Minder vertrouwen in omzet intermediair: “Zorgen dat conversie goed blijft”

11 augustus 2023 Leestijd ± 2minuten
Minder vertrouwen in omzet intermediair: “Zorgen dat conversie goed blijft”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze keer spreken we Kees Steijger van De Hypotheker in Den Haag, over het vertrouwen in de omzet, de rentebesluiten van de ECB en het nut van de KoopStart-regeling.

Het vertrouwen van de financieel adviseur in hypotheek-gerelateerde omzet is sinds mei 2021 drastisch gedaald, blijkt uit onderzoek. Hoe zit het met jouw vertrouwen in jullie omzet?

“We merken dat de markt is veranderd van een echte verkopersmarkt naar een minder zekere markt. Mensen zijn nu wel meer gewend aan de hoge rente, maar blijven nog afwachten. Ze weten niet zeker of ze nu moeten kopen en dus is het aantal klanten afgenomen. Toch blijf ik vertrouwen houden, aangezien de conversie goed blijft. Het merk De Hypotheker is een sterk merk, met name in tijden van crisis. Ik heb dat ervaren tijdens de vorige crisis met de overstap van een kleine tussenpersoon naar De Hypotheker. Dat geeft vertrouwen.”

De verwachting is dat de ECB in het najaar stopt met het verhogen van de rente, en misschien zelfs in 2024 weer wat verlagingen doorvoert. Wat zal de impact volgens jou zijn op de hypotheekrente?

“We volgen dit wel, maar het is een factor waar we geen invloed op hebben. We kunnen als intermediair de hypotheek niet aanpassen. We kunnen wel meedenken met klanten over hoe zij kunnen besparen op hun uitgavenpatroon. Mijn rol is niet sturen op de rente, maar zorgen dat de consument de maandlasten kan blijven betalen. Voorspellen kan ik niet. Het enige wat we de consument kunnen meegeven, is de trend in de renteontwikkeling voor een aantal weken.”

Starters op de woningmarkt die zich geen koophuis kunnen permitteren, kunnen straks aanspraak maken op overheidsgeld om een deel van de aankoop van een nieuwbouwwoning te financieren. Hoe kijk jij aan tegen deze regeling?

“Ja, zo’n startersregeling hadden we ook vanaf 1 juli in Rotterdam. Binnen drie weken was het potje op. Regelingen met als doel om starters te helpen zijn natuurlijk fantastisch, maar het is een druppel op de gloeiende plaat omdat het de krapte op de huizenmarkt niet oplost, maar alle maatregelen om starters te helpen zijn goed. Procentueel gezien is het percentage startersleningen die wij afsluiten helaas erg laag. Dit komt voornamelijk doordat de gemeente Den Haag geen starterslening heeft.”
 


Lees ook
Adviseurs zijn net Fransen - maar zonder arrogante marketing?
Column

Adviseurs zijn net Fransen - maar zonder arrogante marketing?

Ieder jaar gaan wij in de zomervakantie het liefst naar het land van La Dolce Vita. De fantastische gevarieerde Italiaanse keuken, mooie kunststeden en vriendelijke mensen. Zeker als je met kleine kinderen bent. Hoe anders zijn de Fransen…

Buitenlandse rentes: veel gemor over hogere hypotheeklasten in Engeland
Over de grens

Buitenlandse rentes: veel gemor over hogere hypotheeklasten in Engeland

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? In Engeland, waar korte en variabele rentes de standaard zijn, voelen veel huizenbezitters de rente in hun portemonnee. 

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Italiaanse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Italië verschilt op sommige punten van de Nederlandse. Zo bestaat aflossingsvrij niet en is de maximale LTV een stuk lager. Maar wat het meest opvalt: veel hypotheken in Italië zijn afbetaald.

Naheffing van overdrachtsbelasting: “Voorkom de schijn van huis flippen”

Naheffing van overdrachtsbelasting: “Voorkom de schijn van huis flippen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer over de naheffing van overdrachtsbelasting, misverstanden over BKR-registraties en verlengen van rentevasteperiodes.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.