‘Nederland is vergeten hoe je met hout moet bouwen’

31 oktober 2022 Leestijd ± 3minuten
‘Nederland is vergeten hoe je met hout moet bouwen’

De grote boze wolf zit de Nederlandse woningbouw in de weg. Het verhaal van de drie biggetjes, waarbij de wolf een rieten en houten huisje zonder moeite omverblaast maar het stenen huisje blijft staan, bepaalt in grote mate hoe Nederland aankijkt tegen houten huizen. “Hout is leuk voor de schuur of de sauna, maar wonen in een houten huis schrikt velen af”, ervaart Bob Elzen van Treetek. “Ten onrechte: hout is duurzaam, comfortabel en dé oplossing voor ons woningprobleem.”

Elzen is een groot pleitbezorger van bouwen met hout. Daarbij moet je niet denken aan simpele blokhutten - de mooiste woningen zijn volgens hem juist gebouwen waarbij je niet ziet dat ze uit hout zijn opgetrokken. Doorzonwoningen, appartementencomplexen en kantoorgebouwen kunnen volgens Elzen zonder problemen worden gemaakt van hout.

De voordelen zijn talrijk, zegt hij: “Bij de productie van beton en staal komt veel CO2 vrij, terwijl hout een hernieuwbare grondstof is die juist CO2 opslaat. En als je het goed doorrekent, gebruik je minder materiaal. Hout zorgt voor een goede isolatie en vochthuishouding - en er zijn studies die aantonen dat een houten woning stressverlagend en concentratieverhogend werkt.”

Bovendien geeft hout een ontwerper veel meer vrijheid dan beton en staal. “De mensheid bouwt al eeuwen met hout. We bouwden kathedralen van hout. Met beton en staal ben je veel meer aan vaste vormen gebonden. In Nederland zijn we een beetje vergeten hoe je met hout moet bouwen.”

Brandgevaar

Sommige verzekeraars en hypotheekverstrekkers zien houten huizen als een groot brandgevaar en weigeren daarom dit type woningen. Is dat terecht? Elzen stelt van niet: “Het klinkt misschien niet logisch, maar een houten woning heeft een hogere constructieve brandveiligheid dan beton en staal. Beton en staal stort in bij een brand, hout meestal niet: bij een brand vormt vanzelf een koollaag aan de buitenzijde van een stuk hout. Die koollaag is brandvertragend, waardoor de structuur van de woning veel langer veel stabieler blijft.” 

Elzen ziet echter een kentering optreden in de financiële sector. “Moderne spelers geven juist incentives voor duurzaamheid. Traditionele banken vinden dat wat lastig.” Onder meer MUNT Hypotheken zet de poorten wijd open voor houten huizen. “Hopelijk komt de bouw daarmee in een stroomversnelling.”

Bob Elzen: "Traditionele banken vinden houten huizen lastig."
Bob Elzen: "Traditionele banken vinden houten huizen lastig."

Schonere bouwcultuur

Met zijn bedrijf Treetek wil Elzen Nederland helpen een schonere bouwcultuur te krijgen. “De bouw is verantwoordelijk voor ca 40% van de CO2-uitstoot. Gebruik je hout, dan heeft dat een positief effect op de CO2-reductie. Bovendien gaat het sneller dan traditionele bouw, waarbij de bouwplaats ook de fabriek is. Onderdelen van houten woningen kunnen al in de timmerfabriek worden gemaakt, op de bouwplaats hoeven ze dan alleen nog in elkaar gezet te worden.”

Bob Elzen was recent te gast in een webinar van MUNT Hypotheken over houten huizen. Dat is hier terug te kijken.


Lees ook
No-Risk clausule
Column

No-Risk clausule

Nu de huizenmarkt stagneert, moet je als adviseur extra goed kijken naar de bepalingen in de koopakte. Daar staan soms clausules in die de koop - en de hypotheek - kunnen laten ontsporen.

Energielabels, rentestijging en een streep door de bouwvrijstelling: “Focus op verduurzaming, niet op verhuizen”

Energielabels, rentestijging en een streep door de bouwvrijstelling: “Focus op verduurzaming, niet op verhuizen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector en leggen een adviseur een aantal stellingen voor. Deze week geeft Jeff van den Berg van beuken'essers in Maastricht zijn visie over de halvering van het aantal hypotheekaanvragen in oktober, het schrappen van de bouwvrijstelling en het gevolg van gestegen rentes. 

Grote vertraging voor woningbouw door schrappen bouwvrijstelling

Grote vertraging voor woningbouw door schrappen bouwvrijstelling

Projectontwikkelaars vrezen grote vertragingen bij nieuwe bouwprojecten nu de Raad van State een streep heeft gezet door de zogeheten bouwvrijstelling. Met de bouwvrijstelling zorgde de overheid ervoor dat voor bouw, aanleg en sloop van woningen, wegen en verduurzamingsprojecten geen natuurvergunning nodig was. 

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Rente op studieleningen: “Nibud gaat dit vast meenemen in nieuwe normen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de schulden van jongeren. Zij hebben meer betalingsproblemen en zien de rente op studieleningen stijgen. “De voorlichting moet beter”, stelt Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.