Moeten hypotheekadviseurs zich voorbereiden op rustigere tijden?

17 december 2020 Leestijd ± 3minuten
Moeten hypotheekadviseurs zich voorbereiden op rustigere tijden?

De extreme hypotheekdrukte van 2020 gaat een keer voorbij. Nu weet niemand wanneer de omslag komt, maar heeft het zin je daar als hypotheekadviseur nu al op voor te bereiden?

We leggen deze vraag voor aan het Hypotheek Panel van Kop-Munt. Wat vinden zij van de kwestie?


“Ik snak ernaar dat het rustiger wordt’


Susan van der Graaf van De HypotheekAcademie, kijkt eigenlijk wel uit naar rustiger tijden. Hoewel, dat is misschien een understatement “Ik snak er naar dat het iets rustiger wordt,” vertelt Susan vol enthousiasme. “Ik heb het enorm naar mijn zin nu, maar er is bijna geen tijd meer voor de noodzakelijke verdieping. Zodra het rustiger wordt, ga ik aan de slag met een opleiding ‘behavioural finance’ - dat interesseert me al jaren. Mensen maken namelijk nooit rationele financiële keuzes, dat merken we als hypotheekadviseurs elke dag weer in de praktijk.”

Verder is het volgens Susan belangrijk om te blijven investeren in automatisering. “Dat maakt het beheer echt een stuk makkelijker. Ook in rustigere tijden, want met de juiste modules kun je dan goed overzicht houden over je portefeuille. Ik ben zelf al heel wat jaren bezig, dus zodra er tijd voor is kan ik ook weer meer aandacht besteden aan mijn bestaande klanten. Ook daar kijk ik enorm naar uit.”


“Er valt nog veel te winnen in onderhoud”


Coen van der Vleuten is financieel planner FFP en partner bij VLOT advies. Ook hij hoopt dat het binnenkort iets rustiger wordt. “Wij doen ook veel financiële planningen en met de huidige hypotheekdrukte schiet dat er soms bijna bij in. Zonde, want bij ons valt er net als bij veel andere hypotheekadviseurs denk ik nog veel te winnen op het gebied van onderhoud. Om toch te zorgen dat mensen niks mislopen, lichten wij ze goed voor. We vertellen ze bijvoorbeeld dat ze elk jaar bij de aangifte goed moeten opletten hoe de waarde van hun woning is ten opzichte van de hypotheek. We hebben elk jaar wel een stuk of 5, 6 mensen die goed hebben opgelet en kunnen profiteren van een hogere waarde, doordat ze naar een lagere risicoklasse kunnen. 

Ook als het echt heel rustig wordt, is er nog genoeg werk denkt Van Vleuten: “Ik maak zo een uitdraai van hypotheken die vijf jaar geleden zijn gesloten. Dan check ik daar ook of er nog wat gewijzigd zou kunnen zijn in de situatie. En natuurlijk hebben we ook nog klanten die een abonnement hebben bij ons, dat loopt dus wel door.


“Vergeet de sportclubs en andere contacten niet”


Frank van Eijk is franchisenemer van Hypotheek Visie Zwolle. Ook bij hem is het momenteel meer dan druk. “Maar ook als er minder nieuwe aanvragen of oversluiters zijn, is er nog genoeg te doen. Je moet gewoon heel actief je portefeuille beheren. Dat schiet er nu soms wel eens bij in.”
Sowieso staat Frank bekend om zijn ludieke acties, waarmee hij zijn hypotheekadvies in de kijker speelt. Of hij nou op een drijvende eend door de Zwolse grachten vaart, of de hockeyclub sponsort: Frank zorgt dat hij de aandacht krijgt. “Ja, je moet wel actief blijven netwerken en dat is veel eenvoudiger dan het soms lijkt. Het barpersoneel van de hockeyclub draagt bijvoorbeeld t-shirts met de tekst ‘Hypotheek nodig? Bel Frank’ met mijn nummer erbij. Dat soort dingen werken gewoon, zo heb je het in ieder geval nooit rustig als hypotheekadviseur.”


Lees ook
Met deze 7 speerpunten biedt NHG meer relevantie in de coronatijd

Met deze 7 speerpunten biedt NHG meer relevantie in de coronatijd

De woningmarkt is volop in beweging en Nationale Hypotheek Garantie (NHG) deint daar flink op mee. Dit zijn de zeven speerpunten die NHG heeft voor het nieuwe jaar - en van een aantal zullen ook de hypotheekadviseurs erg blij worden.

HDN-cijfers: 12 procent hypotheekaanvragen voor verbouwing
Trends

HDN-cijfers: 12 procent hypotheekaanvragen voor verbouwing

Door de coronacrisis is het aantal woningbezitters dat hun huis verbouwt hard toegenomen. Om thuis goed te kunnen werken is een aparte werkplek handig en omdat er meestal overwaarde is, is de financiering zelden een probleem. Een groot obstakel dat woningkopers die willen gaan verbouwen tegenkomen, is het vinden van een klusbedrijf.

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur
Trends

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere beleggers slaan nog snel toe voor de overdrachtsbelasting op 1 januari omhoog schiet. Tegelijkertijd zijn partijen die al langer actief zijn op de markt juist voorzichtig en houden rekening met een crash.

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?
Dilemma

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?

Regelmatig legt Kop-Munt een heikele kwestie voor aan een panel van hypotheekadviseurs. Deze week vertellen zij over hun visie op de nieuwe regels omtrent de weging van de studieschuld bij een hypotheek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.