NHG-grens omhoog naar €435.000

25 oktober 2023 Leestijd ± 1minuut
NHG-grens omhoog naar €435.000

De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar €435.000. Dat is een stijging van €30.000 ten opzichte van dit jaar. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning nog €422.000.

Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 €461.100. De borgtochtprovisie – de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG -  blijft gelijk aan die in 2023, namelijk 0,6% van het totale hypotheekbedrag, zo meldt NHG.

De afgelopen jaren is de NHG-grens fors verhoogd, nadat eerder NHG voor steeds minder kopers relevant werd door de hard gestegen huizenprijzen. De grens van NHG steeg volgens velen te langzaam mee, waardoor starters - de voornaamste doelgroep - buiten de boot vielen.

Ruim 40% van alle koopwoningen in Nederland hebben een hypotheek met NHG. “Het is belangrijk dat NHG toegankelijk is voor de doelgroep, zodat mensen een woning kunnen financieren met de bescherming van NHG. Daarom zijn we blij dat de NHG-grens in 2024 omhoog gaat”, stelt Carla Muters, bestuursvoorzitter van NHG. 
 


Lees ook
Wat maakt een woning waardevol?
Column

Wat maakt een woning waardevol?

Op een willekeurige woensdag staan er drie taxaties in mijn agenda. Drie volledig verschillende panden op drie verschillende locaties. Natuurlijk is een locatie doorslaggevend voor het bepalen van de waarde van een woning, maar welke rol speelt de staat van het pand? 

Oplossing voor wooncrisis: overal een straatje erbij

Oplossing voor wooncrisis: overal een straatje erbij

De woningnood in Nederland is groot. Het tekort aan huizen wordt geschat op meer dan 300.000. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft een oplossing hiervoor: aan de randen van gemeenten bouwen. Dat zou een groot deel van de woningnood in ons land oplossen. “We offeren hierbij geen idyllische, groene ruimte op”, stelt EIB-directeur Taco van Hoek in antwoord op bezwaren van natuurorganisaties.

Huizenprijzen dalen minder dan verwacht: “Er moet niet alleen voor starters worden bijgebouwd”

Huizenprijzen dalen minder dan verwacht: “Er moet niet alleen voor starters worden bijgebouwd”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Stef Hofmans van Financieel Fit Wijchen zijn visie op de gestegen huizenprijzen, NHG en de vastgelopen woningmarkt. Hij reageert op drie stellingen.

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Menno Luiten, Manager Marketing en Distributie bij MUNT Hypotheken is de tweede deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.