Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek

Onderzoek MUNT Hypotheken
26 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek

Wie een telefoonabonnement of een leasecontract voor een auto afsluit, kan daarmee de hoogte van de maximale hypotheek beïnvloeden. Gesneden koek voor adviseurs, maar de doorsnee Nederlander staat daar niet bij stil, zo blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders met een hypotheek.

Twee op de drie weet niet dat een telefoonabonnement van invloed kan zijn op de leencapaciteit. Ook op het gebied van andere BKR-registraties, zoals een leaseauto, blijkt de onwetendheid bij huishoudens groot. 

Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de 250 euro als deze minstens een looptijd van één maand hebben. Vanaf 1 april zijn hypotheekaanbieders verplicht om rekening te houden met de werkelijke, volledige maandlasten van deze contracten. Het hebben van een private leaseauto kan daardoor tot wel veertigduizend euro aan leencapaciteit schelen. Zeventig procent van de Nederlanders heeft hier geen weet van. Ongeveer hetzelfde percentage (66%) geldt voor de gevolgen van een studieschuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Ruim één derde van alle ondervraagden weet van geen enkele BKR-geregistreerde schuld wat het effect is op de hoogte van de hypotheek. Dat baart Ellen Hensbergen, directeur van MUNT Hypotheken, zorgen. “Niet alleen omdat een huis kopen zo nóg moeilijker wordt, maar ook omdat de vaste lasten blijven stijgen. Dit kan in combinatie met een dalende koopkracht en stijgende energielasten een gevaarlijke cocktail worden. Huizenkopers moeten zich daarom goed laten informeren door een hypotheekadviseur over de consequenties van het aangaan van schulden en langlopende verplichtingen.”  

Uitstel van betaling 

Met oplopende energieprijzen is de angst voor nieuwe of oplopende schulden bij een derde van de huishoudens toegenomen. Bijna negen op de tien ondervraagden verwacht echter geen uitstel van betaling aan te hoeven vragen voor de hypotheek. Hensbergen: “Gelukkig kennen we in Nederland heel weinig betalingsachterstand op hypotheken. De stijgende vaste lasten raken echter ook de middeninkomens: zij zullen dit in de portemonnee voelen.” 

Schulden ontstaan vaak door plotse veranderingen op carrièregebied of een gebeurtenis in de relationele sfeer. Volgens het onderzoek zijn niet-vrijwillige inkomensdaling (36%), arbeidsongeschiktheid (33%) en relatiebeëindiging (26%) de grootste boosdoeners. In die drie gevallen verwacht minstens een kwart van de ondervraagden te moeten verhuizen, omdat zij de hypotheek in die situatie niet kunnen ophoesten.


Lees ook
“De toolbox voor toetsing bij 57+ raakt aardig leeg”
De Kettingvraag

“De toolbox voor toetsing bij 57+ raakt aardig leeg”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Petra Koch aan vakgenoot Robert Boekhorst van De Hypotheker Wijchen de volgende vraag: hoe zie je de ontwikkeling van toetsen op werkelijke lasten bij 57+?

Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een hypotheekadviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de status van duurhuurhypotheken. Succesvolle cases zijn op één hand te tellen. Jammer maar logisch, vindt Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven.

Dít is anders op de Estse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít is anders op de Estse hypotheekmarkt

De Russische inval in Oekraïne heeft ook invloed op de woning- en hypotheekmarkt in Estland gehad. De Estse huizenkopers toonden zich als gevolg hiervan zeer terughoudend. Maar de vraag naar hypotheken herstelde zich snel. Hypotheken kennen in de Baltische staat een maximumtermijn van dertig jaar waarin de lening volledig afgelost moet zijn. 

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de schulden van jongeren. Zij hebben meer betalingsproblemen en zien de rente op studieleningen stijgen. “De voorlichting moet beter”, stelt Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.