging van risico-opslag en de LTV

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Antoine van de Laar van Staals & Van de Laar Hypotheek uit Someren worden blij van de duurhuurders-proef van NHG: ‘Een grote groep wordt hiermee geholpen’.

Aantal te koop staande woningen verder omlaag, koopsom loopt op
Cijfers & onderzoeken

Aantal te koop staande woningen verder omlaag, koopsom loopt op

Het aantal te koop staande woningen is eind vorig jaar fors gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal verkopen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 17,7% steeg. Dat blijkt uit een analyse van Taxatheek.nl.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.