Wie acht jaar geleden nog in staat was de Kalverstraat te kopen, mag nu met moeite bieden op de Dorpsstraat

16 februari 2022 Leestijd ± 1minuut
Wie acht jaar geleden nog in staat was de Kalverstraat te kopen, mag nu met moeite bieden op de Dorpsstraat

Wie heeft Monopoly niet in zijn of haar spelletjeskast liggen? Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen door zoveel mogelijk straten op te kopen. Maar wie heeft het monopolie eigenlijk in handen?

Iedere speler krijgt hetzelfde startgeld bij het begin. In het echt liggen de kansen alleen een stuk anders. In werkelijkheid begint de ene speler met een flinke overwaarde of een jubelton als startgeld, de ander is al blij als die zijn of haar kosten koper bij elkaar heeft gespaard. 

Vervolgens lopen de spelers over het bord waarbij ze onder andere onroerende goederen tegen komen welke ze kunnen kopen. Dat gaat in het spel nog wel goed, maar in werkelijkheid loopt het ook daar spaak. Of het nu de kapitaalkrachtige institutionele beleggers uit het binnen- en buitenland zijn, het lokale politieke lobbylandschap om bouwvergunningen te verkrijgen, of de ecb en haar lage rente; ze beïnvloeden het spel.

Deze factoren bepalen dat iemand die 8 jaar geleden nog in staat was de Kalverstraat te kopen, zich nu met moeite mag inschrijven op een bieding op de Dorpsstraat. 

Maar wie heeft hier nu eigenlijk echt het monopolie in handen? Wellicht is het wel de groep die te laat is met het kopen van een huis en die, samen met andere huurders, met een mooi woonconcept komt! 

Quintus Winkler is hypotheekadviseur bij De Hypotheker in Maarssen.
 


Lees ook
Door overlijdensrisicoverzekering kon jong gezin hun gewenste nieuwbouwwoning betrekken
Dat ene advies

Door overlijdensrisicoverzekering kon jong gezin hun gewenste nieuwbouwwoning betrekken

Je hoopt dat het je klanten niet overkomt. Maar soms slaat het noodlot toe. Adviseur Wilco Aalbers vertelt over het advies dat hem altijd is bijgebleven - en waarom overlijdensrisicoverzekeringen nut hebben. 

Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?
Trends

Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?

Het hypotheekproces bij nieuwbouw verloopt anders dan bij bestaande woningen. Het is voor hypotheekadviseurs een andere tak van sport, stelt nieuwbouwexpert Ivo Hofstede van Financieel Fit in Bergschenhoek. Hij legt uit wat aandachtspunten zijn in dit hypotheektraject.

Mogelijke zeepbel, stijgende rente en populaire aflossingsvrij

Mogelijke zeepbel, stijgende rente en populaire aflossingsvrij

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ramón Wernsen van Financial Planning 4 All in Alkmaar en Auke Pul van Baksteen & Pul financiële dienstverleners in Epe denken niet dat er een zeepbel op de Nederlandse woningmarkt is ontstaan.

Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling
Opinie

Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling

De aankoop van een vakantiewoning als belegging is onverminderd populair. Door de zeer lage rente op spaarrekeningen zoeken mensen naar andere mogelijkheden om hun geld te laten renderen, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Hij waarschuwt wel voor de teleurstelling die een dergelijke belegging met zich kan meebrengen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.