Vanzelfsprekend is daar iemand voor gevraagd die veel verstand heeft van huisvesting, met jarenlange ervaring in de sector en een sterk ontwikkelde visie op hoe we de woning- en hypotheekmarkt structureel en fundamenteel gezond kunnen maken. Uiteraard is het een pré dat je bestuurlijke ervaring hebt en weet hoe de hazen lopen in Den Haag.
Als je deze criteria op een rijtje zet en er goed over nadenkt, kom je uit bij… Hugo de Jonge? Iemand met een achtergrond in het onderwijsveld en die nu de laatste jaren Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is geweest.
Het blijft elke keer weer verbazingwekkend dat de politiek zich in een parallel universum lijkt te bewegen. De ervaring binnen de politiek lijkt telkenmale het belangrijkste en bijna enige criterium te zijn voor een benoeming. Het was sowieso een wonderlijke tombola met nieuwe namen en allerlei bijzondere stoelendansen. Met een aantal mensen die wél expertise hebben voor de betreffende post. Hopelijk overleven zij de Haagse cultuur, enig in haar soort.
Minister de Jonge heeft voldoende uitdagingen. Hoe krijgen we weer betaalbare woningen voor starters, hoe zorgen we ervoor dat mensen met minder inkomen ook vermogen kunnen opbouwen aan de hand van een eigen woning en hoe maken we van huren een prima alternatief?
Het kabinet heeft in ieder geval al mooie ambities getoond:
- 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar (huur en koop) met speciale aandacht voor starters, middeninkomens en senioren;
- Senioren krijgen meer ruimte om een deel van het opgebouwd vermogen vrij te maken;
- De Loan to Value wordt niet verlaagd.
En met het laatste heeft het kabinet al ballen getoond. Het niet verlagen van de LTV is in Europees verband politiek gezien best wel stoer. In mijn tijd bij de NHG kregen wij continu te horen dat de hoge LTV en de torenhoge hypotheekschuld Internationaal niet te verkopen zijn. Steevast reageerden wij daarop dat Nederland wereldwijd de laagste betalingsachterstanden en gedwongen verkopen hadden – en hebben! En je kunt dan wel de LTV op hypotheken verlagen, maar dan stijgt het consumptief krediet. Vergelijk Nederland maar eens met andere landen. Vrij gemakkelijk uit te leggen dus. Maar dan toch: standvastig van ons nieuwe kabinet.
Uitdagingen genoeg. Ik hoop dat de minister niet denkt dat hij het na een aantal Covid-tropenjaren even rustig aan kan gaan doen. Maar de kranten volgend, heeft hij de handen al uit de mouwen gestoken.
Dylan Dresens is Algemeen Directeur van FlexFront.