Nachten wakker liggen van kleine lettertjes

Dat ene advies… “Zes maanden géén nieuwe hypotheek afsluiten”
28 januari 2021 Leestijd ± 3minuten
Nachten wakker liggen van kleine lettertjes

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Evert-Jan van der Veen over dat ene advies…

Tags

“Tien jaar nadat ik bij mijn ouders was ingestapt als adviseur heb ik de zaak overgenomen. Dat was in 1989. Op mijn zestiende werkte ik al bij mijn ouders in de zaak,  al deed ik toen alleen nog maar verzekeringen, het adviseren is pas later gekomen. De meeste voldoening haal ik uit de omgang met mensen in verschillende soorten situaties. Dan gaat het niet alleen over hypotheekadvies, maar ook over financieel advies en planning.”

“Trajecten die steevast lang blijven hangen bij mij zijn scheidingen. Daar komen hele heftige emoties bij kijken natuurlijk. Als ik dan kan helpen twee mensen met vertrouwen verder te laten kijken - een nieuwe start kan laten maken - dan geeft dat een bijzonder gevoel.”

“Het is prachtig om mensen te helpen met de materie waar ze vaak zelf helemaal niet in thuis zijn en ook oplossingen maken die men niet voor mogelijk heeft gehouden. Denk aan het het behoud van de woning voor de kinderen en betere oplossingen voor pensioenen om die anders op te lossen dan gewoon verevenen. Vaak is dat geen goede oplossing bij redelijk grote leeftijdsverschillen. Het zijn extreem complexe trajecten, vaak over langere tijd. Dat beklijft wel.”

“Het advies dat het meeste bij mij blijft hangen die keer dat een cliënt de woning naast zijn eigen woning kon kopen. Om dat in orde te maken, was snel handelen geboden. De boete was namelijk veel te laag opgegeven, daar lagen wat onbegrijpelijke regels aan ten grondslag. Hoe eerder wij konden oversluiten, hoe groter de kans dat we het hoger uitvallen van de boete konden voorkomen. Dat lukte vrij rap.”

“Maar toen kwam er vanuit de verstrekker waar wij hadden overgesloten ineens een raar regeltje naar boven: die stelde dat er binnen een half jaar géén nieuwe hypotheek afgesloten zou mogen worden. Weer van die kleine lettertjes! We konden dus de volgende stap, het aankopen, niet zetten. Daar konden de verkopers van de woning niet op wachten. Er moest dus weer overgesloten worden en omdat de rente voor twintig jaar vast stond is dat wel een spannende zaak geworden. Er kon zomaar een forse boete uitkomen indien de rente plots zou dalen. Ik zal je vertellen: daar heb ik wel enkele nachten van wakker gelegen.”

“Niets van wat ik vreesde gebeurde uiteindelijk. We hebben van twee huizen een prachtig huis kunnen maken. Dat was de droom van deze mensen. Sindsdien zorg ik dat ik bij een adviestraject werkelijk alles vooraf uitzoek. Maar goed, een rare regel zoals deze zie je nooit aankomen. Dat houdt je wel scherp zogezegd. Gelukkig een goede afloop, een tevreden cliënt en een zeer gelukkige adviseur als resultaat.”

Evert-Jan van der Veen adviseert al sinds 1979 mensen op het gebied van financieel- en hypotheekadvies. Hij doet dat met zijn team van Veen Maximaal Wonen en Verzekeren in Breda.

https://veenbreda.nl/ 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Faissal Boulakjar (D66): “Crisisfonds voor woningbouw”

28 januari 2021 In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen ...

Paul Smeulders (GroenLinks): “Overheid moet regie nemen en woningmarkt reguleren”

25 januari 2021 In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen ...

Door de hoge boete raadde ik het hele zaakje af

12 januari 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

“Gaat het mis? Los het op!”

03 februari 2021 Als hij terugdenkt aan het hypotheekadvies dat Mark Thijssens (53) ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.