Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt

19 januari 2023 Leestijd ± 2minuten
Voer moeilijke gesprekken in de ochtend, dat werkt efficiënt

Hoe ziet een dag van de hypotheekadviseur eruit? Het is een verschil van dag en nacht als je nu vergelijkt met een jaar geleden. Constant ‘aan’ moeten staan om elke klant die binnenkomst meteen te voorzien van een offerte omdat de rente stijgende is. 

Een jaar geleden zat de druk juist op de grote hoeveelheid klanten. Hoe anders is dat nu. De oversluitmarkt is voor 95% van tafel. We richten ons nu op kopers en verhogingen voor verduurzamen. En zeg nou zelf, kopers zijn de leukste klanten. 

Nu er ruimte ontstaat in de agenda, is er tijd om te investeren. Waar ik mee bezig ben? Ik wil de kwaliteit van het advies aan mijn klanten verbeteren. Tegelijkertijd zoek ik naar manieren om geconcentreerder te kunnen werken. 

Ik ben tamelijk snel afgeleid. Voorbeeld: terwijl ik aan het werk ben trilt mijn telefoon: mijn vrouw stuurt een boodschappenlijstje door. Acht minuten later kijk ik pas weer op en bedenk ik me waar ik ook alweer mee bezig was. Blijkbaar ben ik van het appje via social media langs twee nieuwskanalen gegaan. 

Onze hersenen zijn op te delen in twee systemen. Het deel waar vanuit je onbewust ‘s ochtends op de automatische piloot onder de douche stapt, je ontbijt pakt en naar werk rijdt. En een klein systeem, slechts vijf procent, waarin je iets kan oppakken wat inspanning van je hersenen kost. Ook wel je prefrontale cortex of werkgeheugen genoemd.

Dit werkgeheugen heeft een vrij klein batterijtje, dat in de ochtend vaak al op raakt. Tip is dan ook om als je een moeilijk dossier hebt tijd vrij te maken in de ochtend voor de volgende dag of de dag erop. En uiteraard zonder afleiding van telefoon of collega’s die je storen. 

Aangezien dit voor mij werkt, moet dit ook voor mijn klanten werken, zo bedacht ik me. Ik laat dan ook tegenwoordig mijn klanten waar de hypotheek geen gesneden koek voor is in de ochtend komen voor het adviesgesprek. Dit verhoogt de kwaliteit van het gesprek en zodoende weten mijn klanten veel beter te onthouden en reconstrueren wat we besproken hebben. Dit scheelt jou als adviseur later weer vragen over het gesprek. De kwaliteit richting klant omhoog en jij hebt je tijd efficiënt gebruikt: een win-win! 


Lees ook
Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”
De Koplopers

Boelhouwer waarschuwt: “Enorm verschil tussen wat Nederland vraagt en wat nu wordt gebouwd”

Op 10 januari 2022 werd Hugo de Jonge minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Reden om een goed jaar later de balans op te maken. Dat doen we met Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft. Zijn oordeel: de minister is voortvarend begonnen. Het is alleen de vraag of de ambitieuze plannen van De Jonge gerealiseerd kunnen worden nu er een ‘perfecte storm van economische tegenwind en marktverstorende beleidsmaatregelen’ is ontstaan. 

NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

NHG: geen enkele reden om te twijfelen aan Desktoptaxatie

Het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs, en makelaarsvereniging NVM blijven ontevreden over de Desktoptaxatie en hebben een nieuwe aanval op de taxatiemethode geopend. Geldverstrekkers, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandsche Bank en NHG zien echter geen enkele reden om afscheid te nemen van de Desktoptaxatie, die voor de consument veel voordeliger uitpakt. 

Kaag zet rem op BKR-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Kaag zet rem op BKR-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Gerard Ragetlie uit Berkel en Rodenrijs zijn mening over ruimere kansen voor starters, een rustigere markt en een rem op de BKR-plannen. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.