Moet de sector zich schrap zetten voor fors minder hypotheekaanvragen?

13 juli 2021 Leestijd ± 2minuten
Moet de sector zich schrap zetten voor fors minder hypotheekaanvragen?

Verschillende partijen melden dat het een stuk rustiger aan het worden is en dat het aantal aanvragen ‘extreem’ aan het dalen is. Moet de sector zich schrap zetten? We vragen Chris Oosterling, senior relatiemanager bij MUNT Hypotheken, wat hij verwacht.

“Met uitzondering van de laatste week, laten de HDN-cijfers al anderhalve maand een langzaam dalende lijn zien. Kijk je naar de kwartaalcijfers en vergelijk je die met vorig jaar, dan zien je echter een historisch hoog aantal hypotheekaanvragen, veroorzaakt door een hoog aantal huizenkopers, oversluiters en verhogingen. Er werden ruim 146.655 aanvragen gedaan, waarmee het eerdere record van het tweede kwartaal 2020 van 145.940 werd verbroken. Dus week op week zijn de aanvragen zo’n twee procent gedaald, maar over het algemeen doet de sector het nog goed.”

Waar komt die daling dan door?

“Het aantal aanvragen voor de aanschaf van een woning is ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar gedaald met 12,5 procent, zo blijkt uit HDN cijfers, en dat is fors. Die daling zal door blijven zetten. Er zijn veel te weinig woningen beschikbaar en er is nog geen oplossing, dus van een inhaalslag zal geen sprake zijn.”

Maar daartegenover staat een hoog aantal verbouwers. Blijven woningbezitters doorklussen? 

“Dat verwacht ik zeker. Mensen hebben behoefte aan verandering, aan meer luxe of aan extra ruimte. Als mensen geen nieuw huis kunnen kopen dat aan hun nieuwe wensen voldoet, kiezen ze ervoor de huidige woning aan hun verwachtingen te laten voldoen.”

En oversluiters?

“Van serieuze rentestijgingen is geen sprake, MUNT Hypotheken heeft onlangs zelfs de rente in een aantal categorieën verlaagd. Dat betekent dat het voor veel mensen toch aantrekkelijk blijft om over te sluiten - helemaal voor degene van wie de rentevaste periode afloopt. Daardoor blijft het aantal hypotheekaanvragen enigszins op peil.”

Het wordt dus een drukke zomer?

“Ja, dat verwacht ik op basis van de huidige cijfers. En ik hoor het uit de markt: veel kantoren, vooral de grotere adviesketens, geven aan dat ze veel meer werk hebben dan ze met het personeel kunnen wegzetten. Dan komen daar de zomervakanties nog bij - al zal dat ook het aantal aanvragen iets doen afnemen. De sector zit echter te springen om personeel omdat er zoveel aanvragen zijn.” 
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Soms moet je verder kijken dan je neus lang is”

19 juli 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

Wordt voldoende rekening gehouden met sterke inkomensdaling moeders?

15 juli 2021 Het Centraal Planbureau (CPB) stelt dat het inkomen van moeders ...

Starters met een deel aflossingsvrij: verstandig of niet?

18 maart 2021 Van Independer tot de AFM en MUNT Hypotheken, ze krijgen ...

'Ik ben behoorlijk tekeer gegaan!'

09 juli 2021 Toen de kalender als 1 aprilgrap werd aangekondigd, stuurde Marco ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.