NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

Gevecht om taxaties woekert voort: taxateurs en NVM blijven klagen
20 januari 2023 Leestijd ± 2minuten
NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

Het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs, en makelaarsvereniging NVM blijven ontevreden over de Desktoptaxatie en hebben een nieuwe aanval op de taxatiemethode geopend. Geldverstrekkers, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandsche Bank en NHG zien echter geen enkele reden om afscheid te nemen van de Desktoptaxatie, die voor de consument veel voordeliger uitpakt. 

Het NRVT stelt dat de Desktoptaxatie in strijd is met de richtlijnen en onvoldoende betrouwbaar is voor een goede taxatie. Bij deze snelle en voordelige taxatie wordt een geautomatiseerde waardebepaling door een Register-taxateur op afstand goedgekeurd. “De rol van de Register-taxateur verdwijnt hierbij echter naar de achtergrond, terwijl deze voorop moet staan”, laat de NVM weten. NRVT en NVM zien liever dat consumenten een zogeheten hybride taxatie afnemen waarbij een taxateur meer werk heeft - en die dan ook een veelvoud kost van de Desktoptaxatie. 

Verschillende marktpartijen die gebruikmaken van de Desktoptaxatie laten weten juist erg tevreden te zijn. Zo stelt NHG geen enkele reden te hebben om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van desktoptaxaties. “Het consumentenbelang staat hierbij centraal”, aldus een woordvoerder.

Sinds 1 juli 2021 is het bij NHG-hypotheken mogelijk om de woning te laten taxeren met een hybride taxatie. Het voordeel van een Desktoptaxatie is de veel lagere prijs in vergelijking met een fysieke taxatie. Die eerste kost minder dan honderd euro, een fysieke taxatie kost al snel €700. “Zeker bij kleine verbouwingen en verduurzamingsmaatregelen drukken de kosten van een fysieke taxatie zwaar op de aanvullende lening”, legt NHG uit. “Ook versnelt een Desktoptaxatie de doorlooptijd. De consument heeft al binnen 4 uur duidelijkheid en kan deze zelf online regelen. Dit maakt de doorlooptijd veel korter dan bij een gewone taxatie.”
  
Veel hypotheekverstrekkers, waaronder MUNT Hypotheken, accepteren de Desktoptaxatie voor bijna alle aanvragen. Een Desktoptaxatie kan dus ook worden ingezet bij de aankoop van een woning en bij het oversluiten van een hypotheek. 


Lees ook
Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”
De Koplopers

Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”

Op 10 januari 2022 werd Hugo de Jonge minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Reden om een goed jaar later de balans op te maken. Dat doen we met Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft. Zijn oordeel: de minister is voortvarend begonnen. Het is alleen de vraag of de ambitieuze plannen van De Jonge gerealiseerd kunnen worden nu er een ‘perfecte storm van economische tegenwind en marktverstorende beleidsmaatregelen’ is ontstaan. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt
Column

Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt

Hoe ziet een dag van de hypotheekadviseur eruit? Het is een verschil van dag en nacht als je nu vergelijkt met een jaar geleden. Constant ‘aan’ moeten staan om elke klant die binnenkomst meteen te voorzien van een offerte omdat de rente stijgende is. 

Kaag zet rem op BKR-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Kaag zet rem op BKR-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Gerard Ragetlie uit Berkel en Rodenrijs zijn mening over ruimere kansen voor starters, een rustigere markt en een rem op de BKR-plannen. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.