Naheffing van overdrachtsbelasting: “Voorkom de schijn van huis flippen”

21 augustus 2023 Leestijd ± 2minuten
Naheffing van overdrachtsbelasting: “Voorkom de schijn van huis flippen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer over de naheffing van overdrachtsbelasting, misverstanden over BKR-registraties en verlengen van rentevasteperiodes.

Een stel kwam bij de snelle doorverkoop van een woning van een koude kermis thuis. De naheffing van de overdrachtsbelasting viel aanzienlijk hoger uit doordat ze niet zelf in het huis hebben gewoond. Het verlaagde tarief van de overdrachtsbelasting was daardoor niet van toepassing, oordeelde de rechter. Terecht in jouw ogen?

“Ik heb het vaker meegemaakt dat kopers na de aankoop toch een nóg leuker huis zagen. Het is raar dat je dan gestraft wordt met 10,4% overdrachtsbelasting, want je had wel de intentie om er te gaan wonen. En wat als er een waardedaling was geweest? Wat dan? Ik vind de uitspraak apart. Hoe je hierbij kan helpen als adviseur om dit te voorkomen? De klant moet er alles aan doen om de schijn van het flippen van een huis te voorkomen. Laat zien dat je er daadwerkelijk wilde wonen met documentatie over de verhuizing en inschrijving.”

Het BKR is van mening dat een registratie bij het BKR niet nadelig is voor het krijgen van een hypotheek. Sterker nog, het zou in je voordeel kunnen werken, zolang je betaalgedrag maar op orde is. Wat is jouw ervaring hiermee?

“Ik vermoed dat dit alleen over kredieten gaat en niet over hypotheken. Geldverstrekkers zijn alleen gelukkig als je een schone lei hebt. Sterker nog, als je meer dan zeven meldingen hebt, dan zijn er zelfs geldverstrekkers die je niet accepteren, ook al zijn het alleen maar positieve meldingen.” 

Voor veel van de mensen van wie de rentevaste periode nu afloopt, geldt dat ze tien jaar geleden de rente hebben vastgezet. Het bijzondere is dat de hypotheekrente die ze hebben afgesloten ongeveer gelijk is aan de huidige rente. Wat zie jij deze mensen doen? 

“Toevallig ben ik met zo’n dossier bezig. Ik vraag mij af of wederom tien jaar vast verstandig is. Als mensen het kunnen dragen, kijk ik vaak of we het niet korter vast moeten zetten. Dat is puur een onderbuikgevoel. Ik weet niet of de rente nog zolang hoog kan blijven. Bovendien: de rente is misschien hetzelfde maar hun situatie is wel anders dan tien jaar geleden. De huizen zijn meer waard; inkomens zijn soms zelfs verdubbeld. Nee, we doen niet klakkeloos weer tien jaar, al bepaalt uiteindelijk de klant wat we doen.”


Lees ook
Buitenlandse rentes: Spaanse huizen naar Nederlanders en Belgen
Over de grens

Buitenlandse rentes: Spaanse huizen naar Nederlanders en Belgen

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Spanje haken de Spaanse huizenkopers op het moment af, maar slaan Nederlanders en Belgen juist toe.

Overdracht in gevaar bij ontbreken toestemming niet-kopende echtgenoot
Column

Overdracht in gevaar bij ontbreken toestemming niet-kopende echtgenoot

In één dag tijd heb ik twee casussen waarbij een getrouwde cliënt een woning koopt in Nederland, waarbij de echtgenoot niet meekoopt. Is dat een trent? De echtgenoot woont in een ander land op een ander continent, zegt daar te blijven wonen en is niet van zins is om ooit in de aangekochte Nederlandse woning te gaan wonen. Kortom, er zal geen sprake zijn van een echtelijke woning. 

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt

De bloeiende Spaanse hypotheekmarkt ziet er simpeler uit dan de Nederlandse. Geen aflossingsvrij, maar vrijwel alleen annuïteiten. Daarnaast is de LTV een stuk lager en bestaat er in Spanje een leeftijdsgrens voor het aflossen van de hypotheek.

Linda van Loon: “Klanten mogen me altijd bellen of appen - ik wil dat ze tevreden zijn”
Adviseur van de maand

Linda van Loon: “Klanten mogen me altijd bellen of appen - ik wil dat ze tevreden zijn”

Na 20 jaar bij een bank gewerkt te hebben, besloot Linda van Loon-de Graaf dat het tijd was om zelfstandig aan de slag te gaan. “Ik wilde op mijn eigen manier adviseren, met meer oog voor de mensen achter de vraag. Daarnaast had ik vanwege mijn gezin behoefte aan meer flexibiliteit.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.